用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果小朋友讀得唔開心你會唔會比佢番香港? ...
go

如果小朋友讀得唔開心你會唔會比佢番香港? [複製鏈接]

如果小朋友日日打黎喊,好唔開心,而且覺得好辛苦,唔想留係英國想番香港你會唔會比佢番?

2    0    0    0

咁就要了解下發生乜野事先,之後再決定。

引用:咁就要了解下發生乜野事先,之後再決定。

原帖由 亮燈 於 14-09-09 發表
咁就要了解下發生乜野事先,之後再決定。
小朋友話習慣唔到當地生活,一日先得一兩個鐘頭堂,而且番學聽唔明老師講咩(係香港讀開國際學校)

回覆 karennmokk 的帖子

第一年去讀?可能未揾到伴,過一陣會好,我仔第二天己識晒全房同學,一房住八個學生算多嗎?全房連埋我仔得兩個華人,其它幾個係俄羅斯及南美人,我仔開心到有時忙記打電話比我,激死我

karennmokk 發表於 14-9-9 20:27
小朋友話習慣唔到當地生活,一日先得一兩個鐘頭堂,而且番學聽唔明老師講咩(係香港讀開國際學校)

...
小朋友年紀細?阿仔讀year 10,一間房兩個人,同房係香港人,都識左好多外國同學,今日剛去利物浦一天遊,好開心。

引用:回覆+karennmokk+的帖子 第一年去讀?可能

原帖由 scso 於 14-09-09 發表

第一年去讀?可能未揾到伴,過一陣會好,我仔第二天己識晒全房同學,一房住八個學 ...
佢係第一年去讀

引用:Quote:karennmokk+發表於+14-9-9+20:27+小

原帖由 亮燈 於 14-09-09 發表
小朋友年紀細?阿仔讀year 10,一間房兩個人,同房係香港人,都識左好多外國同學,今日剛去利物浦一天遊, ...
已經yr12

karennmokk 發表於 14-9-9 20:53
已經yr12
有冇問學校了解下?

你小朋友係香港讀國際學校應該好快會習慣D英文發音,叫佢試一排先啦,了解下佢有什麼問題家長可以向學校反映,我仔去到都唔知聽到有無一半,佢又唔會問老師,佢話估到一半明白,但佢大膽好易識朋友,同學仔差不多年紀很快己玩埋一齊,呢兩日都同同學仔打波,起初我都怕呀仔唔習慣咸,我要迫住留多幾天陪佢,點知佢都ok,當日趕火車走果時忙記big hug錫下呀仔,反而爸爸很擔心不安,係火車一小時由已打了三次電話比呀仔

scso 發表於 14-9-9 21:26

你小朋友係香港讀國際學校應該好快會習慣D英文發音,叫佢試一排先啦,了解下佢有 ...
你阿仔好叻,我阿仔就被動,冇咁大膽。

回覆 亮燈 的帖子

但一房八人好似多咗D,要G12 , G13先可住一人房,最唔方便係連微波爐都無,房間無水飲要落樓下攞,請問租校服每人有幾多套替換?我你派得兩件恤衫,一條西衭,一條呔,一件校褸,一套體育服,好似唔多夠替換,平時係香港着一次洗一次,唔會着幾日先洗,請問你們學校派幾多套校服?

karennmokk 發表於 14-9-9 20:53
已經yr12
男定女?可能未識到新朋友,如果識到就好快適應到。
再睇多1星期先,然後同老師傾下小朋友情況。
如果真係唔適應都冇辦法,始終個個人都不同,
要認真考慮!

回覆:如果小朋友讀得唔開心你會唔會比佢番香港?

可能有思鄉病,就最怕,先安慰小朋友,試上一個term先,如不能,只好回來。

我剛剛都同女傾左一陣, 佢心情好差, 仲喊左一陣, 我問佢咩事, 佢話同學偷左佢筆盒, 我話你有冇同先生講, 佢話有, 但個先生吾多理佢, 我同佢講叫佢同班主任講, 我問佢同學有冇安慰你, 佢話有D香港人同學安慰佢, 佢而家好憎D鬼妹鬼仔, 成日偷嘢, 我同佢講下次自己要小心保管自己財物, 因為到到都會有D咁人Y

梁媽媽  講真, 唔好寄望老   發表於 14-9-11 09:07

我有個同事個女讀 HK local 學校 Form 4, 上年去英國跳班讀Year 12,又係去到唔知老師講乜,英文又唔係咁好,讀左一年返番香港,想讀返Form 5!但我見佢9月都未搵到學校收!!

Macau媽媽 發表於 14-9-9 22:56
我剛剛都同女傾左一陣, 佢心情好差, 仲喊左一陣, 我問佢咩事, 佢話同學偷左佢筆盒, 我話你有冇同先生講, 佢 ...
我家姐就早早提醒我亞女要小心財物,D鬼妹鬼仔好鍾意唔問就『借』妳D野!!而老師係唔會理架!!不過我都預左亞女會唔見野架喇,因為今年幫佢睇『流年』,個師傅話亞女今年終於肯出國讀書,但佢今年有粒『賊仔星』,所以一定會唔見野!!!

回覆 basbyy 的帖子

最擔心就係吾適應跟吾上,兩頭吾到岸,另外想問各位,點解我問親亞囡都話冇功課做既?同埋佢話冇書?

引用:回覆+亮燈+的帖子 但一房八人好似多咗D,要

原帖由 scso 於 14-09-09 發表
回覆 亮燈 的帖子

但一房八人好似多咗D,要G12 , G13先可住一人房,最唔方便係連微波爐都無,房間無水飲要 ...
阿仔D校服係買,恤衫、褲就係香港買,校呔、校褸等就同學校買,都係買一件,因好貴。

回覆:Macau媽媽 的帖子

估是公校,偷嘢算小事,怕被人針對,欺凌等。

回覆:Macau媽媽 的帖子

很簡單好看間學校排名,越top多是目標性學校,要保持高排名及多比例學生入有名大學,功課多得很,尤其GCE起。

‹ 上一主題|下一主題