用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開學兩星期.未適應
樓主: law2046wk
go

小一開學兩星期.未適應 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+law2046wk+於+14-9-16+14:30+

原帖由 law2046wk 於 14-09-14 發表

1.不專心2.坐唔定
我女變得緊張,成日“meet",手指皮,希望遲啲會好

meejh 發表於 14-9-16 22:00
My girl says she has no friends, no one would play with her...

Give more snack to her entertaining the classmates during recess, at least to make some wine-and-meat friends first!

kenwong888 發表於 14-9-16 22:57
Give more snack to her entertaining the classmates during recess, at least to make some wine-and-me ...
ok ok i try try.  thank you thank you

回覆 meejh 的帖子

我女返咗3個星期學,都未有朋友,因為佢班入面大部份係幼稚園升上來,人地已經識,所以新生難免較難。
佢話小息自己玩,去吓圖書館。問佢無朋友wor,佢話吾緊要,慢慢嚟。我都好希望佢快d有朋友。

my kid cries everyday; how to deal with this?

My girl too :(

大家覺得同間學校有無關? 定係性格問題?  

見到你哋就可憐!
我囡囡幼兒園有一個月小學適應班學做小一生, 老師校長真係好好, 好周到。又暑假得兩個禮拜, 所以中間相隔唔係太耐就升小。囡囡馬上就適應咗, 一日問題都無。不過, 佢自己又係啲易交朋友型。
今年升小二, 同班得3個同學仔升上去, 3個都無玩開, 好彩第一日就識咗新朋友, 隔一日又識多幾個, 變咗四朵金花, 佢係4妹(因為最細)。
努力, 過咗一個學期會好啲的。

cocokan2004 發表於 14-9-17 22:50
Guess both + a bit of luck - 遇到乜野人

引用:大家覺得同間學校有無關?+定係性格問題?++

原帖由 cocokan2004 於 14-09-17 發表

講到同乜嘢有關係,原因唔只學校同性格,還有從什麼幼稚園升上去,家庭之前有無培養小朋友獨立,父母是否太緊張唔覺意影響到小朋友……
但無論如何,一般都總會適應,就好似返幼稚園咁,開學總有半班小朋友會喊,但好快就會開心上堂。
如果真係個別問題適應唔到,可以同學校傾下。

MrBeast    發表於 14-9-18 13:57

今天佳句:在乎溝通與關懷

Jane1983  這是全年適用的金句   發表於 14-9-18 14:28

回覆:小一開學兩星期.未適應

多得D hold家長吾少,過左迎新日幾日先放位,我仔轉新校,緊張過,哭過,俩星期先識到新朋友!衣架先叫漫漫開始適應!

你預一年去適應喇,每個人適應能力唔同,點解要咁急?

升小一個暑假,我成日帶仔仔去學校出面睇間學校
睇得多可能都有關係
第1日上學好自然咁入學校,已沒問題,跟住都沒有問題
開始做fd係坐隔離前後幾個,好快就有多d,因為好快轉位一次,成日問佢都說有4/5個一齊玩,
而家小二,
問仔仔有冇朋友,佢話我果班9個男仔都係friend,1個女仔friend
問佢一班幾個男仔,佢話12定13個

Bao.Jin.Dup 發表於 14-9-20 22:59
你預一年去適應喇,每個人適應能力唔同,點解要咁急?
thanks

yanyan6 發表於 14-9-21 02:53
升小一個暑假,我成日帶仔仔去學校出面睇間學校
睇得多可能都有關係
第1日上學好自然咁入學校,已沒問題,跟 ...

回覆 Bao.Jin.Dup 的帖子

都係,其實只要佢吾係話吾開心、吾想返學,比一個學期佢適應,我都ok。
我女係學校未有朋友,我其實ok的,都係一個學習。

我囝對學校既適應比我預期好, 佢都好鐘意返學, 周圍8, 睇下學校有d咩設施。
但聽老師指示就差d, 好多時老師叫佢交通告都交錯, 佢話好多張紙, 唔知係用黎做咩

Jane1983  慢慢來  發表於 14-9-21 22:01

我個女話小學好悶喎.

唔駛太擔心,識朋友有時都好睇時機,學習情緒都要慢慢培養,今年識唔到交心朋友,二年級都會識到。今年聽極都唔明,二年級都會聽得多左。

‹ 上一主題|下一主題