用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新大天 vs 舊大天
樓主: fingerbb
go

新大天 vs 舊大天 [複製鏈接]

回覆 Olympian 的帖子

自行吾知,舊年有同學仔乙2入咗。

新大天升中派位亮麗, "業績"不斷上揚中. 校舍大又靚, 是非常受家長歡迎的32網學校. 20分都要抽. 兩間都應該不會讀得"舒服"及不定位為"愛心"學校 , 既然都要努力, 不如揀間名氣好派位好校舍靚學校.  

其實每所學校都各具特色,但我不明為何-刀切覺得舊大天冇愛心。呢間學校一向口碑是有良好校風,又照顧小朋友需要。新大天當然校舍靚啦!話晒年份都新d。但又唔係買屋!

我覺得揀邊間應睇自已仔女及家庭照顧情況,討論下當然好,但又唔好偏聽或過份主觀。我鍾意小班教學,師生接觸會好多d。升中成績亦十分重要。

回覆:新大天 vs 舊大天

每個小朋友各有不同能力,同樣學校也各自有特色,我唔認為有學校会特別愛心喎。兩間學校口碑都好,應睇下自己及仔女需要d乜。

回覆:新大天 vs 舊大天

更正:我唔信香港會有學校特别冇愛心

回覆 fingerbb 的帖子

我會選舊大天, 理由如下:1. 校舍連聖堂, 使學生的精神生活更健康.  雖然舊大天校舍比較歷史攸久, 但亦是30班的大校舍.  歷史能夠攸久, 正好說明學校有輝煌的傳統,和得到社區人仕的認同.  同時, 校舍的新舊不應是選校的主要原因.  學生的學習情況, 教師有沒有愛心和耐性, 學校的學習氣氛, 同學的紀律和品格, 學校的課程安排, 校長和教師的配合, 學校的發展, 學校行政能否配合教師的教學和學生的學習等等才是選校最重要的因素.
2. 有帖子顯示某家長聽到同學說的英文, 發音好像有點香港/廣東式, 我個人認為這正正表示學校締造的英語環境, 能有機會給說得好和說得沒有那麼好的同學都肯用英語溝通, 是非常藉得我們欣賞和鼓勵的.  其實, 就算是說英語的外籍人仕, 亦不是個個操標準的牛津口音, 不同地區的英語有時會有它們獨特的發音,  同學們還在學習階段呀!
3. 一般家長都關心小六之升中派位問題. 以我所知, 舊大天的升中派位很不錯, 亦有將同學被派到那間名中學的個別人數統計上網, 這種做法, 只有小數對自己學生派位充滿信心的學校才會這樣做.  由此, 亦可見舊大天的學業及升中派位令人滿意.
說老實話, 新大天和舊大天都是好學校.  我上文只是將這兩所好學校作出一個客觀的分析而已.
我曾是中學教師, 所以對教育有點認識. 但當教師實在很辛苦, 現在轉做 IT 人.

回覆 chiumaggie 的帖子

以我所見, 真的有某些學校的教師對學生是特別有愛心的.  不說別的, 鮮魚行學校不是一個明顯的例子嗎?

多謝大家分享.

引用:回覆+Olympian+的帖子 自行吾知,舊年有同

原帖由 Jane1983 於 14-09-15 發表

自行吾知,舊年有同學仔乙2入咗。
多謝Jane資料。 瑪利諾神父,聖安德烈,沙崙都是我覺得比較有愛心的一二線學校。其他三線就不提了。愛心每個人準則都不同,不過說冇愛心是過了頭,說不定位為愛心學校較合適。

Jane1983    發表於 14-9-15 11:07

小班教學背定對同學的照顧好好多.

回覆:Olympian 的帖子

我認同以上分享。例如我個friend成日話自己個仔間學校好衰,又話老師偏心。但我眼見佢個仔伯厭到死,自己又寵佢。老師打俾佢又話人煩。佢實話自已間學校 冇愛心架。
所以不能單憑個別睇法或一次半次參觀去評價學校。我唔信有完美學校。自已的家教都好重要。浄係依頼學校,去邊間死啦!

同意.

是講笑還是講真?

回覆:shin2014 的帖子

由於實行全日制,以前分上/下午的學會另覓地方起新校舍,eg新大天、新油天,並不等於舊大天歷史較悠久。

http://www.tktcpshfr.edu.hk/小一入學.html

新大天今個星期小一開放週比幼稚園家長參觀。

而自己學生家長,每日都可以進入校園,直到早會結束,好少學校會咁做

‹ 上一主題|下一主題