用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果小朋友讀得唔開心你會唔會比佢番香港? ...
樓主: karennmokk
go

如果小朋友讀得唔開心你會唔會比佢番香港? [複製鏈接]

回覆:如果小朋友讀得唔開心你會唔會比佢番香港?

我真係要感恩,阿仔上年去讀 yr7, 今年升 yr 8 了。還記得上年送佢上房教佢換床單,心怕他不適應,但一個星期後收到一有位來自BK女仔的PM,佢原來又係讀埋同一間,確認係阿仔之後 (好易認,因為只得一個香港人讀 yr.7),佢"匯報"俾我知阿仔好開心,見佢排隊去打波時係笑住去,當時我才放下心頭大石。阿仔再香港只係讀普通中文小學,初時我都怕全英文跟唔上,但成績話我知佢可以應付,問佢有無唔明時,佢話遇到唔明就自己再睇書,查字典。同學亦無欺凌事件,可能間學校在小鎮入面,同學比較純樸,無偷嘢嘅事。

smartyou  Ding, 你好捨得吖!仔仔咁細就送   發表於 14-9-17 22:56
Ding

回覆:Ding 的帖子

可介紹學校?

醒目開學勳章

karennmokk 發表於 14-9-9 20:53
已經yr12
yr 12即係lower sixth?  public school 定係state school?  boarding人數多嗎? 有冇香港人作伴? 暫時只係開學十數天, 還可以觀察一下, 最緊要冇被人bully, 若只係生活, 環境未習慣, 而身邊有香港人作伴相互打氣, 應該可以克服的, 不過, yr 12才過去, 預咗冇咁容易打入本身的學生群, 因為好多學生係由yr 9一齊去讀, 哩班已相處一段時間的同學, 已自然成為圈子。

不過若然長時間都未能克服, 就要好好考慮係咪要孩子回來了, 因為有啲孩子克服唔到, 會有情緒病, 亦見過出現厭食症狀, 結果學校通令學生回國養病。
[img][/img]

醒目開學勳章

其實住boarding , 外國人眼中攞大家嘅嘢嚟用, 佢哋當好閒, 唔會好重視, 所以如果覺得重要唔想俾人攞嚟用的, 最好鎖tuck box, 因為向house mistress投訴都冇用, 出門在外, 讓孩子感受下點樣自己解決問題, 也是一種得着。

elmkc  Not really. If you take their    發表於 14-9-12 13:37
[img][/img]

兩手準備,先同舊學校溝通,了解返去讀的可能性,因為唔一定返到。
另一方面,了解佢遇到的問題,聯絡佢班主任/監護人,睇下有冇人幫到佢。

到外國升學要一段時間適應,未必人人都可以克服,嘗試定一個日期,例如到十月底half-term,如果到時情況未改善,就行PLAN B。

elmkc  Agreed.  發表於 14-9-12 13:41

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

讚成, 最緊要唔係比人蝦就得, 其他適應上既野都可以慢慢黎, 我見有d細路, 第一次返幼稚園, 朝朝喊, 喊到嘔, 喊足一個月都有,
唔通咁就唔讀咩? 一定要捱過回頭就笑啦。
要考慮Year 12 的話, 回來香港的前景,而家大學咁難爭,
如今次回港,日後前途點先係考慮因素!
梁媽媽

醒目開學勳章

梁媽媽 發表於 14-9-11 09:14
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

讚成, 最緊要唔係比人蝦就得, 其他適應上既野都可以慢慢黎, 我見有d細路, 第一次 ...
我識得有人yr12先過去,讀得唔開心,喺香港英文好了得,去到嗰邊聽唔到人哋講乜,學校冇乜香港人,又俾人蝦,同學校傾都得唔到結果,孩子日日都打返嚟喊,最終俾佢返香港,不過又再考返嗰邊大學,經foundation上。
[img][/img]

DoReMi媽媽 發表於 14-9-11 17:50
我識得有人yr12先過去,讀得唔開心,喺香港英文好了得,去到嗰邊聽唔到人哋講乜,學校冇乜香港人,又俾人蝦 ...
咁真係個個唔同,阿仔佢話好開心、好適應,睡得、食得。

