用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人知道點解綠茵要搵講國語d 姨姨收表 ...
go

有無人知道點解綠茵要搵講國語d 姨姨收表 [複製鏈接]

上星期交表,我同佢講廣東話,佢同我講國語,感覺好奇怪。

係吾係好多雙非報名呢?
   1    0    0    0

回覆:kitkit100 的帖子

你報邊間?有幾間主要係英普班請返英普speaker都正常

嗰啲應該係普通話老師,唔係姨姨,綠茵每班都有普通話母語的班主任

回覆:有無人知道點解綠茵要搵講國語d 姨姨收表

常寧多D雙非報!

引用:常寧多D雙非報! +

原帖由 lulumelody 於 14-09-05 發表
常寧多D雙非報!
因為已經被強國攻陷,一個用廣東話做主流嘅地方,揾一個講國語嘅嬸嬸收表,唉!

我覺得國語老師還可以,因為主要是負責課堂工作,至於嬸嬸,我有點擔心衛生和生活習慣的文化差異,除非學校管理指引清晰和透明度高,才能讓家長安心。

有什麼奇怪,普通話老師也要一同參予學校行政

常寧 ? 因是英普, 所以校務處的工作人員都會有英普, 校工EE我見都是本地人, 幾清潔的.

馬鞍山 GF, 4 個收表, 4 個都講國語? 只搵普通話老師收表?

mos gf k2 開始是由普通話老師同NET 做班主任, 佢地普通話老師只講普通話,唔會同小朋友和家長說廣東話,而gf D EE 我反而無聽過佢地講普通話。利申: 個仔讀左4年剛今年小一,個細既今年k2.

kiddodo 發表於 14-9-5 23:34
mos gf k2 開始是由普通話老師同NET 做班主任, 佢地普通話老師只講普通話,唔會同小朋友和家長說廣東話,而 ...
今日去左 GF 玩中秋活動,見到D 普通話老師。
我只係奇怪佢地點解安排4 個都係普通話老師收報名表,是否想開展國內小朋友市場呢?

是否開展某個市場就唔知, 但我相信呢幾年一路都有只說普通話的小朋友入讀各校, 包括小學,如你今日活動所見, 應已出哂佢地D老師,有幾多NET 同普通話老師相信已清楚。GF 既 selling point 就係兩文三語既學習環境,另外亦有廣東話老師,果幾個係經驗豐富既老師,教低班既。

我想問二間綠茵是否同一個校長?

回覆:wendeedee 的帖子

幾間綠茵同翠茵應該係同一個辦學團體,每間分校都有自己校長,但以我幾年觀察,佢地似會每幾年掉換下, 因剛完既聯校畢業典禮見番以前D正副校長 (有D升左).

引用:Quote:kiddodo+發表於+14-9-5+23:34+mos+gf

原帖由 kitkit100 於 14-09-06 發表
今日去左 GF 玩中秋活動,見到D 普通話老師。
我只係奇怪佢地點解安排4 個都係普通話老師收報名表,是否想 ...
我係東涌交表,全程用廣東話,我估嗰個係文書姐姐,成日係counter見到佢,至於中秋同平時playgroup, 一係英文一係普通話,除左校長,文書姐姐同ee,都冇人講同我廣東話

‹ 上一主題|下一主題