用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 阿囡揀聖瑪利定聖方濟好?父母都是舊生,仲有細佬跟尾 ...
go

阿囡揀聖瑪利定聖方濟好?父母都是舊生,仲有細佬跟尾

如題, 如果揀依兩間要搬出九龍大陣丈, 定揀番本區吾使煩??

引用:如題,+如果揀依兩間要搬出九龍大陣丈,+定揀

原帖由 candicekung 於 14-09-11 發表
如題, 如果揀依兩間要搬出九龍大陣丈, 定揀番本區吾使煩??
是否天主教?是的話,㨂聖瑪利,25分都大機會入。唔得大抽獎才㨂本區;亞仔第時聖方濟一樣有25分,唔洗理

candicekung 發表於 14-9-11 00:45
對呢,St. Mary要25分才穩,20分得個抽字。

若果是天主教,兩間都25分,家姐當然St. Mary,反正,細佬仍然25分St. Francis,兩姐弟都大機會,

若果是非天主教,得20分,St. Mary無謂諗,真係冇乜機,疊埋心水試St. Francis,抽中先搬,唔中先原區大抽獎。

回覆:阿囡揀聖瑪利定聖方濟好

25分 st mary's 都收唔哂呀。小心得個吉

引用:Quote:candicekung+發表於+14-9-11+00:45+

原帖由 lauwingtai 於 14-09-11 發表
對呢,St. Mary要25分才穩,20分得個抽字。

若果是天主教,兩間都25分,家姐當然St. Mary,反正,細佬仍然 ...
樓主,諗諗值唔值得為學校而搬?要全家商量商量,最好在自行入表前商量好。

溫馨提示,之前係有人試過 25分都入唔到st  Mary.係呢度d 人講,所以樓主要評估下風險

引用:溫馨提示,之前係有人試過+25分都入唔到st+

原帖由 saintbernard888 於 14-09-11 發表
溫馨提示,之前係有人試過 25分都入唔到st  Mary.係呢度d 人講,所以樓主要評估下風險

...

我自己覺得25分唔收,機會可能有,但唔大。

都有聽到d家長話25分未必入晒,但我小朋友舊年同屆自行25的幾個,都無走雞,都係機會好大的,

25分一定st mary

自行梗系揀最高分果間啦。

dlee_ca 發表於 14-9-11 10:18
自行梗系揀最高分果間啦。
樓主話兩間一樣分, 有細佬跟尾。
樓主兩公婆真係黃金組合, 可憐我老公間學校已補殺校

樓主要注意:
1. 有無校車(如自行接送, 兩個唔同校, 你/工人會好辛苦的)
2. 唔同校假期唔同, 去旅行難plan啲
3. 唔同測考期, 你自己跟唔跟到? 如果你係FTM, 即係延長了你的陪讀書僮時間, 你得唔得or你會搵補習搞掂
4. St Mary一大優點係有龍校(各位有錯請指正), 六年後可以煩少一樣, 升中真係會令人瘋狂的, 仲要顛足兩年半(小四開始)

唔知聖方濟各有無龍校呢。

conniemar  女St. Mary's, 簡直冇得輸!   發表於 14-9-11 11:07
conniemar  我識1對天主教夫婦,男LS,女St. M   發表於 14-9-11 11:06

which 聖方濟各?

conniemar  我識1對天主教夫婦,男LS,女St. M   發表於 53 秒前

哇, 居然有咁金童玉女既組合。有咁既「家世」, 真係禮金/嫁妝都可以計少啲。

kerkermui  我識人女MCS, 仔LS!  發表於 14-9-11 12:36
happylittlebee   冇得輸!!  發表於 14-9-11 11:52

第時細佬冇首名子女分,係未冇25分呀?

好多謝大家既寶貴意見! 兩個仔女冇宗教分, 我亦都吾想陪太子讀書洗禮, 本人讀左咁多年教會學校對宗教完全冇興趣!!

咁將st mary's & st francis 擺系自行試下都無妨, 吾得先大抽獎......

老公系讀聖方濟各英文小學, 佢以前好多人入左長沙灣天主教中學, 而家見中學收生成積都幾好....

回覆 candicekung 的帖子

深水埗果間Sfa?轉咗私校 wor。

little_yolky    發表於 14-9-11 11:55

ShatinLi 發表於 14-9-11 11:48
第時細佬冇首名子女分,係未冇25分呀?
首名同校友分, 只可二擇其一, 所以細佬都係一樣。

回覆 Jane1983 的帖子

哎呀我真系大懵, 我而家先知st francis 轉左私校!!咁報另一間聖方濟愛德小學有冇分? 據知依間系st francis 下午校分拆出來的!

candicekung 發表於 14-9-11 12:05
回覆 Jane1983 的帖子

哎呀我真系大懵, 我而家先知st francis 轉左私校!!咁報另一間聖方濟愛德小學有冇分? ...
唉, 報小學唔可以懵啊!

問吓你老公, 佢係上午校定下午校, 讀下午校至可以有呢間原下午校分。