用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘朗X….一間"很現實"的學校 ...
樓主: sadkid
go

九龍塘朗X….一間"很現實"的學校 [複製鏈接]

我大仔 (中B) 都在朗思(另一campus) 讀N1, 佢上K1的考核個時都好易, 通常是考到外校放棄的多.  可能九龍塘的campus K1 多人想入, 又見樓主是細B會留難,

現在最好不要再去想個間學校是無情定無理,  轉左第2間K1都要睇下小朋友發展, 會不會在P1前repeat 做超大仔考小學好D.  

回覆:九龍塘朗X….一間"很現實"的學校

楼主不要氣餒和自責。小朋友成長步伐有快有慢,他朝話唔定是個優異生。同學校夾唔到,轉去其他學校,對小朋友利多於弊

同小朋友選幼稚園真係要多番考慮,學校既辦學理念都要留意,我覺得名校唔一定適合小朋友,相反好多學劵學校都好有愛心。

我b而家1歲多d,上星期六返左美孚果間playgroup.
感覺係屈錢。佢相當明白家長為佢地pn班先報佢地d playgroup. 貴唔緊要,但課程唔啱1嵗小朋友,感覺係齋揾錢,無心做好佢……  因為美孚少幼兒園,所以先要報佢
我b由10個月就返playgroup, 呢間無論大人細路都覺得唔好玩。

唔好唔好開心了! 每個小朋友進度不同, 每間學校的政策/教師的質素都唔同! 樓主已有學校收仔仔K1, 已可放下心頭大石! 相信樓主經濟能力不俗 (見你原本打算讀埋THINK 國際小學), 這已經比很多人好了, 可以額外給予更多資源去培育小朋友! 小朋友今日進度慢, 不等於將來一家差! 加油吧!

如果你是講緊THINK, 我對它感覺是較現實 (藍田那間), 捨難取易! 我小朋友上年沒有IN過, WAITING 卻打黎說直接收佢 ( 我想是因為大B吧!但我最終沒有TAKE 個OFFER! ) 其實而家好多學校, 已變成一門生意了! 生意味濃了, 相對地教學熱誠就減退

回覆 ilovewife 的帖子

the content is exactly the same as the interview conducted to outsiders
my daughter was commented the same, not suitable, need 2nd assessment in this feb
turn out, she passed, but from am to pm
so I gave up
now she is studying at a half dragon K, very happy

我無諗住報呢間,聽講係比較勢利...

樓主, 男仔係遲啲發育唔駛唔開心, 你地應該開心咁快就發現左呢間學校唔啱小兒,唔駛佢捱多3年。

poor kid.  Maybe it will be better for your kid to repeat PN and becomes a super big boy so that he will have less pressure on studying.

樓主, 唔好唔開心
小朋友先兩三歲, 今日唔代表將來
幾多偉人名人細個個時都係唔太叻的

聽完樓主咁講之後,我更加相信當初的決定是對的!

樓主唔好唔開心,我同你有類似經歷,我囝囝係10月B,之前讀藍田分校,佢做完第一次評估唔pass,當時又冇第二間K1收佢,真係好徬惶。後來第二次評估pass咗,學校俾咗pm offer我地都冇要,因為囝囝由學期頭喊到學期尾,我相信囝囝唔適合呢間學校,決定轉校,依家讀緊半龍K1。

仲以為呢間幾好?好多人讀又多campus, 中英都強。我有親戚小朋友讀,佢地應該都好滿意,雖然升小學去左傳統女校

無謂勉強,𨍭校心 安理得。免一日到黒估幾時又叫你仔走。天下間又不是得佢一間。又冇擔保一定直上名校

其實學校唔收返佢K1未必係壞事。唔適合俾佢勉強上了K1大家辛苦。幼兒園/幼稚園老師評語通常比較客氣,如果佢評語是那麼率直,你自己也要多注意小朋友發展。

唔洗甘諗喎,,學校都係想自已個升學水平有保障..
唔係點收咁貴學費
小朋友自已未識甘諗既...你地都唔好諗到係污點啦..
其實好多學校都係甘...既然講明唔係直升..就要自已有定心理準啦
搵過間合自已小朋友既學校仲好啦...夾硬升上去..老師成日講唔好評語對大家都唔好...先幼稚園..唔好比甘大壓力一家人...加油!!!

其實樓主吾使upset, 小朋友咁細,何須為間學店勞氣!
當年犬女報pn 呢間學店waiting offer, 居然同家長講校舍未裝修好,叫家長揀番單日或雙日,我心諗,你係咪有病!好彩多得佢吾收,犬女讀超有愛心迦南pn,再上到好好嘅幼稚園k1,今年仲有間好好小學收!
所以樓主,忘記呢間學店,努力向前!

其實學校己經講消楚同比多次機會你,如果覺得無人情味第一次叫你揾定學校你就好走,搵錢學校係甘現實,你寫甘多嘢我只覺得你係輸打贏要,重要講間學校不是。

好多幼兒班都唔係直上K1,上唔番K1咪再找其他幼稚園,唔好咁灰啦!傷身啊!
‹ 上一主題|下一主題