用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 18區 - 15分小朋友的去路...
go

18區 - 15分小朋友的去路... [複製鏈接]

新手爸爸今次又有難題了...

我已經為仔仔報左6間私小...
黎緊自行又黎啦...仔仔得15分...
其實係唔係報番自己區好D???
定係出去灣仔區...中西區試下...

我又想知...自行係唔係陣係計分收生..??
定都會睇學生表現 / 其他???

THX THX THX THX

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+dralex+於+14-9-15+13:13+編輯

原帖由 dralex 於 14-09-15 發表

自行係只計分。15分南區應該好用過誇區,出面好學校更難入。你要考慮係叩門誠意問題(雖然我相信好多都係揀叻仔,但有埋111會加誠意分)

Charlotte_mom 發表於 14-9-15 13:33
自行係只計分。15分南區應該好用過誇區,出面好學校更難入。你要考慮係叩門誠意問題(雖然我相信好多都係揀 ...
咁都岩既....有D誠意...111總比見D唔知得唔得既好....

dralex 發表於 14-9-15 13:11

我已經為仔仔報左6間私小...

15分去邊區都無咩作為,港島區大部份較受歡迎小學都係教會學校,或者有長久歷史既官津,宗教/舊生分都有20分,叫有得爭下,15分就睇下有無一個半個位流出來,不過,唔知有無你份。

留番係自己網,有個111,萬一叩門都叫做好睇啲,封信可以寫多兩句。

自行係齋計分。

nkf 發表於 14-9-15 14:23
15分去邊區都無咩作為,港島區大部份較受歡迎小學都係教會學校,或者有長久歷史既官津,宗教/舊生分都有20 ...
鬼叫自己唔識...冇一早比定仔仔行好條路...

宜家都係希望為仔仔揀到間唔錯既學校...! 上中學條路又好行D...

回覆:18區 - 15分小朋友的去路...

南官有聯繫中學,冇宗教分。15分可能博到。

eaubobo 發表於 14-9-15 14:54
南官有聯繫中學,冇宗教分。15分可能博到。
但我心目中唔係揀E間.....
我最快自行唔揀心水果間...
到叩門........

我心目想報自行灣仔, 仔仔只得15分,
最後都可入番18區, 不如博下叩12區, 即甲1,2,3 外區, 乙部 先選 18區

joycecheuk33 發表於 14-9-15 16:38
我心目想報自行灣仔, 仔仔只得15分,
最後都可入番18區, 不如博下叩12區, 即甲1,2,3 外區, 乙部 先選 18區 ...
我都有咁既同感呀!!!
到時18區唔理想...
都仲可以有DD人情分加係外區嘛....
都係一個機會姐...~~

‹ 上一主題|下一主題