用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急!請問大家有冇兒童輔導心理學家/治療師可介紹 ...
樓主: waicute
go

急!請問大家有冇兒童輔導心理學家/治療師可介紹 [複製鏈接]

回覆:急!請問大家有冇兒童輔導心理學家/治療師可介紹

如果影響全家的作息,還去到可能有抑鬱的地步,會否先退學較好? 之後再找其他學校插班或報K1吧, 遲一年,小朋友容易適應!如果現在夾硬繼續返學,只會帶來更大的心理創傷,將來不喜歡返學問題更大。我囡嗰班暫時只有8人,有3個老師 (有些細b遲啲先開學),所以老師較容易handle, 我囡喊老師更會抱她,更有一日老師抱抱下瞓著咗! 所以我囡現在適應很好,很喜歡老師,有些出名學校太大班,適合性格較強的小朋友,樓主可考慮轉細校,看看情況是否有改善

引用:如果影響全家的作息,還去到可能有抑鬱的地

原帖由 Charlie妹 於 14-09-11 發表
如果影響全家的作息,還去到可能有抑鬱的地步,會否先退學較好? 之後再找其他學校插班或報K1吧, 遲一年,小 ...
退學或轉校

waicute 發表於 14-9-10 16:02
我已經打左返學但係佢班主任仲未覆我電話,所以未了解到佢返學情況

如果學校咁耐都未覆到或唔清楚亞囡的問題, 咁老師對學生的了解實在太淺, 相信日後亦幫唔到小朋友, 真係盡快退學罷了。

我囝做過遊戲治療, 如有興趣可PM我, 介紹給你.

其實我都面對緊相同的問題,就是女女都是讀N班,番學初期都願意著校服,但照樣都是番到學校就喊,要老師要佢冷靜一輪就唔喊。但只要班主任離開佢視線範圍又喊過,到而家連校服都唔肯著,日日番學都要佢搏鬥一輪。自從番左學更加癡身左。我都好矛盾,又想佢自己可以克服到,但另一方面,日日甘喊,都好心痛。

我知道路德會有評估做及提供遊戲治療,你可先上網頁看看資料,有需要可pm我

先主動向學校請長假或退學,睇下校方有咩反應?我覺得有機會係老師經驗不足,無法處理小朋友心理所致。
另外,可報一啲小班playground,等小朋友先再適應一下。

如果個老師咁耐都唔覆,好似都無乜責任感喎。。。

要加油。睇到都好心痛。
俾著我,首先停止返學,同學校了解。你情況咁大件事,唔需要等一個老師覆你學校都要做嘢,班主任固然要話你知你小孩上學情況,但也可向其他高級啲或校長或校務處了解吓有無遇到其他學生有同樣問題,佢哋建議你地去邊啲機構尋求協助。
我見過聖基道兒童院都有提供兒童綜合服務,不過最細3歲。唔知你可唔可以打去問吓,什麼情緒問題,專注力問題,遊戲治療等。

http://www.kidsmind.org.hk/site/kids/home/index.html
聖基道兒童院健苗軒資料

若有需要,可pm我,我有朋友係心理學家。

‹ 上一主題|下一主題