用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bvlswsp
go

DEL   [複製鏈接]

nkf 發表於 14-9-15 16:46
小朋友讀完K2,唔讀K3跳級直升小一,有幾多個有能力handle 到小一既課業?  
過程中,有幾多家長唔使揸住條 ...
就算無跳班, 家長都係要揸住條鞭的。

hkpapa852  呢樣真  發表於 14-9-16 14:35

lovebb2 發表於 14-9-15 16:05
吓,超大B(k2已適齡報小一)可以玩两次自行,k2一次,k3又一次。 好唔公平喎!

...
根據我在第#37欄既解釋, 細B自行玩兩次係絕對無so的, 除非等多一年有宗教5分, 否則明年學童多過今年, 除非避龍B年, 如果唔係一啲so都無。

其實, 最精明既方法係, 細B讀幼稚園, K3時報直/私, 好彩有好既就讀, 或可讀一年再用大B身份報更好既直/私小一/小二。

無既就repeat K3, 第二年用大B身份再考直/私+自行+大抽奬。希望可以有大B既優勢。

lovebb2 發表於 14-9-16 12:28
如果超大B,K2參加自行,20分中協恩?去唔去?  只是假設性問題。

...
如果小朋友只係普普通通,咁都追死如果係超班馬,就唔駛做大B讀K2

俾我,決定得做大B,就唔會玩呢d嘢,去到包尾跟唔上,俾你讀最出名嘅津校都無用!

隨遇而安

crispin 發表於 14-9-16 14:35
如果小朋友只係普普通通,咁都追死如果係超班馬,就唔駛做大B讀K2

俾我,決定得做大B,就唔會玩呢d嘢,去 ...
其實細B都OK的, 只要你唔要求佢名列前茅。我家阿大唔係超班馬, 做11月底細B依家已經小二, 都係幾OK的, 中規中矩。你唔迫佢, 佢仲大把時間做自己鐘意既嘢添。除咗特殊例子, 細B大B最大既差異, 我覺得係自信心問題。(注:大女係11月細B, 細女係2月大B)

hkpapa852 發表於 14-9-11 14:43
啱啱忍唔住打咗去教育局問, 答我個位職員同我之前既講法大致相似, 答覆如下:

參加咗自行派位,就代表參加 ...
我去年問多少少,職員答自行或统一派了位,但因為智力體能评估中心報告遲過派位结果,又评估報告話小朋友未能升小一,教育局会保留機会给小朋友明年再參加多一次

LeeCC 發表於 14-9-16 15:13
我去年問多少少,職員答自行或统一派了位,但因為智力體能评估中心報告遲過派位结果,又评估報告話小朋友未 ...
咁你呢類係特別個案, 應該可以特事特辦既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:nkf+發表於+14-9-15+16:46+小朋友讀

原帖由 little_yolky 於 14-09-16 發表
虐兒??!!

引用:Quote:nkf+發表於+14-9-15+16:46+小朋友讀

原帖由 little_yolky 於 14-09-16 發表
老師教,最厲害果招是: 打在吾身,痛在你身。阿媽打自己,小朋友就會非常痛,立刻做功課。

lovebb2 發表於 14-9-16 16:01
老師教,最厲害果招是: 打在吾身,痛在你身。阿媽打自己,小朋友就會非常痛,立刻做功課。

...
老師真係呃你十年八年。我同阿女講, 阿媽每鬧你一句, 心就抽住痛, 每打你一下, 心就好似被打一下, 你要乖呀。
點知隔兩日鬧佢時, 佢話:媽咪, 你又話鬧我時個心會痛, 點解你仲鬧我呀?

小朋友一定唔會因為你痛而自動自覺。

‹ 上一主題|下一主題