用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實梁式芝算係好學校嗎?
go

其實梁式芝算係好學校嗎? [複製鏈接]

聽聞佢又剛轉新校長,唔知呢間學校好嗎?
   0    0    0    0

回覆 dororo 的帖子

原來冇乜人對呢間學校認識

梁式芝在觀塘區算band 2學校.  在女校來說不過不失. 好像不是EMI學校.

TwinWong  yes, promoted to 1C and EMI Sc   發表於 14-10-9 08:42
馬媽媽  Now, it is a Band 1c EMI schoo   發表於 14-9-8 15:11

123WING 發表於 14-9-8 12:31

梁式芝在觀塘區算band 2學校.  在女校來說不過不失. 好像不是EMI學校.

果然對呢間學校冇乜認識

回覆 elbar 的帖子

Band 1c EMI school.

今年度好多派到梁式芝嘅學生都走去聖潔靈同聖保祿叩門

elmkc  This is normal.  發表於 14-10-9 02:47

回覆:其實梁式芝算係好學校嗎?

其實我係觀塘區band 1 中一嘅學生,我就覺得梁式芝真係要一d唔怕嚴格、超有能耐嘅band 1女仔先入到,因為梁式芝好少activities,再加上對學生嘅要求較其他中學嚴格,我自己就讀Lam Tin St.paul,我個人認為this好d...

是的, 今年9月開始是新校長。其實你想知道什麽?

回覆:其實梁式芝算係好學校嗎?

band 1c emi school

回覆 betsymak99 的帖子

我囡囡今年派左梁式芝,
呢間唔係我心儀的其實對佢認識唔多
唔知呢間學校F.6考DSE好唔好呢?

回覆 TwinWong 的帖子

This is normal.

我囡囡是F3, 每個人要求不同,好難說好不好,我自己覺得OK 。校網有少少DSE資料但不多,據聞取3322有70-80%,

betsymak99 發表於 14-10-9 14:41

我囡囡是F3, 每個人要求不同,好難說好不好,我自己覺得OK 。校網有少少DSE資料但不多 ...
betsymak99
請問轉了新校長有咩分別? 我都想考呢間唔知會唔會好多功課?

回覆 WaiWai媽媽 的帖子

暫時未有太大分別,囡囡話校長比以前果位nice.  
功課不算多,主要似乎個別老師。

betsymak99 發表於 14-10-13 14:49

暫時未有太大分別,囡囡話校長比以前果位nice.  
betsymak99

中四選科如何? 這間學校是吾文科較好?

f1-2我冇去聽選科講坐,明年5月先有選科講坐,到時会去聽,不過囡囡有同師姐講下,但我冇了解詳情。f3 多了business account, 分了 phi, chem bio。

dororo 發表於 14-10-8 13:52
回覆 betsymak99 的帖子

我囡囡今年派左梁式芝,

以下是從梁式芝書院 2012 - 2013 校務報告獲得的數字:
2012 入讀本地大學課程 (沒有註明是學位課程) 總人數百份比約是 39%
2013 入讀本地大學課程 (沒有註明是學位課程) 總人數百份比約是 34%

註:大學課程可以是
1. 學位課程
2. 學位課程 + 副學位課程
從官方文件的資料來看,無法確定是哪一個可能

資料來源:http://www.lscc.edu.hk/upLoad/news/month_1403/201403191614291305.pdf (第 15 頁)

其他學校的資料 (以供參考)
2013 協恩中學入讀本地大學學位課程總人數百份比約是 73.3% (BAND 1A)
2013 華英中學入讀本地大學學位課程總人數百份比約是 67.9% (BAND 1A)
2013 顏寶鈴中學入讀本地大學學位課程總人數百份比約是 35% (BAND 1C)
2013 何文田官立中學入讀本地大學學位課程總人數百份比約是 26% (BAND 2A)

2013 協恩中學入讀本地大學學位+副學位課程總人數百份比約是 87.2% (BAND 1A)
2013 華英中學入讀本地大學學位+副學位課程總人數百份比約是 92% (BAND 1A)
2013 顏寶鈴中學入讀本地大學學位+副學位課程總人數百份比約是 45% (BAND 1C)
2013 何文田官立中學入讀本地大學學位+副學位課程總人數百份比約是 52% (BAND 2A)
資料來源:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2720531

-----------------

從 DSE 的表現來說,若說梁式芝是 BAND 1 學校的話,表現算是很普通。

若 34% 是 2013 年入讀本地大學學位課程的比率,她約是 BAND 1C 學校的水平。
若 34% 是指的是大學學位 + 副學位的總比率的話,她約是 BAND 2C 學校的水平。

個人覺得梁式芝書院不可能是 BAND 2C 學校,相信 34% 是單指入讀本地大學學位課程的比率,估計她是 BAND 1C 學校。

回覆 憫父 的帖子

真係唔該晒你比左D咁仔細的資料我,
我囡囡今年讀F1,梁式芝唔係我心儀,
個女小學成績好好,但運氣唔好,入唔到頭一二志願,
睇完你這數據,個心更唔舒服,
返左個幾月學,唔覺得佢做到1C,
似係B2頭多D

其實又唔好咁諗, 你囡囡成績好, 就可以輕松應付讀書考試,
轉咗校長未必唔好, 佢一定會努力提升學術,
我囡囡校長都係9年前新來的, 姐姐畢业了, 感覺已不錯,
依家妹妹升中了, 感覺學術各方面都提升了不少
你都比D信心囡囡, 加油呀~