用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開學兩星期.未適應
樓主: law2046wk
go

小一開學兩星期.未適應 [複製鏈接]

引用:小女小一時雖然名列前矛,但要整整一學年才

原帖由 cuccw 於 14-09-16 發表
小女小一時雖然名列前矛,但要整整一學年才能適應,小一家長要有耐性
請問你們有否開學前參加小一適應班?會否有幫助?

回覆 wan_sosin 的帖子

Thanks All~~

引用:Quote:原帖由+cuccw+於+14-09-16+發表小女

原帖由 Olympian 於 14-09-22 發表
請問你們有否開學前參加小一適應班?會否有幫助?
要睇個適應班嘅做法,我唔係上本身間小學嘅適應班。
我個仔上嗰個,做到好足,由返學響鐘早會開始做起,學上落樓梯,排隊安靜,上堂,傳功課,交功課,寫手冊,默書,小息,再教埋社交,咁樣訓練係真係有用。
但如果只係返學校上下兩堂課,除咗熟識D 間學校,作用唔太大

我女都交到朋友, 都有講下同學老師咁, 係我唔適應姐, week 4 有中英文點書, 原來小學係要每天溫習嫁 ( 大家要鬧醒我先得喇), 小女幼稚園係自己做完功課,我放工返去睇下, 跟住就食飯玩一陣就訓覺, 我真係認真的唔知小學係要每天溫書….而家係要我適應多過個女… 

回覆 Olympian 的帖子

不用上小一適應班。我覺得暑假應該只是玩,要適應自自然然會適應。小學漫長又忙,有機會就應該多出外走走和玩樂,有空多看課外書。到了上學時認真處理功課和温習也未遲。小女現在三年級,有時候她還是適應期呢。

tinaleung 發表於 14-9-22 15:30
我女都交到朋友, 都有講下同學老師咁, 係我唔適應姐, week 4 有中英文點書, 原來小學係要每天溫習嫁 ( 大家 ...
你有無搞錯, 你自己細個讀小學, 都係日日溫書架啦, 咁快唔記得咗

引用:Quote:tinaleung+發表於+14-9-22+15:30+我

原帖由 little_yolky 於 14-09-25 發表
你有無搞錯, 你自己細個讀小學, 都係日日溫書架啦, 咁快唔記得咗
又唔一定,我細個唔溫書架!屋企人無理我,到中學先識溫書

kenwong888  Me2!  Only revise 1-2 days bef   發表於 14-9-26 16:58
amychan_ok  Me 3 ~~  發表於 14-9-25 14:18
little_yolky  試?   發表於 14-9-25 12:14
little_yolky  其實大家細個唔溫書, 咁點測驗考   發表於 14-9-25 12:13
MrBeast  Me2  發表於 14-9-25 11:58

wan_sosin 發表於 14-9-25 11:55
又唔一定,我細個唔溫書架!屋企人無理我,到中學先識溫書
屋企人都無理我, 但學校嚴到好似軍隊咁, 所以.......其實我幼稚園高班已經開始日日溫書了。咁大家都唔好怪自己小朋友唔溫書了。

cuccw 發表於 14-9-22 21:57
回覆 Olympian 的帖子

不用上小一適應班。我覺得暑假應該只是玩,要適應自自然然會適應。小學漫長又忙,有 ...
雖然我個上小一前都是看書為主,但亦有fd說summer 唔操下到小一便跟得好辛苦。我想要否上因人而異吧。

little_yolky 發表於 14-9-25 11:39
日日溫習?有d天荒夜談。唔止我自己無日日溫,我大細女都無日日溫。只會考試前兩星期開波~

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-9-25+11:55+又

原帖由 little_yolky 於 14-09-25 發表
屋企人都無理我, 但學校嚴到好似軍隊咁, 所以.......其實我幼稚園高班已經開始日日溫書了。咁大家都唔好怪 ...
係架,一到側考就大鑊,不過以前唔同而家,總過到關。
但小學真係成積差囉!但小學又唔代表一切喎,我上中學認真溫書之後,考到10名內。
但講真而家讀書又唔可以完全攞返以前來講,時代唔同,最少以前返半日

Yanamami 發表於 14-9-25 13:32
日日溫習?有d天荒夜談。唔止我自己無日日溫,我大細女都無日日溫。只會考試前兩星期開波~ ...
大家真係......................滴晒汗

little_yolky 發表於 14-9-25 13:36
大家真係......................滴晒汗

唉!小朋友放學仲要留校練朗誦,之後又操兩個鐘水,沖涼食飯做功課,做完都放過佢啦~~仲要溫書?收買人命咩?

引用:Quote:cuccw+發表於+14-9-22+21:57+回覆+Ol

原帖由 MrBeast 於 14-09-25 發表
雖然我個上小一前都是看書為主,但亦有fd說summer 唔操下到小一便跟得好辛苦。我想要否上因人而異吧。 ...
我都認同因人而異,我仔早在4月已去上預備班,唔係預備學業成積,係訓練規則,習慣小學生活,因我仔係未確診嘅ADHD,早D預備,希望適應會好D.
如果為求成積而上預備班,就睇下入乜嘢學校啦,教快半年至成年嗰D,唔自己預習就真係麻煩!
我哋呢D入普通津校,有D課程比幼稚園還淺,唔多要準備。完成下暑期作業就算。

Yanamami 發表於 14-9-25 13:41
唉!小朋友放學仲要留校練朗誦,之後又操兩個鐘水,沖涼食飯做功課,做完都放過佢啦~~仲要溫書?收買人命 ...
咁鬼多活動!!!!
我個囡忙既時候, 就用小息溫書/做功課, 又會將默書範圍抄响咭紙仔度, 有時間就攞出嚟睇。我囡囡課後基本無活動, 因為要坐校車, 所以時間多好多。

little_yolky 發表於 14-9-25 13:44
咁鬼多活動!!!!
我個囡忙既時候, 就用小息溫書/做功課, 又會將默書範圍抄响咭紙仔度, 有時間就攞出嚟睇 ...
何止放學後多活動,小息都無埋,唔喺風紀當值,就幫老師點點點,一喺lunch就開乜班會物社會,日理萬機呢!

Yanamami 發表於 14-9-25 14:14
何止放學後多活動,小息都無埋,唔喺風紀當值,就幫老師點點點,一喺lunch就開乜班會物社會,日理 ...
頭都暈。

回覆 wan_sosin 的帖子

Me 3~~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-9-25+13:41+編

原帖由 Yanamami 於 14-09-25 發表
誰揀?

Yanamami  揀咩?唔好又話阿媽逼。   發表於 14-9-25 16:36

MrBeast 發表於 14-9-16 15:48
咁你有否pillow talk, 仰下返學的情況?Eg, 同學和老師,剛有jm po 左25招,參考下
...
請問在那裡可見到呢個post?
‹ 上一主題|下一主題