用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 如何選擇I 位和e位
go

如何選擇I 位和e位 [複製鏈接]

囝囝CAC評估完後,即時見社工, 要家長選擇i位還是e位當時真係好down,唔清唔楚,但又要即時作選擇。。。。。
我都想為孩子選最適合佢既服務
但都唔知咩係最適合佢
想問下大家選i位還是e位時,如何選擇?考慮咩因素?

1    0    0    0

回覆:fonglok 的帖子

要考慮小朋友有冇主流幼稚園讀。如果有,e位有多些個別訓練較好,如果冇,i位係幼稚園+訓練較好

小朋友未返學,23個月
i位/e位只能二選一
如選i位,下年k1,可能k1未排到要先讀主流幼稚園,要之後轉i位,如果佢適應本身幼園,到時唔轉i位,就浪費左服務(呢個情況就早應該排e位),放棄I位,又無e位服務,到時真係雙失
如選e位,怕佢返主流適應唔到,又無排i位,到時唔知點算好
佢只得23個月,究竟佢將來表現係點,無人知,但咁早就要家長去選擇i位還是e位
仲要一轉服務,條隊由頭排過

引用:囝囝CAC評估完後,即時見社工,+要家長選擇

原帖由 fonglok 於 14-09-12 發表
囝囝CAC評估完後,即時見社工, 要家長選擇i位還是e位當時真係好down,唔清唔楚,但又要即時作選擇。。。。 ...
如果你唔洗返工,就e 位啦。咁你去上堂都順便學埋家居訓練嘛。

e位有言語,幼兒訓練,職業自療,物理自療,有時會有一些小組,
i位
這間幼兒園,有一位兼收老師,會安排這些小孩訓練,每星期可能2-3天訓練,時間30分鐘,2星期見言語治療,
以上你可參考下
我小孩報了e位,我各得非常全面,但就要自己親自帶去上堂
如果要返工,冇辦法就算擇i位
如不用返工會選e位

明白
謝謝

選擇i位還是e位 can change later, no need條隊由頭排過
I first chose EETC service, but no success on Kindergarten interview, so change to I. no need to restart the queue

回覆 nownow 的帖子

我想問咩系I位?咩系E位?我0岩申請佐協康的青蔥計畫~~

回覆:mandy4055 的帖子

青蔥計劃係自費訓練,唔需要社工轉介。i位,e位都需要社工轉介,經輪候先有得入讀。i係兼收學校學位,與普通孩子一起返學,但每日有個別訓練時間。e位係早期訓練中心學位,需要家長帶去中心上堂,一個星期一至兩堂。

回覆 clingy 的帖子

好多謝你熱心的回答,依家安排佐阿女下星期去做評估先!但咩程度可以去揾社工啊~

回覆:mandy4055 的帖子

你係去政府兒童中心評估嗎?如果係,見完醫生之後會跟住見醫務社工,會安排小朋友接受何種訓練。如果不是政府儿童中心,係去其他受認可的評估機構,都可以要求醫生出書面評估報告,之後攞報告去儿童中心見姑娘,佢地會安排見社工。大致係甘嘅過程啦

回覆 emilykyho 的帖子

當時個社工話我知「你一轉服務要由頭排過,所以你依家要諗清楚啲你想揀咩服務」見完你留言,打去再問
佢話「要再見醫生,醫生認為有需要轉,同意你轉,先可date back」

emilykyho  i just honestly tell the docto   發表於 14-9-30 11:23

引用:e位有言語,幼兒訓練,職業自療,物理自療

原帖由 nownow 於 14-09-13 發表
e位有言語,幼兒訓練,職業自療,物理自療,有時會有一些小組,
i位
這間幼兒園,有一位兼收老師,會安排這 ...
Agree

‹ 上一主題|下一主題