用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛升小一,已有100度近視, 点算?
go

剛升小一,已有100度近視, 点算? [複製鏈接]

女兒剛升小一, 昨天發現右眼100 度近視, 左眼50度, 兩隻眼都有少許散光。平時沒有看电視, 無玩I phone,無諗過咁快會近視, 囡囡貪靚, 知道有机會戴眼鏡好唔開心.我都好sad, 未正式谷讀書已近視, 好擔心會加深得快, 有乜辦法?
   0    0    0    0

Be prepared, once they enter into primary school , especially after exam, their shortsight get even worse...:

回覆:剛升小一,已有100度近視, 点算?

不用太擔心,我因遺傳関係由幼稚園低班開始帶,帶到上中學轉contact lens. 依家散光都有500度,揸車又得乜都得,對生活冇影響吧。至於儀容,都冇影響呀,一樣是靚C9 一名 你的sad 不要影響個女,她又不是弱視、色弱等等,只是近視!

引用:女兒剛升小一,+昨天發現右眼100+度近視,+左

原帖由 艾艾 於 14-09-10 發表
女兒剛升小一, 昨天發現右眼100 度近視, 左眼50度, 兩隻眼都有少許散光。平時沒有看电視, 無玩I phone,無諗 ...
唔使擔心喎!我囡囡上年升小一時,10月份發現近視150度,今年四月份已升至250一300度,11月份將安排帶矯視眼鏡。我們一直很重視她看書時的光線和距離,她的近視應來自遺傳。

引用:女兒剛升小一,+昨天發現右眼100+度近視,+左

原帖由 艾艾 於 14-09-10 發表
女兒剛升小一, 昨天發現右眼100 度近視, 左眼50度, 兩隻眼都有少許散光。平時沒有看电視, 無玩I phone,無諗 ...
唔使擔心喎!我囡囡上年升小一時,10月份發現近視150度,今年四月份已升至250一300度,11月份將安排帶矯視眼鏡。我們一直很重視她看書時的光線和距離,她的近視應來自遺傳。

我女喺P1下學期老師話我知應該有近視(朦住眼睇黑板),都喺100度,加深得算快,用左漸變鏡(睇遠同睇近度數唔同)就加得慢左,而家P5都有350啦!應該喺天生,因她幼稚園時我帶她去驗眼,視光師話她遠視讀數低,應該好快會有近視,我以為P3叫快,點知P1就黎!唉~~

可唔可以介紹下邊度配矯視眼鏡?有無聽過滴眼水可減低近視?

serinac  我搵理大,不過好貴   發表於 14-9-11 22:38

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2762877&highlight=%E7%9F%AF%E8%A6%96%E7%9C%BC%E9%8F%A1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2579748&highlight=OK%E9%8F%A1

多謝你send D 資料
‹ 上一主題|下一主題