用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網今年大家自行諗住揀邊間?
樓主: griffinma
go

48網今年大家自行諗住揀邊間? [複製鏈接]

sundae525 發表於 14-9-23 14:21
大家好似因為怕爭崩頭就第一時間走去選二線尾的給小朋友, 我個人唔認同試都未試就放棄. 當然, 如真心覺得適 ...
被你講中..就是不想同人爭,避開D熱門,故選些2線為心水同時都會以適合為目標來選校.

zst 發表於 14-9-23 21:29

承你貴言先...本身諗住秀明少了宗教分及不是一線以為自行應8-9成入梗,
看來都是一厢情願多.如自行失 ...

路過多口,你的自行心水,論質素、成就恐怕不如你在統一派位時46網的2、3志願。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 14-9-23 21:45
路過多口,你的自行心水,論質素、成就恐怕不如你在統一派位時46網的2、3志願。
你意思是46網2,3志願好過我現在選的心水..

zst 發表於 14-9-23 22:39

你意思是46網2,3志願好過我現在選的心水..

係,雖然我唔知你的選擇是什麼,但在48網內選兩間46網的學校而質素勝過
你現在自行選的心水係不算一件什麼難的事。

引用:Quote:zst+發表於+14-9-23+22:39+你意思是4

原帖由 奥脫福 於 14-09-23 發表
係,雖然我唔知你的選擇是什麼,但在48網內選兩間46網的學校而質素勝過
你現在自行選的心水係不算一件 ...
多謝妳的分析,我會認真地諗下
thx.

zst 發表於 14-9-23 21:38
被你講中..就是不想同人爭,避開D熱門,故選些2線為心水同時都會以適合為目標來選校.
...
zst, 我同你心態一樣, 一線就算好, 都未必真係適合自己小朋友, 所以唔爭同選間合適自己小朋友的才是自己目標。 加上, 我唔覺得秀明小學差囉。

回覆:奥脫福 的帖子

請問聖若翰係46網屬大熱嗎?自選多人㨂佢嗎?佢有宗教,只有15機會係咪好低? 謝謝。

回覆 bidbid20052005 的帖子

你交表嗰日多人嗎?

kathysiu829 發表於 14-9-24 10:45
回覆 bidbid20052005 的帖子

你交表嗰日多人嗎?
同時間有4 個

amonyee 發表於 14-9-24 10:03

請問聖若翰係46網屬大熱嗎?自選多人㨂佢嗎?佢有宗教,只有15機會係咪好低? 謝謝。

九龍灣聖若翰天主教小學?!呢間在區內都好似頗受歡迎,15分自行好似窄左少少。46網個人
最心儀的是柏德。

個人認為呢類他區的熱門學校只適宜48網同學在統一派位時放在乙二、乙三度「偷雞」。除非
自行夠分,否則還是預留三條一的位置俾區內熱門學校,當係睇下自己夠唔夠運氣,與及保留
叩門的「入場卷」。

我個人的風格係進取搏殺型,我要小朋友學會如何去適應社會,而非讓社會去適應小朋友。「
唔受谷」就要學習如何去「受谷」,因為這正是現今社會的生態!「未戰先降」並不符合我們
的宗旨。

sundae525  ...我都唔認同未試就認輸.   發表於 14-9-24 11:53
sundae525   WELL SAID, 我都唔認同未   發表於 14-9-24 11:51

奥脫福 發表於 14-9-24 11:27
九龍灣聖若翰天主教小學?!呢間在區內都好似頗受歡迎,15分自行好似窄左少少。

個人認為呢類他區的熱 ...
我認同你講法, 覺得孩子"唔受谷"就話唔搵"谷"既學校, 但又想升中成績理想, 邊有咁易? 講真, 到底係你怕個小朋友被學校谷得辛苦, 定係其實係家長怕自己都要谷得辛苦呀?

而且, 現今家長太過保護孩子了, 攪到抗逆力極低. 怕谷就話唔讀, 日後點出嚟工作? 你老細會唔會見你話怕做某D工作而唔駛你做 (可以, 以後乜都唔駛做添)?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bidbid20052005 發表於 14-9-24 09:14
zst, 我同你心態一樣, 一線就算好, 都未必真係適合自己小朋友, 所以唔爭同選間合適自己小朋友的才是自己目 ...

係, 好多人都話秀明係唔差, 我自己之前都放秀明第三. 但最重要係秀明係咪你心儀的學校?

好多學校都係唔差, 點解自行要選一間唔差學校, 而唔選心儀的學校?

須知道, 自行呢票都會影響日後叩門, 點解要浪費呢?

SORRY我係有點多事, 只係見今年個個都第一時間走去二線, 未爭就認輸, 有點不值.

當然, 如你真的心儀這校而選這校是完全沒問題的. 希望各位的小朋友都去到自己心儀的學校.

zst  好中point  發表於 14-9-24 13:09

hkpapa852 發表於 14-9-24 11:37

我認同你講法, 覺得孩子"唔受谷"就話唔搵"谷"既學校, 但又想升中成績理想, 邊有咁易? 講真, 到底係你怕個小朋友被學校谷得辛苦, 定係其實係家長怕自己都要谷得辛苦呀?

一個現成的例子可以同大家分享一下。我姨甥女的父母是很錫仔女的家長,佢地怕孩子谷,
所以俾她入讀花墟一間愉快私小。無錯六年的小學生活係好開心,但一到中一派位就現哂型
:校內成績唔差派左去唔知乜野學校,最後叩到香乜中學!之後六年的中學生活,在教學環
境稍遜下憑自己努力考入科大!不過入到大學,更辛苦的還在後頭。因為她中學時用中文上
課,她現在要用比其他同學更多的時間去備課和溫習。

我認為「先甜後苦」抑或「先苦後甜」不單單只是先後次序的問題,而是落後了,你得花上
不知多少倍的氣力去追趕!同一的資質,如果她是從同一條街的另一小學開始,我深信她的
中、大學生活是可以更為豐盛。

參考以上意見後,我決定報秀官 陣間LUNCH吃完就去交表..
希望可以有運行被抽中

sundae525  Good Luck   發表於 14-9-24 13:23

zst 發表於 14-9-24 13:08
參考以上意見後,我決定報秀官 陣間LUNCH吃完就去交表..
希望可以有運行被抽中 ...
如果你參考了上面的意見, 應該揀一綫小學, 而非秀官。

引用:Quote:zst+發表於+14-9-24+13:08+參考以上

原帖由 hagupit 於 14-09-24 發表
如果你參考了上面的意見, 應該揀一綫小學, 而非秀官。
這間官校是自已心儀同埋想小朋友在適當的歲數學習適當程度知識為出發點,so,感覺官校會啱自已小朋友多啲。其實呢間好難入ga

CathyChan1126 發表於 14-9-16 09:25
咁就死啦,得15分
總有個機會..真係需要運氣

引用:Quote:amonyee+發表於+14-9-23+10:27+回覆+

回覆:48網今年大家自行諗住揀邊間

請問各位知吾知月華基法好吾好呢

‹ 上一主題|下一主題