用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求救:報定私小做後備?
go

求救:報定私小做後備?

阿女今年要報小一了,好多媽媽都話要報定啲私小做後備,驚大抽獎派得唔好。。。
有無啲經歷過嘅家長可以報下料,有邊間私小係收左就唔俾參加大抽獎㗎?
已知嘅有香港真光。。。

cwol888  今年香港真光已經唔比抽啦!!!   發表於 14-9-5 14:41

winniechoi 發表於 14-9-4 23:12
阿女今年要報小一了,好多媽媽都話要報定啲私小做後備,驚大抽獎派得唔好。。。
有無啲經歷過嘅家長可以報 ...
唔好諗咁多啦, 你要快手啲, 有啲已經截止報名仲出咗offer喇。收咗先算啦, 最緊要係自己經濟afford得起, 真係派唔到都會讀咁就真係要報定, 私小同直資都要報, 如果你一心想玩大抽奬, 就唔好報直資囉。有好多都唔俾抽的, 例如民生、培正等。

winniechoi 發表於 14-9-4 23:12
有無啲經歷過嘅家長可以報 ...
而家先話報? 已經好遲, 無乜幾多間可以報, 仲話考慮佢俾唔俾你抽獎先報? 你估報咗就實收嫁

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:little_yolky 的帖子

我報左啲㗎嘞,不過一路報一路諗會唔會無得大抽獎

引用:Quote:winniechoi+發表於+14-9-4+23:12+阿

原帖由 hkpapa852 於 14-09-05 發表
而家先話報? 已經好遲, 無乜幾多間可以報, 仲話考慮佢俾唔俾你抽獎先報? 你估報咗就實收嫁

...
我唔係諗住一定收,只係如果知道無得大抽獎的話,就無謂要阿女受多一次壓力啫,

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-09-05+發表

原帖由 winniechoi 於 14-09-05 發表
我唔係諗住一定收,只係如果知道無得大抽獎的話,就無謂要阿女受多一次壓力啫,

...
唔俾抽果D學校網頁有寫得好清楚,可基本了解下先去報。

回覆 winniechoi 的帖子

十多年前的事了, 不知有否改變, 從前深水埗崇真小學(私校) 是收了你之後, 你還可參加大抽獎的, 不知如今其政策有否改變, 可上其網查看又或致電問明.

成日聽人講話報私小同直資做後備,但唔係私少同直資仲多人仲難考咩 ?

咁點叫後備 ? 後備既意思係搵一間自己有把握既,萬一熱門學校唔收,都仲有一線生機,有間唔太差既二線學校收,呢種先叫後備。

引用:成日聽人講話報私小同直資做後備,但唔係私

原帖由 se6b03 於 14-09-05 發表
成日聽人講話報私小同直資做後備,但唔係私少同直資仲多人仲難考咩 ?咁點叫後備 ? 後備既意思係搵一間自己 ...
大抽獎主要係講彩數,完全唔係自己控制,派得唔好真係無得返身。。。考左私小,唔收都叫盡左力了

回覆:求救:報定私小做後備?

有得就報啦!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

救恩唔比抽

可以照報左先,到時萬一真係收的話,先再諗啦,但係你又要諗,萬一大抽獎派得唔好咁又點先

我最初好天真,諗住20分入硬母校,考私小係跟大隊,順便睇吓阿女嘅能力;結果,真係讀咗私小!

多謝大家的回答,我都係會同阿女報幾間私小先。。。