用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開課一週了,覺得選對小學嗎?
樓主: Argyle
go

開課一週了,覺得選對小學嗎?   [複製鏈接]

Argyle 發表於 14-9-9 10:49
聽說有學校,小一開課一週已背書和默書,可能有人會話遲早都要,不過感覺呢啲學校真有些變態……

...
可能這些學校有暑期班,又或者只是默a b c or one two three, 好難比較,但我相信大部份至少頭一個月都會比學生慢慢適應,不會一刀切。

有時聽到d朋友家長講吾鍾意間小學,但聽落其實學校無或者未有特別吾好,只係佢地開學前就吾鍾意學校,覺得吾夠好...

不過無論如何,學都開咗,即使想走亦吾係即刻走到,不如同小朋友開開心心去讀,可能吾係咁差。

回覆:開課一週了,覺得選對小學嗎?

我囡學校星期五第一次默書同背書,不過默d字好淺,背簡單三字經

Argyle 發表於 14-9-9 10:49
聽說有學校,小一開課一週已背書和默書,可能有人會話遲早都要,不過感覺呢啲學校真有些變態……

...
However, the parents are very happy and excited!

引用:Quote:Argyle+發表於+14-9-9+10:49+聽說有

原帖由 kenwong888 於 14-09-09 發表
However, the parents are very happy and excited!
Parents love this?

回覆 Argyle 的帖子

哈哈,有家長覺得咁先吾hea

回覆:Argyle 的帖子

我阿女話啲小學老師好惡,成日鬧同學,佢有話唔想返學架!始終由幼稚園上小學真係有好大分別,要記好多野,我也要適應,何況是個小孩子呢!真係希望佢日會好啲,就會體驗至到上學的樂趣啦!

Jane1983 發表於 14-9-10 08:59

已學緊小二, 點要flex 下muscle

Jane1983    發表於 14-9-10 10:01

Argyle 發表於 14-9-10 08:57
Parents love this?
Exactly true!
Parents are complaining too few homeworks / assessments / dictations etc.

路程很遠,要六點起身,趕頭趕命返學,但有多支援既學校唔多,唉,如果係一般小朋友,我寧願樓下算了,等佢d休息同玩而家日日都話好倦

回覆 Jupiter 的帖子

JUPITER小朋友最後去左邊間呀?我仔仔都好鍾意間學校,不過教學、流程、同安排都好好
頭一星期返半日,但係第三日開始就要食完午餐先放學,到正式上課的時候就少左樣煩(因為知道自己小朋友家中食飯的情況),不過有一點真係要讚學校,佢地的午膳係係學校到即日煮,之後送上去課程比學生。所以仔仔話好開心同埋要添飯(自己又唔係咁,仲一放學同聲同媽媽講,學校的飯好食過屋企個D)

回覆 我係女仔 的帖子

我小朋友第一個星期返學,起身都喊,話無精神,有一、兩日放學有興趣班,更是焦頭爛額。
跟住個禮拜,馬上變陣,同小朋友商量好,將佢鍾意的興趣班搬到週六日,就吾到的,唯有暫時取消。現在晚晚8:35入房,9時前訓著,起身無問題,上到校車仲識甜笑和我們揮手道別。

引用:回覆+Argyle+的帖子 哈哈,有家長覺得咁先

原帖由 Jane1983 於 14-09-10 發表

回嘢講,唔怪咁多學生抑鬱

而家小學生返學咁既hours,如果讀間谷既學校,功課量大,又多默書測考,仲要學埋體藝,分分鐘鐘補埋英普數,真係分分鐘一日搵吾到一個鐘玩,係好容易抑鬱的...

回覆 MSBOY 的帖子

其實不是因為私小想收多d賺多d,是一般都會收多幾個,預算開學前有人withdraw,跟住就啱啱好,唔使到8月尾才搵後補生…點知今年冇乜人唔讀…所以d學校才超收了…朋友是教書的,佢都話校長都頭痛冇人唔讀…

wong chuk hang is really far away, gave up already

每晚比佢地早少少瞓啦

loklokhui 發表於 14-9-10 12:11
回覆 Jupiter 的帖子

JUPITER小朋友最後去左邊間呀?我仔仔都好鍾意間學校,不過教學、流程、同安排都好好 ...

我最後返VSA, 話晒都比左幾個月學費.  揀得VSA無預佢噤快默書背書, 不過好淺的唔洗溫.  功課星期一派星期五交, 因為校長話星期六日唔係用黎做功課的.  功課主要資料搜集少抄寫, 要求每日都要睇書.  Lunch學校飯堂煮, 偏食會比老師罰, 食晒有貼紙獎.  8:30上堂7:30上校車晚上9點訓無問題.  阿囡多咀講唔停老師揀左佢入choir同join校際朗誦節(老師教埋唔洗出去比錢搵人教).  我同佢都好開心, 我唯一唔開心就係要交學費...

回覆 ericby 的帖子

你放棄左邊間,其實最衰地鐵,通左車自己帶返學,會方便好多。

阿仔返學好愉快, 就快有第一次默書, 學校為求公平, 每次默書全級同一日,同一節默,行政好ok, 學校每天upload每日家課上校内聯網給家長看,任何校内, 班内消息上網就看到, 默書範圍呀, 通告呀等, 又可用email同老師聯絡。 午餐係空㕑公司, 阿仔話好食。 到目前都很滿意。

Jane1983  高透明度,抵讚!  發表於 14-9-10 20:03
‹ 上一主題|下一主題