用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 周融稱倘個別學生策動罷課佔中或公開校名 ...
樓主: samchan2179
go

周融稱倘個別學生策動罷課佔中或公開校名 [複製鏈接]

引用:我們年紀尚幼,可以分享一下你私底下做好多

原帖由 EduKing 於 14-09-09 發表
我們年紀尚幼,可以分享一下你私底下做好多唔見得光嘅嘢嗎?
如果未關帖,遲D可以講多D,我親戚以前D學校點様做D唔光榮嘢,影響佢前途,所以有人監察學校老師都係好事!

引用:版主,有吉士,關帖,踢佢返BK啦!

原帖由 ANChan59 於 14-09-09 發表
版主,有吉士,關帖,踢佢返BK啦!
唔同意見就要關帖宜家討論緊學校呀!

引用:Quote:原帖由+EduKing+於+14-09-09+發表我

原帖由 samchan2179 於 14-09-09 發表
如果未關帖,遲D可以講多D,我親戚以前D學校點様做D唔光榮嘢,影響佢前途,所以有人監察學校老師都係好事! ...
出街街lu

ANChan59 發表於 14-9-9 17:14
一向社會運動,罷課後就是罷工。
算吧喇!

叫埋幼稚園罷課.

MyFairLady2014  罷課係學生自發的  發表於 14-9-9 22:14
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

回覆 Stillgood2 的帖子

我只會在有票可投情況下,盡公民義務,民主係一種進程,唔係對抗嘅零和遊戲,希望香港可一如已往,引領中國人進入和平協商嘅民主進程,唔好罷乜罷物。五四運動在極端環境下,最後走向流血,革命之後,必然出現極權統治;現今環境,香港無必要繼續內耗

引用:回覆+Stillgood2+的帖子 我只會在有票可投

原帖由 ABC-DAD 於 14-09-09 發表

我只會在有票可投情況下,盡公民義務,民主係一種進程,唔係對抗嘅零和遊戲,希望 ...
我都期望有機會投票,讓民主有進步。

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

簽名被屏蔽

我只會在有票可投情況下,盡公民義務,民主係一種進程,唔係對抗嘅零和遊戲,希望 ...
"希望香港可一如已往,引領中國人進入和平協商嘅民主進程,唔好罷乜罷物" 香港以前只係一個小小殖民地,幾時試過中國進入和平協商嘅民主?教下我lee D 小朋友?!

引用:Quote:samchan2179+發表於+14-9-8+20:30+針

原帖由 MyFairLady2014 於 14-09-09 發表
//他強調並非針對任何學校,而是為了公眾利益,保護未成年人士,讓家長、教師及教育局一起商討對策。//

舉 ...
中學生好多時係學校做乜,家長要搵食,真係唔知,多D人幫手睇住,總好過無。我親戚以前學校做D乜,學校教D乜,佢父母一D都唔知。搞到好煩

引用:From+:+pentoy+ 給大家講個我的親身經歷:

原帖由 Christi 於 14-09-09 發表
From : pentoy

給大家講個我的親身經歷:
記得早兩月睇星期二檔案講內地高考都有一間中學要每個同學要檢舉兩位同學的學習態度唔好方面。真是好恐怖。

samchan2179 發表於 14-9-9 20:25
"希望香港可一如已往,引領中國人進入和平協商嘅民主進程,唔好罷乜罷物" 香港以前只係一個小小殖民地,幾 ...

要中學(中一至中六)攪罷課.
或者, 攪檢舉, 我都唔贊成.

香港自己幫自己都未可以, 唔會想太多.

內耗, 社會分化, 係最唔想見到.

"希望香港可一如已往,引領中國人進入和平協商嘅民主進程,唔好罷乜罷物" 香港以前只係一個小小殖民地,幾時試過引領中國進入和平協商嘅民主咁勁,教下我lee D 小朋友?!

簽名被屏蔽

samchan2179 發表於 14-9-9 20:25
"希望香港可一如已往,引領中國人進入和平協商嘅民主進程,唔好罷乜罷物" 香港以前只係一個小小殖民地,幾 ...
你咁問,我會咁答,唔知你講咩,我無興趣答你

引用:Quote:原帖由+ABC-DAD+於+14-09-09+發表回

原帖由 Stillgood2 於 14-09-09 發表
我都期望有機會投票,讓民主有進步。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:ABC-DAD 的帖子

香港首要任務係提升人民質素

MyFairLady2014  你快啲去增值提升質素啦   發表於 14-9-9 22:17

引用:香港首要任務係提升人民質素 +

原帖由 samchan2179 於 14-09-09 發表
香港首要任務係提升人民質素
森哥,香港市民,香港學生總體質素已經很好。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

我對歷史都有相當認識,似乎人類歷史中,有香港人的質素(包括平均教育水平、人均GDP、開放的社會、百花齊放的傳媒等等)的地方,尚未見過一個國家、地區沒有一人一票真直選。

引用:我對歷史都有相當認識,似乎人類歷史中,有

原帖由 eviepa 於 14-09-09 發表
我對歷史都有相當認識,似乎人類歷史中,有香港人的質素(包括平均教育水平、人均GDP、開放的社會、百花齊 ...
係呀,理性討論最好,唔好漫罵!直選係好嘢,所以張溶都係反佔中,保普選!

‹ 上一主題|下一主題