用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 人生交叉點,真心求意見
樓主: GOBBILY
go

人生交叉點,真心求意見 [複製鏈接]

回覆:人生交叉點,真心求意見

樓主,孩子有能力,級頭10,每年5月份可以寄信到Ls申請插班,但如果不合適會很辛苦,我有2外甥在Ls讀,一個中途要轉去外國讀,一個今年升中一,所以抽唔抽ls,先想想合適嗎?另外,孩子讀得好,那裡都一樣,不如你不要25到手先,再慢慢考慮會唔會大抽獎,記住要不註冊才可以大抽獎。

引用:樓主,孩子有能力,級頭10,每年5月份可以

原帖由 elvisBB 於 14-09-21 發表
樓主,孩子有能力,級頭10,每年5月份可以寄信到Ls申請插班,但如果不合適會很辛苦,我有2外甥在Ls讀,一個 ...
之前打錯字,對不起

樓主,孩子有能力,級頭10,每年5月份可以寄信到Ls申請插班,但如果不合適會很辛苦,我有2外甥在Ls讀,一個中途要轉去外國讀,一個今年升中一,所以抽唔抽ls,先想想合適嗎?另外,孩子讀得好,那裡都一樣,不如你用25分抽到手先,再慢慢考慮會唔會大抽獎,記住要不註冊才可以大抽獎。

回覆 elvisBB 的帖子

不註册就不如吾報, 將個机會試第2間好過.

20分愽喇沙

回覆:奥脫福 的帖子

升中版找不到...有link嗎?
Thx!

很多人搬屋都搬去41網, 為左多D英中位, 平均3,4個小學生便有1個英中位, 比其他區高好多.

引用:20分愽喇沙

原帖由 ericby 於 14-09-21 發表
20分愽喇沙
靠害

引用:很多人搬屋都搬去41網,+為左多D英中位,+

原帖由 mall 於 14-09-21 發表
很多人搬屋都搬去41網, 為左多D英中位, 平均3,4個小學生便有1個英中位, 比其他區高好多.
...
中學派位可以跟返住址。

回覆 bubuG 的帖子

但轉區有可能要降Band.

引用:回覆+bubuG+的帖子 但轉區有可能要降Band.

原帖由 mall 於 14-09-21 發表
回覆 bubuG 的帖子

但轉區有可能要降Band.
True , 風險之一。

引用:Quote:原帖由+mall+於+14-09-21+發表很多人

原帖由 bubuG 於 14-09-21 發表
中學派位可以跟返住址。
真的嗎

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-09-21+發表中學

原帖由 GOBBILY 於 14-09-21 發表
真的嗎
今日,仲係,六年后,冇人知。

我會揀愛德,但愛德無校車,你要考慮方唔方便送返學

41網全港計是强網, 由40net弱網轉過去好大机會降band, 除非成绩是band1頭. 如留在40net,除非很好成績自行考跨區英中, 否则Band1男生也只可選男校長天,和女仔分了一半學位的男女校銘賢和黄棣珊英中咁少位

little_yolky 發表於 14-9-11 13:59
報紙新聞都賣埋, 舊年有4個25分自行入唔到, 但校長話請佢哋去叩門, 會先收, 所以該4位應該都入到的。好有人 ...
請問如果 25 分入唔到, 要幾時叩門呢 , 唔該唒

gattermond 發表於 14-9-23 12:29
請問如果 25 分入唔到, 要幾時叩門呢 , 唔該唒
係6月大抽奬放榜後, 有啲學校係前一日, 所以要問返學校。舊年係LS有4位25分自行唔入, 校長見咁可憐, 就話叫報叩門, 叩門一定先收番呢4位25分, 後來都好似真係收番。

你有25分嗎? 咁快諗住自己唔得。

愛德係深水埗有間聯係一線英中(男校), 每年都有2X個必入, 今年小六生入到一線中學比例超過50%, 反而新華德, 聽聞都只係得1/3係屬於B1生
除咗LS外, 一定係揀愛德, 揀新華德就真係搵自己笨 (加上有今年升中版講嗰個考2X原來已經係B2生既案例)

EFJ3  派位成績絕對亮麗  發表於 14-9-23 14:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 14-9-23 13:27
係6月大抽奬放榜後, 有啲學校係前一日, 所以要問返學校。舊年係LS有4位25分自行唔入, 校長見咁可憐, 就話叫 ...
只能說今時今曰拎 25 分係最大壓力...
如果到時自行 25分唔得 , 大抽獎又輸比雙非 , 俗小小講真係人都癲

EFJ3  25分我都想有呢種壓力   發表於 14-9-23 14:38

gattermond 發表於 14-9-23 14:34
只能說今時今曰拎 25 分係最大壓力...
如果到時自行 25分唔得 , 大抽獎又輸比雙非 , 俗小小講真 ...
你係25分LS嗎? 你試諗吓, 25分舊年都只有4人唔中, 都唔係年年咁多LS校友生B, 又唔係咁好彩生正個男B。所以, 機會仍然係高的。

little_yolky 發表於 14-9-23 16:51
你係25分LS嗎? 你試諗吓, 25分舊年都只有4人唔中, 都唔係年年咁多LS校友生B, 又唔係咁好彩生正個男B。所以, ...
yes
這正是壓力所在
25分無理由唔報 , 但現實又唔係必收 ,
真係自行唔得仲要等多大半年博叩門....
我唔係今年...只係擔心之後會仲多 25分入唔到.....
‹ 上一主題|下一主題