用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙叩門位一問?
樓主: hokk
go

喇沙叩門位一問? [複製鏈接]

回覆:SuperMimi 的帖子

每年大約四五月就要入信申請,因為七月中已開始筆試。

SuperMimi 發表於 14-11-12 23:40
想問如果想插班小二,係要幾時申請架?
建議直接打去學校問,我怕講錯了不好意思

引用:Quote:原帖由+cmt1010+於+14-09-06+發表我

原帖由 babykeikeikei 於 14-10-10 發表
他是1+1+1嗎?
Sorry what is 1-1-1 or 1-1-0? I'm new to this game and still gathering info! Thanks!

babykeikeikei 發表於 14-10-10 19:10
他是1+1+1嗎?
咩叫1+1+1?

貢獻勳章

回覆 兜兜要轉轉 的帖子

當你係新嚟, 下次請先爬文.

假設你係住 41 校網區:

1+1+1 (三條一) 意思係, 在自行分配學位 (計分) 階段的時候, 無論你住邊區都可去喇沙入表, 此為第一個 "1". 如果呢 round 唔得, 教育局會再比表你. 此為 round 2, round 2 再細分甲部同乙部. Round 2 甲部仍可揀喇沙, 但呢個 round 2 甲部得好少位, 少到幾個位全港抽. 若然都係唔得, 就到 round 2 乙部, 即係本區電腦隨機. 因為你係住 41 校網區, 所以你仍然可以再將喇沙放第一志願.

咁樣, 你前後三次揀咗喇沙, 稱之為 1+1+1

又假設你唔係住 41 網, 你最多只有兩次機會揀喇沙, 就係:   Round 1 計分同埋 Round 2 甲部 "不限校網" . 此為 1+1

joemyt 發表於 14-12-29 16:06
回覆 兜兜要轉轉 的帖子

當你係新嚟, 下次請先爬文.
爬完見到解釋,又見到你答,哈哈,thank you.

joemyt  其實好多嘢都講過, 唔緊要, 慢慢   發表於 14-12-29 18:59

睇左呢個topic都一段時間, 其實我都想講少少野, 但每次都欲言又止.

唔講的原因是因為我唸呢條問題除了校長本人回答外, 根本唔會有其他人嘅答案有代表性.  但想講的原因是因為我仔仔以前的確成功叩入了小一(邊一年就唔講了, 因為不論邊一間學校都好, 校內總會有人睇BK).  而可以分享的, 只是一些本身經歷又或聽聞的一些事.

我知好多家長都想知道如何可以成功叩門, 恍忽就是想找一條必勝formula.  但實際的情況是每一個人都不同, 邊樹有一條必勝formula吖.  我的意思是, 就算2個不同小朋友/家長用同一個方式去做都未必會有同一樣的結果.  而且別人可能有一些條件, 你根本是無得照跟的.

就我那一年來說, 我不知道有多少叩門位, 不過聽聞仔仔幼稚園的另一位同學亦叩入了, 而那位同學仔之前已攞到另一間直資名校的offer.  所以, 叩門者本身最好亦要有一定實力.

如獲校長接見, 除了和小朋友傾下外, 亦會要小朋友睇和讀下一些中文書和英文書, 感覺上應是接近小一程度的.

上年開始25分已收唔晒, 所以來年叩門應該超級激烈.  Anyway, 正如我上面所講, 根本無一條formula.  有心的家長們咪係統一派位完結的1-2天內送portfolio去學校, 反正得就得, 唔得都心安理得.  這些不安感覺我作為過來人相當明白, 希望這些少少的分享幫到大家.

回覆:RabbitPeter 的帖子

絕對正確和認同

‹ 上一主題|下一主題