用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 小一需要上報功輔班嗎?請給意見!
go

小一需要上報功輔班嗎?請給意見! [複製鏈接]

小兒是今界小一新生, 現正有些報讀功輔班問題想賜教

1) 請問大家認為小一的功課量需上功輔班嗎?

2) 如上功輔班, 小兒便要515pm 才放學, 我有些担心不知會否令他逗留在學校的時間太長, 畢竟他要由半日的幼稚園生活一下子變了要上全日班, 現在還要因上功輔班而要在校逗留多兩個小時, 會否太長呢? 因校長說小一的功課基本上一小時已可完成.

3) 但因本人有時要加班, 未必能在小兒睡覺前我和他對功課及温習玏課, 故功輔班又可能可幫上點忙.....

如何是好呢? 請大家給點意見...謝謝.
   0    0    0    0

如果唔上的話, 有冇人接放學先? 如果有, 其實唔需要, 功輔班只係由外判機構睇住小朋友做功課, 好似唔會對功課的, 有家長話過返嚟啲功課, 只係做好晒, 唔係啱晒的. 同埋做好晒功課後, 係佢地自由活動的.

個人覺得小一功課唔多, 如果小朋友幼稚園時已經係自行做功課的, 真係唔需要功輔班, 同埋學校都唔係要求功課要全對, 老師都認為做錯後改正作用會大過家長對好晒先交返去. 當然如果錯得太多, 家長就要出手.

謝謝你的意見.

我也認為小一其實未需要上功輔班住, 因為早啲返屋企, 佢可以多啲休息時間同玩既時間, 始終認為小一還不需咁谷......

咁唯有自己盡快做好啲野快啲返屋企睇佢啲功課, 寧願自己辛苦啲都唔想佢咁辛苦....

先觀察一個學期, 如覺有需要下學期再報吧.....

Anyway, thx for your advise.
‹ 上一主題|下一主題