用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請賜教:仔太慢
go

請賜教:仔太慢 [複製鏈接]

下年小一,孩子各方面也太慢。做功課、溫書、吃飯。點攪吖

0    0    0    0

簽名被屏蔽

回覆:請賜教:仔太慢

謝謝

有時性格ge 野很難改變,但可幫孩子equip 些skills, eg

訂daily work schedule
大小肌訓練,寫字功課快d
Etc
Ps 做得多自然會快

我仔就睇下做什麼。今日練琴頭尾拖了三小時(要練一首歌+兩首考試+scale), 如果是看書就少過45分鐘看完一本福爾摩斯

引用:我仔就睇下做什麼。今日練琴頭尾拖了三小時

原帖由 hadwinboy 於 14-09-09 發表
我仔就睇下做什麼。今日練琴頭尾拖了三小時(要練一首歌+兩首考試+scale), 如果是看書就少過45分鐘看完一本 ...
還有,吃粟米玉粒飯10分鐘吃完一碗,吃沒有汁的飯吃足一小時。

引用:下年小一,孩子各方面也太慢。做功課、溫書

原帖由 evil 於 14-09-07 發表
下年小一,孩子各方面也太慢。做功課、溫書、吃飯。點攪吖
你仔是否細仔?

同我仔一樣情況, 食飯可以半句鐘都未食完.. 最後我們限時間食. 我宜家就出個Schedule 比佢.. 比佢依時做野. 希望work la..

引用:同我仔一樣情況,+食飯可以半句鐘都未食完..

原帖由 karchoice1 於 14-09-12 發表
同我仔一樣情況, 食飯可以半句鐘都未食完.. 最後我們限時間食. 我宜家就出個Schedule 比佢.. 比佢依時做野. ...
唉,你地仔食野慢都不是很大問題,最閉我個仔係學習慢。即使老師同佢以中文溝通,佢都好似發緊夢甘....我最擔心他英文堂,外籍老師既話他一定更加不知發生咩事。點幫他好呢?

Lilypie Baby Ticker

唯有加強訓練,定時收飯,10分鐘完成指定功課有獎、等。其實年紀大d,佢又會有改善。我個仔都係特訓中。

囝囝係细仔,除左食野快,其他都慢,所以我一開始就先告訴老師,加上自己日日train up佢,家校合作,所以依家好左,但仍要加把勁!

我個女又係好慢....食飯掛住睇電視,係阿媽屋企食飯無理由熄電視就佢一個架嘛.
朝早起身飲杯奶都半粒鐘,做功課又係做下停下,d英文勁唔掂,岩岩升小一,除左a-z之外,顏色,1-10,英文都默唔出來,點補救?點幫佢記???話同佢去補習又話唔想去

仔小一1.不專心2.坐唔定
3.寫生字

law2046wk 發表於 14-9-14 13:09
仔小一1.不專心2.坐唔定
3.寫生字
我個仔小一都一樣,樣樣做嘢慢吞吞,抄完手冊問返佢係咩佢都唔知,問佢學校嘢又唔知,總之咩都話唔知,不過就好聽師老話,所以都係上完功課傳道班先返嚟,星期一至五,佢又辛苦,我又辛苦,因為接完佢又要搭車,返到屋企都好夜同散晒,我哋又要返工,都無時間同佢溫書。

hungredred11 發表於 14-9-14 15:55
我個仔小一都一樣,樣樣做嘢慢吞吞,抄完手冊問返佢係咩佢都唔知,問佢學校嘢又唔知,總之咩都話唔知,不過 ...
小一上功課班會唔會太累?同埋問過幾個同學媽咪都話學校功課班麻麻,心大心細,想比個女去,搵緊私人果D
‹ 上一主題|下一主題