用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文老師全堂是以英語教書嗎?
樓主: cherrieshum
go

英文老師全堂是以英語教書嗎? [複製鏈接]

回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

marymount 我知今年小二收咗二個插班,一個係fm kln tong 女校全級第一。  佢甘like 嗰女又甘勁咪考個第一去插班囉

咁可能佢女真係資優呢? 人地又話你心腸歹毒

哎呀,要排毒呀

引用:咁可能佢女真係資優呢?+人地又話你心腸歹

原帖由 karbb1217 於 14-10-10 發表
咁可能佢女真係資優呢? 人地又話你心腸歹毒
我咪話佢女勁考全級第一去插班囉

佢讀緊既學校,唔夠爭!

引用:佢讀緊既學校,唔夠爭! +

原帖由 karbb1217 於 14-10-10 發表
佢讀緊既學校,唔夠爭!
哎喲,甘點好呀

唉呀。唔知啊

樓主,學校唔夠勁唔緊要架,自己夠勁就得架喇

karbb1217 發表於 14-10-10 22:52
係,我都有追!邊個父母唔想自己仔女成材出息?唔好將自己未完成既夢想,放係下一代,要佢地幫你完成佢。

...

我諗無父母會想自己仔女英文唔好, 不過都要be fair, 一間地區名校真係未必可以一開學就全英文, 就算老師話英文堂淨係用英文, 唔通佢發覺唔可行都要勉強用全英文就係好? 咁就算係講大話? 樓主緊張個女但都要諗下全校唔係淨係得佢個女, 仲有其他同學, 老師既責任唔係淨係教好佢個女, 係教好佢所有既學生(如果個老師係好的話). 學校係社會既縮影, 除左學術, 仲要學習包容同體諒其他人.

再者我唔知樓主係咪準備送個女出去讀書, 但DSE中文考得唔好影響有幾大, 相信好多人都知

penpen    發表於 14-10-12 23:26

我一早都話樓主和現校是錯配,不如仿佼J君較校,唔arm轉到arm, 冇問題ga, meanwhile 就好好裝備小孩為插班準備。

引用:我一早都話樓主和現校是錯配,不如仿佼J君

原帖由 MrBeast 於 14-10-11 發表
我一早都話樓主和現校是錯配,不如仿佼J君較校,唔arm轉到arm, 冇問題ga, meanwhile 就好好裝備小孩為插班 ...
又係嗰句,話轉就轉咩,想轉同有無人收係二回事。你揀人,人揀你,都話叫樓主叫個女考個全級第一,佢女甘叻,實考到啦,到時要插SPCC/DG 都插到呀。 不過通常都好少收中途插班,真係難為咗樓主嗰女係間甘差嘅學校讀一年。

penpen  佢覺得配佢唔起姐  發表於 14-10-12 23:27

sissysze 發表於 14-10-11 09:02
又係嗰句,話轉就轉咩,想轉同有無人收係二回事。你揀人,人揀你,都話叫樓主叫個女考個全級第一,佢女甘叻 ...
我唔識樓主,純估,應該佢只是想要間英文程度適合的小學,未必一定是名校,可能一些用reader 教都arm.  至於中途插唔插到,唔試過唔知,唔得咪插小二。

其實如果考吾到直資私小,能夠抽到乙一,這是恩典,應該有感恩的心,因為可以抽到三寶的。

另外,津校就係無揀過收生,間間都一樣,有d小朋友小一樣樣吾掂,讀上去小四、五發力,真係勁到你吾信,莫欺少年窮。

penpen  只是有人x眼看人低   發表於 14-10-12 23:28

如果真係覺得小朋友叻,deserves better,咪比心機考插班,好多學校可以試。

積極準備,考插班如無特異功能,就係考學術,強者勝,努力!

引用:其實如果考吾到直資私小,能夠抽到乙一,這

原帖由 Jane1983 於 14-10-11 發表
其實如果考吾到直資私小,能夠抽到乙一,這是恩典,應該有感恩的心,因為可以抽到三寶的。

另外,津校就係 ...
好同意你咁講!既然現實係咁,就應該好好感恩。唔好怨呢怨路,全班有咁多人,你女叻唔等於個個都好似你咁叻!而家只係小一,仲有未來咁多年要走,第一年叻咗,第二年要比第一年更叻,小朋友唔係機器,佢都有攰既時候,唔通佢唔叻時,就話佢??

penpen    發表於 14-10-12 23:31
Jane1983  同意呢  發表於 14-10-11 09:52

唔係唔啱你咀形,或者唔啱聽既嘢就話人有病!接受下人地意見,唔係一意孤行,我要咁就咁,佢只係一個六歲既小朋友而已。

MrBeast  每個人背後都有個故事  發表於 14-10-11 10:23

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+14-10-11+09:32+

原帖由 Jane1983 於 14-10-11 發表

如果真係覺得小朋友叻,deserves better,咪比心機考插班 ...
係,佢唔明派去孖寶嘅心情,我就係領教過,所以我好珍惜而家擁有嘅一齊,得來不易。重有小朋友如果讀私幼,好多時小一都會比讀學卷kg 嘅小朋友突出,但當老本食完,去到2,3 年級,好多小學老師話到時先見真章。 小朋友keep 得到先叫叻。

引用:Quote:sissysze+發表於+14-10-11+09:02+又

原帖由 MrBeast 於 14-10-11 發表
我唔識樓主,純估,應該佢只是想要間英文程度適合的小學,未必一定是名校,可能一些用reader 教都arm.  至 ...
津校小一教嘅reader 係好淺,樓主個心甘雄,對eng 要求甘高其實真係要去比錢嘅學校先meet 到佢要求。 要比錢嘅學校我知會收下學期插班,eg KTS, 樓主快啲打去問下喇

sissysze 發表於 14-10-11 11:26
津校小一教嘅reader 係好淺,樓主個心甘雄,對eng 要求甘高其實真係要去比錢嘅學校先meet 到佢要求。 要比 ...
其實可能要is, 至少能照顧到很大差異的學校,官津我估真唔使諗。

longlokma 發表於 14-10-10 19:41
哈哈,咁当娱樂又真係唔错嘅!
我也是J君的粉絲,期待着
‹ 上一主題|下一主題