引用:我剛剛都同女傾左一陣,+佢心情好差,+仲喊左

原帖由 Macau媽媽 於 14-09-09 發表
我剛剛都同女傾左一陣, 佢心情好差, 仲喊左一陣, 我問佢咩事, 佢話同學偷左佢筆盒, 我話你有冇同先生講, 佢 ...
係呀,D鬼妹好鐘意偷嘢,偷咗我個女成個銀包,仲用埋張debit 買嘢!蝕咗我幾千蚊,激C!不過我個女冇唔開心,因為D$係我吖嘛!

醒目開學勳章

亮燈 發表於 14-9-11 17:55
咁真係個個唔同,阿仔佢話好開心、好適應,睡得、食得。
其實好多原因會影響,孩子性格,學校多唔多吸納國際學生(多國際學生,佢哋對外來生接受和包容程度較高),宿生多小(宿生較多,學校對宿生嘅照顧會較周全體貼),有冇香港同伴,雖則話想孩子遠離香港同伴好等練好語言,但心靈還是要有支持,由其面對逆境,可以向誰傾訴? 那種孤單無助,遠在香港的父母,會明白嗎?

所以選取學校時,要注意港生比例,不能太多,但亦不可以沒有,開學前盡量認識同校港生,好等大家有照應。
[img][/img]

引用:Quote:原帖由+Macau媽媽+於+14-09-09+發表

原帖由 appleyummy 於 14-09-11 發表
係呀,D鬼妹好鐘意偷嘢,偷咗我個女成個銀包,仲用埋張debit 買嘢!蝕咗我幾千蚊,激C!不過我個女冇唔開心 ...
上網買嘢呀?有無同學校講?

引用:Quote:梁媽媽+發表於+14-9-11+09:14+回覆+D

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-09-11 發表
我識得有人yr12先過去,讀得唔開心,喺香港英文好了得,去到嗰邊聽唔到人哋講乜,學校冇乜香港人,又俾人蝦 ...
讀foundation會容易聽得明白D嗎? 因考慮緊比阿仔由foundation上定讀year 12, 駕佢讀唔掂A level.

DoReMi媽媽 發表於 14-9-11 18:11
其實好多原因會影響,孩子性格,學校多唔多吸納國際學生(多國際學生,佢哋對外來生接受和包容程度較高), ...
完全同意

醒目開學勳章

appleyummy 發表於 14-9-11 18:14
讀foundation會容易聽得明白D嗎? 因考慮緊比阿仔由foundation上定讀year 12, 駕佢讀唔掂A level.

...
讀foundation詳情係點我唔清楚,因唔係太熟,但知係咁上大學。
[img][/img]

引用:Quote:原帖由+appleyummy+於+14-09-11+發表

原帖由 vvbb2214 於 14-09-11 發表
上網買嘢呀?有無同學校講?
學校話報咗警,但捉唔倒,仲覺得我煩!但由於當時阿女初初到埗,唔想housemaster為難佢,唯有叫阿女小心D財物, 畢竟到到都會有壞份子。

醒目開學勳章

appleyummy 發表於 14-9-11 18:05
係呀,D鬼妹好鐘意偷嘢,偷咗我個女成個銀包,仲用埋張debit 買嘢!蝕咗我幾千蚊,激C!不過我個女冇唔開心 ...
偷銀包用埋debit card要同學校講了,不過鬼妹好鈡意攞人嘢用,仲有化妝品,飾物,文具,唯有自己鎖好。
[img][/img]

回覆 appleyummy 的帖子

亞囡最後都冇話比班主任聽, 因為佢話都搵吾返, 算數喎! 不過都好既, 吾碰過釘點長大

回覆 appleyummy 的帖子

偷嘢?捉到那學生嗎?我仔非常大意,我都怕佢比人偷嘢

回覆:appleyummy 的帖子

咁樣間學校好有問題喎

Ding
‹ 上一主題|下一主題