用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果小朋友讀得唔開心你會唔會比佢番香港? ...
樓主: karennmokk
go

如果小朋友讀得唔開心你會唔會比佢番香港? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+14-09-09+發表咁就要

原帖由 karennmokk 於 14-09-09 發表
小朋友話習慣唔到當地生活,一日先得一兩個鐘頭堂,而且番學聽唔明老師講咩(係香港讀開國際學校)

...
好多學校可安排private tutor, 可試試,如果break thru到就ok ga la. 我個女試過咁, 補咗兩個月到就停得。

It is very common that some children have good experience, but some have bad ones. In overseas, studying high school is very different from studying university. Students interaction is more in high schools and bullying usually happens. So, parents and their children need to take more risks if the children study at high school.

As another parent said earlier, you and your child may set a deadline. If no improvement by the deadline, then you can arrange your child to come home.

DoReMi媽媽 發表於 14-9-10 15:24
其實住boarding , 外國人眼中攞大家嘅嘢嚟用, 佢哋當好閒, 唔會好重視, 所以如果覺得重要唔想俾人攞嚟用 ...

Not really. If you take their things, they would blame you.

我仔仔一起身同放學就打比我大喊, YR9 ......好煩

其實我上年跟部份家長經歷一樣, 阿女過去英國讀12班, 佢十分十分唔適應, 好多時喊住打比我, 攪到我都好心痛, 免疫系統都亂七八糟病了, 但係又唔敢話比阿女知, 爸爸同我唯有盡量同佢傾多啲, 分析下, 鼓勵下佢, 每個小朋友適應期長短不同, 我地亦有set 左限期, 如果Easter holiday 後仍未有改善, 就送佢返香港,
幸運地阿女係測驗同考試上得到少許成功感, Christmas 後再無喊住打比我, 多數是whatsapp 我分數如何, 今年上Year 13班, 已經唔多理我,
其實香港學生到英國讀書成績都有競爭力, 所以比多少少時間大家, 當小朋友揾到自己一套獨立生活模式後, 情況會慢慢改善

醒目開學勳章

elmkc 發表於 14-9-12 13:40
Not really. If you take their things, they would blame you.
一啲啲學校同學生啦!
[img][/img]

醒目開學勳章

回覆:如果小朋友讀得唔開心你會唔會比佢番香港?

鄰居仔女先後到英國讀書Y9, 哥哥喊了幾個月就適應, 妹妹喊了半年, 日日打電話比媽咪話要返香港, 最終兩個都克服了, 每次假期見他們回來都很開心。每個小朋友適應能力都不一樣, 可以set一個時間, 再看看是否真的不適合, 又再想想當初是什麼原因去讀書, 多些開解她的擔憂, 加油!

3b 發表於 14-9-15 20:42
鄰居仔女先後到英國讀書Y9, 哥哥喊了幾個月就適應, 妹妹喊了半年, 日日打電話比媽咪話要返香港, 最終兩 ...
嘩!半年又真係陰公D,最後都適應到,咁都好。好彩阿仔過去讀year 10,一去到就好開心,兩日就好適應,食得、睡得,真係好彩!

醒目開學勳章

回覆:亮燈 的帖子

我講錯左, 應該係Y7, 讀完小6就走, 鄰居話每次聽到阿女的電話都喊住要返嚟, 喊左好耐好耐, 幸好最終都克服了。

每個孩子的適應能力都不同, 希望小兒兩年後可以好似你兒子一樣, 適應英國的生活。

佢Y10至過去,可能會好D,快適應D。

引用:佢Y10至過去,可能會好D,快適應D。

原帖由 亮燈 於 14-09-15 發表
佢Y10至過去,可能會好D,快適應D。
我個仔都係year 10, 佢返咗學吾夠兩星期,已經好適應,好投入,好開心。不過有家長話有d 小朋友遲d 先homesick,  尤其Christmas break 番過香港之後。

我個仔Yr7,好適應,連係香港擔心的rugby都克服到;重同我講同級有人homesick,!

當然有D必要參加的活動比較悶,但佢都話0k!我真係放心佢咁識腍。

引用:Quote:亮燈+發表於+14-9-11+17:55+咁真係個

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-09-11 發表
其實好多原因會影響,孩子性格,學校多唔多吸納國際學生(多國際學生,佢哋對外來生接受和包容程度較高), ...
100% 赞同你的說法.

3b 發表於 14-9-15 21:36
我講錯左, 應該係Y7, 讀完小6就走, 鄰居話每次聽到阿女的電話都喊住要返嚟, 喊左好耐好耐, 幸好最終都 ...
年頭參觀學校期間,曽認識一位當時響一間男校lower six,Y9過去英國嘅男仔,佢同我講佢當年喊左足足一年,係日日喊,無比人蝦但homesick得好緊要,每日同父母講要返香港但父母唔比,校長同老師嚟香港時亦有搵佢父母傾,父母始終無比佢返黎。最終克服左,GCSE仲攞左9A*,仲好享受英國生活,放假都唔返香港喇。佢提點左我個仔好多,所以我囝囝都有小小心理準備。

剛才看到一則留言,一個女學生今年來英讀書,天天喊著及不習慣。於是她寫了心事給偶像歌手,起碼這是由學生心底話。她然後看回以前偶像鼓勵人及辛酸史。於是她有所領悟,她聽了一首勵志歌及大哭一場後。決定明天之後不再喊,專心讀書。

作為家長雖則辛苦。但放棄回家,一樣要面對更多問題。不如家長飛去英一次了解再作決定。

我仔最唔習慣喺上堂時不開燈又不開窗,又黑又侷,我都諗唔明?祇好教個仔如果真喺太侷,嘗試禮貌地向老師提出,可否開少少窗有空氣流入?想問下其他媽咪,有冇知道這個問題在英國學校喺常見?謝謝!

是的,尤其焗住冇精神上堂。

kotjoanna 發表於 14-9-12 14:51
我仔仔一起身同放學就打比我大喊, YR9 ......好煩

If he cannot adapt to the UK, you may consider Australia. There are high schools allowed to recruit overseas students. Overseas students are usually living homestay unless you have relatives or friends who can look after him. These schools usually attract students from Asia, such as Korea, Japan, Taiwan, and Singapore. Year 9 is still okay as students are still young and he can still meet some good friends. If he cannot make good frienships with local students, he can still know some from overseas.

回覆 elmkc 的帖子

Thank you!
‹ 上一主題|下一主題