用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 功課量多嗎?
go

功課量多嗎? [複製鏈接]

SFA出名學術強,但功課平均一天有幾多?測考次數呢?除了星期六付費的興趣班外,還有那些課外活動呢?上課模式傳統嗎?

謝謝各位用家發表意見

5    0    2    0

colin0409 發表於 14-9-5 06:38
SFA出名學術強,但功課平均一天有幾多?測考次數呢?除了星期六付費的興趣班外,還有那些課外活動呢?上課 ...

1. 每日功課三至五份,小兒P1時晚飯前可以完成,P2時一個cycle 有二至三日在校內已經完成;   2. 一學年三考三測;
3. 平日放學後都有課外活動,不過校車安排没相應配合,小兒没有參加所以唔清楚;
4. 上課偏向傳統,但近年加入開始加入活動原素。

回覆:colin0409 的帖子

回覆:功課量多嗎?

係咪只係小一,二較輕鬆,但三年级就開始超谷呢?要唔要额外上學術嘅班嚟 keep 住名次呢?

今年各級的功課量似乎多了很多!

引用:今年各級的功課量似乎多了很多!

原帖由 leungkit1005 於 14-10-29 發表
今年各級的功課量似乎多了很多!
真係???你小朋友幾年班?聽聞本身都唔輕鬆,再多啲會唔會太辛苦?

回覆:功課量多嗎?

今年小二覺得做功課的時間用多好多、尤其中文科。小一時通常7:00晚飯前做好,而家好多時做到9時,溫習完要10:00才睡

回覆:a_for_apple 的帖子

回覆:a_for_apple 的帖子

回覆 a_for_apple 的帖子

Grade 6

比起過往,確實會有幾日多了功課,
尤其今年轉用的中文課本比較多課後詞語,
抄寫相對也較多了!

引用:今年小二覺得做功課的時間用多好多、尤其中

原帖由 brima 於 14-10-29 發表
今年小二覺得做功課的時間用多好多、尤其中文科。小一時通常7:00晚飯前做好,而家好多時做到9時,溫習完要 ...

引用:回覆+a_for_apple+的帖子 Grade+6

原帖由 leungkit1005 於 14-10-30 發表
回覆 a_for_apple 的帖子

Grade 6
thx!  請問有幾多樣功課?要做幾耐呢?係咪星期一至日都冇時間玩?
唔好意思!太多問题了

呀仔今年個 time table 1 個 Cycle 有 1 日中英數 3 科主科撞埋,1 科 1-2 樣功課,加其他科目的零星功課,餐餐個 day 都做到 9 點幾;做功課就無所謂,最慘撞到第二日就 Assessment,唔知點溫書。

P3 學生某一日的功課,以下 8 項有 2 項改正、2 項通知, 即當日有 4 項功課,每項需時由幾分鐘至半個鐘內可完成,是否多自行判斷。

English
1. File CW(Reading) + HW (Writing)
2. Correct GP P.22-24
3. 5/11 Day2 Dict My Pals P.44-45
Maths
4. P3_ehw_cycle6_1415
5. 作 ch12 及 改ch11
GS
6. Return GS Ass for Studying
7. Correct GS WB P.7
French
8. Submition on 1st nov (1) cahier d'exercises P.4 (2) Revision iPad P.55-57

引用:呀仔今年個+time+table+1+個+Cycle+有+1+日

原帖由 yuenkw 於 14-10-30 發表
呀仔今年個 time table 1 個 Cycle 有 1 日中英數 3 科主科撞埋,1 科 1-2 樣功課,加其他科目的零星功課, ...
thx for the info!  係咪由放學四點幾開始,扣咗食飯時間,不停做都要做到九點幾呢?如果係,都幾辛苦喎!

正如 14# 所提,個別 jam 爆的日子真係可以好 busy,不過我相信較正常日子(如以上 15#提及)的功課量,已比起一般官小已少了一些重復的抄寫。

呀仔做野算快手,今年因為 14# 提及的原因,so far 試過有 2 、3日係要不停手做到 9 點,其中 1 日 做完之後再溫書 for 第二日的 assessment,搞到近 11 點先有得上床。

都已經 P3 應該開始需習慣 busy 。

引用:正如+14#+所提,個別+jam+爆的日子真係可以

原帖由 yuenkw 於 14-10-30 發表
正如 14# 所提,個別 jam 爆的日子真係可以 busy,不過我相信比起一般官小已少了一些無謂的抄寫功課。

呀 ...
明白了!多謝分享!

咁快就要溫書,唉!到而家個仔都唔肯溫丫

引用:咁快就要溫書,唉!到而家個仔都唔肯溫丫

‹ 上一主題|下一主題