用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急!請問大家有冇兒童輔導心理學家/治療師可介紹 ...
go

急!請問大家有冇兒童輔導心理學家/治療師可介紹 [複製鏈接]

我囡囡係8月開始返n班,開頭返學都只係喊一陣,放學都冇事,點知依家將近返左1個月情況越黎越壞!

返學近2個禮拜時,一同佢換校服就同我講媽咪我肚痛唔舒服,帶佢返學時冇喊過,但感覺到佢係唔想返!(返到學校佢都冇喊,但老師只話佢喊左一陣)
到返學3-4個禮拜時,佢見到校服時已經眼紅紅咁話媽咪唔好,媽咪唔好,帶到學校門口就開始喊了,仲有幾次喊到嘔,
到依家9月喇,佢啲情緒就越黎越差,一瞓醒就喊,喊足3-4個鐘(以前從未試過咁)喊到自己累又瞓著左,起身又喊過,最嚴重係佢唔肯食野,全日只係食左5安奶,就算食左飯都嘔哂出黎,我見到佢咁我真係好心痛,我唔知可以做啲咩幫到佢,連我自己都好大壓力,晚晚都諗佢點解會咁,瞓唔到仲成日喊!依家我連街都唔敢出,一出街就係咁扭計同大喊,搞到全家人既生活作息亂哂!
我好驚再係咁佢有抑鬱,我都唔知仲應唔應該帶佢返學,
所以想問下大家有冇醫生可以介紹,麻煩大家幫幫忙!
   2    0    0    0

好同情你,你有冇問老師你囡囡番學表現如何,投唔投入,開唔開心?你又有冇問囡囡番學開心嗎?可以同老師溝通,大家一齊諗辦法

其實Pn班唔一定要上
順帶一問,你個是細B嗎?

回覆:sunnymama2 的帖子

引用:+本帖最後由+waicute+於+14-9-10+03:25+編

原帖由 waicute 於 14-09-10 發表

我囡囡係8月開始返n班,開頭返學都只係喊一陣,放學都冇事, ...
問題有好多可能性。先問老師佢學校情況,然後找輔導或心理學家。佢可能係分離(separation 問題).是的,N班可以不用一定上,對佢加多d愛。

回覆:急!請問大家有冇兒童輔導心理學家/治療師可介紹

佢係學校係咪發生咗d唔開心既事,有無同老師了解下,如果佢真係好唔鐘意返學,而情緒好有問題,我唸可以同佢退學先,話晒pn唔係一定要返

1) 不如先同學校了解, 問下平時响學校詳細情況, 同老師講佢而家响屋企情況
2) 假期也一樣嗎? 情況如持續咁嚴重, 或者先同學校請假一兩星期
3) 每日多同佢講返學既正面說話如好玩.............
4) 之前有返過PLAYGROUP 嗎? 情況怎樣?
5) 小朋友返緊 half day or whole day?
6) 這段時間除返學外,平時同其他大人小朋友相處如何?

一定要向學校了解先,因為就算有專業人士都會問關於學校情況!問下家庭醫生有無轉介。

不如同老師講下佢情況,問下老師可以點做。
媽媽都要放鬆及唔好太緊張,唔好經常問佢學校的事,因為你有這情況出現,小朋友知道就會變得緊張及扭。加油!放鬆自己心情。

我已經打左返學但係佢班主任仲未覆我電話,所以未了解到佢返學情況

等遲一年先返K1好過,我小朋友都無返N班。

聽到好心痛⋯可能小朋友真係未ready...其實N唔係必須的,不如暫時俾小朋友抖下。輔導方面可以打去健康院問下有冇得refer?或試下協康、好似都有兒童心理學家睇。希望你小朋友快D冇事!

回覆:waicute 的帖子

我囡囡也剛剛返N班兩星期、以加早上見到我都叫唔返學校、氹到佢著校服、上車途中都無喊、但車停到學校門口就狂喊因為知道要同媽媽分開(separation anxiety)! 但好彩放學接佢就好開心、問佢鍾唔鍾意返學佢話鍾意、只係分離個下唔習慣。一定要同老師溝通、了解小朋友上堂情況先可以幫到佢!加油媽媽!

聽到都心痛,可能小朋友仲未ready 返學,又或者不喜歡學校or 老師(可能是没原因的,只是佢的直覺), 不如等K1先讀啦,小孩大一年有很大分別

聽到都心痛,可能小朋友仲未ready 返學,又或者不喜歡學校or 老師(可能是没原因的,只是佢的直覺), 不如等K1先讀啦,小孩大一年有很大分別

引用:+本帖最後由+waicute+於+14-9-10+03:25+編

我囡囡係8月開始返n班,開頭返學都只係喊一陣,放學都冇事, ...
Therapist 都幾貴。揾着個冇料的仲要洗$sigh 時間

我仔都有類似經驗,最後從多方了解,推測到原因。考慮到學校及老師都無能力幫到我仔,最後選擇退學。當時無做治療,反而一年後做了,一年後做直接針對當時的問題作用不太,不過都幫到佢。
樓主要細心了解及分析,但問小朋友作用不大。

佢似乎好需要安全感,可能先退學,多陪伴佢建立返安全感,琴日睇過篇文章係一位幼兒教育家寫既,佢唔建議家長太早要小朋友分離返學,三歲以下幼兒很需要安全感,會對成長有影響

你仲帶佢返學?

‹ 上一主題|下一主題