用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區band 1學生,揀中學会揀區內定區外? ...
go

將軍澳區band 1學生,揀中學会揀區內定區外? [複製鏈接]

醒目開學勳章

區內選擇不多,區外(如觀塘)有冇好提意,謝!

0    0    0    0

522kennis 發表於 14-9-6 11:49
區內選擇不多,區外(如觀塘)有冇好提意,謝!
Pls check PM

回覆:將軍澳區band 1學生,揀中學会揀區內定區外?

仔定女?

回覆:將軍澳區band 1學生,揀中學会揀區內定區外?

其實我上年係小六觀塘區band1A-1B嘅女學生,其後就入咗藍田st.paul la,如果你咁問我都未必答到你因為Band 1都有分頭、中、尾,當然係攬珠就無分la。

觀塘區Band 1中學(不分先後):
聖傑靈女子中學 英中官塘1A女
藍田聖保祿中學 英中官塘1A-B女
聖言中學 英中 官塘1B男
觀塘瑪利諾書院英中 官塘1B男
觀塘官立中學 英中 官塘1C男女
順利天主教中學 英中 官塘1C男女
梁式芝書院 英中 官塘1C女
中華基督教會蒙民偉書院 英中 官塘1C男女
新生命教育協會呂郭碧鳳中學 英中 官塘1C男女

我個人認為女校入面 藍田聖保祿(St.paul lam tin)會比較好d,佢成績上同 聖傑靈(St.Cat)不相百仲,但係activities方面就多過聖傑靈、梁式芝(LSC)。方間話St.paul Lam Tin好嚴,但其實唔係咁嚴架咋,因為我自己讀St.paul Lam Tin都覺得好happy。相起LSC&St.Cat,St.paul Lam Tin比較適合活潑d嘅band 1A-1B嘅女生,而St. Cat則適合文靜d嘅band 1A嘅女生,LSC就真係要超有能耐嘅band 1女生先入到……

男校方面我就覺得學業成績方面聖言略高過觀瑪,但係activities就係觀瑪多d la,所以邊間好d就真係見仁見智la......

男女校呢幾年升得最多就係呂郭碧鳳,呢間都5錯架但係我個人鍾意蒙民偉多d(可能因為d學生學行並重la)……觀中由於有區內聯繫小學所以非聯繫小學學生就少揀佢lu(再加上收生好似差咗)......順利天主教係呢幾年d校風好似差咗,不過本來都係個nice choice!!!!

以上只係個人意見,只供參考,不過希望你記住總之入到邊間都好,千奇唔好比太大壓力自己,只需enjoy your school life就ok架la

醒目開學勳章

shana_ng_533 發表於 14-9-7 13:28
仔定女?

醒目開學勳章

引用:其實我上年係小六觀塘區band1A-1B嘅女學生

原帖由 shana_ng_533 於 14-09-07 發表
其實我上年係小六觀塘區band1A-1B嘅女學生,其後就入咗藍田st.paul la,如果你咁問我都未必答到你因為Band 1 ...
多謝你詳盡嘅分析。

522kennis 發表於 14-9-8 10:41
多謝你詳盡嘅分析。
Pls check PM

回覆 shana_ng_533 的帖子

我成日以為觀瑪系b3,因舊事九龍灣有間系band five

chrischeung 發表於 14-9-8 12:52
回覆 shana_ng_533 的帖子

我成日以為觀瑪系b3,因舊事九龍灣有間系band five ...

觀塘區有兩間瑪利諾:

觀塘瑪利諾書院  男校  Band 1

瑪利諾中學(九龍灣)   男女校   Band 3

回覆:522kennis 的帖子

唔洗客氣( ̄∇ ̄)

‹ 上一主題|下一主題