用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點可以知道學校鍾意咩學生??
go

點可以知道學校鍾意咩學生?? [複製鏈接]

想請問喺邊度可以知道某學校係偏向於收咩學生??  例如有 D 學校著重音樂, 有 D 著重體育, 喺邊度可以得到有關資料??  謝謝!!!
   0    0    0    0

chowkarman 發表於 14-9-11 15:58
想請問喺邊度可以知道某學校係偏向於收咩學生??  例如有 D 學校著重音樂, 有 D 著重體育, 喺邊度可以得到有 ...
所有學校都鍾意成績好、操行好的學生。
音樂和體育只是錦上添花。

去自己心儀學校, 睇佢地每年REPORT / 預算, 就知佢地著重路綫

引用:Quote:chowkarman+發表於+14-9-11+15:58+想

原帖由 www 於 14-09-11 發表
所有學校都鍾意成績好、操行好的學生。
音樂和體育只是錦上添花。
乜都成績排頭啦!

引用:想請問喺邊度可以知道某學校係偏向於收咩學

原帖由 chowkarman 於 14-09-11 發表
想請問喺邊度可以知道某學校係偏向於收咩學生??  例如有 D 學校著重音樂, 有 D 著重體育, 喺邊度可以得到有 ...
看學校收生評分標準, 成績/課外活動/服務等各佔幾多, 就會知道他們想收什麼類型學生。 另外, 打聽到心儀學校欠缺什麼人材。

回覆 Horsebbj 的帖子

去心儀學校升中簡介會,聽下校長講什麼,會知多一點點,如有d神校的校長要學生自動波,有毅力,可以想像學生都是精英,也十分自動自覺....但對學生支援又有幾多???;有d愛心,多元智能的學校要求學生不要只顧讀書,也要多元發展,學生可能會比較開心,學校包容,支援可能會比較多?

又要檢視下自己的子女是什麼類型,遇強越強的可入神校;遇強而退縮,不足夠信心的,愛心的學校可能更SUIT子女...

引用:回覆+Horsebbj+的帖子 去心儀學校升中簡介

原帖由 connielam 於 14-09-16 發表
回覆 Horsebbj 的帖子

去心儀學校升中簡介會,聽下校長講什麼,會知多一點點,如有d神校的校長要學生自動波, ...
有愛心的中學比較罕有。

‹ 上一主題|下一主題