用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有冇人識新會商會港青基信學校?
go

有冇人識新會商會港青基信學校? [複製鏈接]

是國際學校嗎?

16    0    0    0

唔係國際,係私校

回覆:有冇人識新會商會港青基信學校?

Thanks

回覆:康晴比比 的帖子

我仔仔今年係新會商會讀year 1,佢地係一個英文私校,但全係用英語教授,只有普通話堂,每班有2位外藉老師,每班不多次27人。教學氣氛跟國際學校一樣。雖然有些港人老師,但見他們同學生只講英文。
我仔仔之前讀普通幼稚園,英文不是太叻,但眼見他返左1個月學,回到家已經經常講英文。
我十分喜歡這間學校。

回覆:AmandaBB 的帖子

-學費幾錢?

醒目開學勳章

Man04 發表於 14-10-5 20:18
-學費幾錢?
今年$5000

回覆:sillything 的帖子

謝謝!
是否要考入去?

回覆:Man04 的帖子

是否行IB?

Man04 發表於 14-10-5 21:23
是否行IB?
no, a combination of UK and HK curriculum

回覆:gatochat 的帖子

Thanks

引用:我仔仔今年係新會商會讀year+1,佢地係一個

原帖由 AmandaBB 於 14-10-04 發表
我仔仔今年係新會商會讀year 1,佢地係一個英文私校,但全係用英語教授,只有普通話堂,每班有2位外藉老師, ...
👍謝謝回覆。咁多功課做嗎?是傳統或活動敎學呢?

很少功課,多數係課堂功課。是活動教學,跟國際學校教學沒有分別。但他們不是lB,是英國+本地教學。

回覆:Man04 的帖子

今年學費 每月$5000, 另一年雜費$5000.
計起等於$5500 每月

回覆:有冇人識新會商會港青基信學校?

謝謝!其實我都剛剛報名了。想問學生們平時會用英文交談嗎?

這間不是國際學校。是否要考慮移帖?

回覆:torunpoland 的帖子

他雖然不是國際學校,但教學方式跟國際模式差不多。所以板主誤會以為是國際學校。
板主都是不清楚,想問多d。放在那裡都沒有問題的。

請問是否小班教學? 每班大約幾多人?

我今年都有去聽seminar, 想問下學生中文程度怎樣? 學生品德好嗎? 我見seminar好多家長都系一位中國人加一位外國人... 可能唔係每位外國人都可以俾到貴學費。我自己想compare下基信, CAIS 同 CKY..

學校今年開始將 year 2 學生分組學中文,常規課程會抄詞語,做工作紙,讀課文,默寫。與本地小學比是略淺,功課較少,但看來會越來越深,學校以接近本地小學中文程度為目標。
學生們都頗乖的,始終是基督教學校,recess time 仲分班分 area 以減少學生踫撞,ok 的。
CAIS & CKY  歷史較耐和規模及財力雄厚,CS 較新且還在磨合中,但學校貼近國際學校模式,語境不錯的。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

hello各位家長:
我囝囝由上年一年級讀到現在YEAR 2 , 由一開始我都無太大要求要間什麼學校去給囝囝讀,因為我囝不懂中文,讀國際學校入紙申請五間,只有三間回應,只有兩間有入學面試機會,偶爾間在朋友的朋友口中才知有這間學校,初時都擔心,但不到三天,囝囝非常之喜歡返學,還有表演得非常之自信。上一年因學生人數少,只得一班,學校家長老師上下一心,只想孩子讀得開心。
‹ 上一主題|下一主題