用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 SC收嘅小朋友有咩共通點?
go

SC收嘅小朋友有咩共通點? [複製鏈接]

成日都好想知,入得SC嘅小朋友有咩共通點?  小朋友讀緊嘅家長可能會觀察到
   6    0    0    0

回覆:Jijija 的帖子

話頭醒尾。
同埋我估要家長有基本能力跟功課,包括k2每天的my reading record.
另預備能聽懂新生家長會三語講座

回覆 jason1978 的帖子

考PN都睇得出個小朋友話頭醒尾?
係咪怕醜慢熱個啲通常都無咩行?

我唔敢講in pn睇唔睇得出。但以k2家長的角度看k1~2學生就是這樣。

活潑好動!

很少真正很呆很靜的!

我覺得語文是其次!

回覆:SC收嘅小朋友有咩共通點

我個女好鍾意英文,咬字算清晰

引用:回覆+jason1978+的帖子 考PN都睇得出個小

原帖由 Jijija 於 14-09-13 發表
回覆 jason1978 的帖子

考PN都睇得出個小朋友話頭醒尾?
Pn準則好難估,入學之後覺得差不多全部同學都係老師講故事會望住,老師問嘢好有反應,家長極多能操流利英文,見到好多同學媽媽都係識教小朋友類型 eg唔即刻講答案,引導下佢,亦唔會小小嘢就打打鬧閙。至於k1,我大女當年k1同學都活潑,咬字清楚,同學家境唔一定大富,好多都係平民,父母大多可用英文同net 溝通。以上我個人眼見,可以話係小部分同學,可能其他用家有其他意見。

回覆 ozoz 的帖子

好多謝大家嘅分享。我仔仔會試考2015/16PN, 平時佢喺屋企就會有response,但出到街陌生人問佢野佢就唔會respond, 要warm up一陣先ok。你哋啲小朋友考PN嗰時係咪已經唔怕人無呢個問題呢?
其實真係好睇性格。

引用:回覆+ozoz+的帖子 好多謝大家嘅分享。我仔

原帖由 Jijija 於 14-09-16 發表
回覆 ozoz 的帖子

好多謝大家嘅分享。我仔仔會試考2015/16PN, 平時佢喺屋企就會有response,但出到街陌生人 ...
考pn好難講,我女去間間都四圍走,見到人地d貼堂作品飛去話係家姐嘅,答老師所有嘢都係唔肯,只有st cat interview 比較合作,肯坐定,肯正常答同做到大約50%問題,拎餅有講thank you, 只有st cat收。我諗最重要係夠瞓食飽無病痛心情靚。事前無特別訓練,只有正常屋企玩下認顏色認動物形狀之類,平時見到人教佢早晨bye bye。至於其他同學或朋友,跟據講述直係乜都有,有d無講任何野,只肯做動作,收咗,有d答曬但唔收。

回覆 Jijija 的帖子

Me and my sister are alumni - I guess proactive, chatty and confident haha

回覆:SC收嘅小朋友有咩共通點

最近出埋k1 result, 覺得學校幾鍾意收多咀,或少少寸咀嘅學生。

‹ 上一主題|下一主題