用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女子中學 VS 聖士提反女子中學
樓主: 2sister
go

英華女子中學 VS 聖士提反女子中學 [複製鏈接]

Candy925 發表於 14-9-7 10:56
回覆 Mbaby 的帖子

其實作為父母最清楚自己小朋友性格,要心散,任何環境都可以心散;至於讀唔讀到書,亦 ...
聽講SSGS重音樂,YWGS重運動(讀書)?

Candy925  種類多,好全面。  發表於 14-9-7 19:05
Candy925  開學一星期所觀察的,校內活動種   發表於 14-9-7 19:04
Candy925  因為個女讀緊SSGC,所以只能講開   發表於 14-9-7 19:03

中銀香港紫荊盃
SSGC女校排中排第四,YWG排第八。
我諗SSGC比YWG更重視運動。
其實兩間都係好好的學校,最重要適合自己女兒的性格特質,女女先會享受中學生活的。

johnnywalker  重視運動  發表於 14-9-12 12:05
johnnywalker  只係一項,不能代表ssgc比英華更   發表於 14-9-12 12:05

回覆:英華女子中學 VS 聖士提反女子中學

但SSGS有直屬小位,會否少D位?

ymama 發表於 14-9-7 21:42
中銀香港紫荊盃
SSGC女校排中排第四,YWG排第八。
我諗SSGC比YWG更重視運動。
我見YWGS校網都有好多school teams 同clubs,都好多野玩,比賽無禁叻,只代表無禁谷比賽?同學玩照有得玩,只喺花少d心神要贏比賽?

jollyma 發表於 14-9-8 04:29

今年中一共180人, 約86是從直屬小學來, 另有數名留級生
CFSS & SSGC

王國會長

Candy925 發表於 14-9-7 10:56
回覆 Mbaby 的帖子

其實作為父母最清楚自己小朋友性格,要心散,任何環境都可以心散;至於讀唔讀到書,亦 ...

同你諗法一樣, 選校要求主要有一個好的學習環境和氣氛, 程度和小朋友能力相若, 能提供不同類型課外活動就可以了.
致於DSE 成績我間間都不太理會, 成績是小朋友自己努力的, 師姐往績與日后師妹表現根本拉不上關係, 就算學校出過狀元也不保證以后也出狀元.  其他什麼這學校重音樂或那學校重體育也一樣, 我覺得有得玩就行, 以此衡量學校好唔好對學校/老師/學生也不公平.

我覺得不用浪費時間分別那間學校更好,選好學校不如選合適小朋友的學校。外國研究已解一些選學校的迷思。

因為有叻學生,入好學校受 peer group effect 影響而進步,晤關學校事。就算你揀中最好的學校,每科比普通學校只有1/3個grade的優勢。揀中好學校,只對10%的學生會有分別,其餘90%入普通或者好學校係無分別。遺傳效應很大,高達80%在讀寫的差異是遺傳的,對於數學是60-70%,科學是50-60%。

Bad Education: Debunking Myths in Education
http://www.mcgraw-hill.co.uk/html/033524601X.html
Nurturing nature
http://www.economist.com/news/bo ... dapt-knowledge-less

Yanamami  Thx God,阿女無我遺傳。  發表於 14-9-9 21:18

jollyma 發表於 14-9-8 04:29
同你一樣想法, 所以先諗YW, 莫見怪

回覆 johnnywalker 的帖子

由你來回答, 真是最適合不過. =P

回覆:johnnywalker 的帖子

真感激你的詳盡解釋,我都唔知點回應#10 小木偶媽咪。

CFSS & SSGC

johnnywalker 發表於 14-9-12 17:15
我班門弄斧咋...

俾多少少資料大家,去年yw 3322比例係91.x%,ssgc係83.7%;今年yw退步了,只有86.5%,ssg ...
禁你估新校長對未來收生方向會唔會變?有人選未?會喺新來的,還是副校上位?謝謝解答。

回覆 johnnywalker 的帖子

老實說, 雖然女兒讀 ssgc, 但我也是覺得 yw 的學業成績比較好. 我也天天經過 yw, 在學校未搬出前, 感覺上 yw 的學生好像比較純品.

ssgc 以往兩年都是在出了 annual school report 才有 DSE 數據, 而出 report 的時間印象中是接近每年的 Speech Day.

回覆 Yanamami 的帖子

請問你是說 ssgc 嗎? 如是的話, 可看學校的介紹.

http://www.ssgc.edu.hk/home.asp?id=principal

snoopy008 發表於 14-9-12 17:47

請問你是說 ssgc 嗎? 如是的話, 可看學校的介紹.
我見Johnny提過YWGS校長明年退休,所以想8掛下~

不好意思,  因為 ssgc 在今學年換了校長, 所以我搞錯了.  

Yanamami    發表於 14-9-12 17:58

容許我有少許補充!其實成績好也不一定是死讀書的!恕我對聖土提反認識不多,不能妄下定論!但最近英華呢幾年都是學界排球冠軍,籃球往年也是學界冠軍!而且兩者都是 division one!至少球類來說,YW真的不弱!
‹ 上一主題|下一主題