用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學網40定6O較好D?
go

中學網40定6O較好D? [複製鏈接]

如題?  唔該唒。

0    0    0    0

yenwong965 發表於 14-9-13 09:13
如題?  唔該唒。
中學唔係用小學個number架! 個區大好多, 上教署網站睇下啦!

引用:Quote:yenwong965+發表於+14-9-13+09:13+如

原帖由 silvia_ng 於 14-09-13 發表
中學唔係用小學個number架! 個區大好多, 上教署網站睇下啦!
謝謝、因老師吹我交表、問需吾需要跨區、自知小女係BAND2、但英文較好、平均93、但數學最弱7o幾分有時更抵、想讀返英文中學、吾知邊區較多、又吾係好識睇、所以上利問下、我都係想揾返band2英文中學、另外跨左區又會否跌落band3呢? 好煩……

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-09-13+發表

原帖由 yenwong965 於 14-09-13 發表
謝謝、因老師吹我交表、問需吾需要跨區、自知小女係BAND2、但英文較好、平均93、但數學最弱7o幾分有時更抵 ...
交咩表?

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-09-13+發表

原帖由 yenwong965 於 14-09-13 發表
謝謝、因老師吹我交表、問需吾需要跨區、自知小女係BAND2、但英文較好、平均93、但數學最弱7o幾分有時更抵 ...
催你交乜嘢表呀?你會唔會攪錯了?宜家十月都未到,第一輪跨網申請好似係12月,而且最後跨網申請在二月,可以等第2次呈分試後、直資interview 後、甚至自行派位部份學校interview 埋,至再評估成績、機會等,再決定是否應該跨網。
還有,官津學校係無band 2 英中咖,你女唔係band 1 成績就唔好報英文官津了,直資才有band 2 英中。

回覆:中學網40定6O較好D

吾知咩表?但學校真係有通告問小女需吾需要跨區、乜bnad2冇英文中學架?真係吾知道、唉……一科數學就拖抵哂、經以揾人報習都吾識轉

yenwong965 發表於 14-9-13 10:43
而家應該冇咩表要交架喎? 老師叫你交咩表呀? 就算誇網申請都唔係而家呀!
另外,BAND 2生要讀英文中學較難, 可能要去中文中學讀佢地英文班, 當然亦要睇返學校考分班試時,小朋友既成績可否達到入讀英文班要求,到時就唔會睇你小學英文咩成績架啦, 始終各校水平不同,有D出卷可能深D, 小朋友得分低D。如果想肯定用英文教學, 建議考慮直資。

yenwong965 發表於 14-9-13 11:37
吾知咩表?但學校真係有通告問小女需吾需要跨區、乜bnad2冇英文中學架?真係吾知道、唉……一科數學就拖抵哂 ...
我地老師講左2月份都仲有一輪可以申請誇網, 實在不需要而家就下決定吧! 可以睇埋第二次呈分成績先。

yenwong965 發表於 14-9-13 09:13
如題?  唔該唒。
是否住 葵涌 ? 深水埗返學 ?

引用:Quote:yenwong965+發表於+14-9-13+09:13+如

原帖由 elbar 於 14-09-13 發表
是否住 葵涌 ? 深水埗返學 ?
住葵涌、長沙灣返學。

yenwong965 發表於 14-9-13 10:43
請查看 收發訊息

中學網是全港分為18區的。
‹ 上一主題|下一主題