用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女子中學 VS 聖士提反女子中學
go

英華女子中學 VS 聖士提反女子中學 [複製鏈接]

哪一間中學好呢?

thenewipad  i will vote YWG more  發表於 14-9-5 13:49
王家爸爸  都是好學校   發表於 14-9-5 09:24
elbar  兩校都不俗   發表於 14-9-4 22:00
   12    0    0    0

輸入去搜尋下以前既討論啦!

2sister 發表於 14-9-4 21:36
哪一間中學好呢?
兩間都好。
但英華女校現在搬到深水埗,不知何時才可搬回港島。

王家爸爸  搬後,地盆好似還沒有動靜   發表於 14-9-5 09:29

王國會長

http://www.bookofschool.com/scho ... 96%2C6183%2C6001%2C

兩間差不多, 最終選了較近的SSGC

舊年揀呢兩間學校時, 都諗咗一陣子, 最後以個女性格決定, 因為個女比較活躍外向, 所以揀咗SSGC做自行第一, 如果個女性格文靜, 會揀YW.

醒目開學勳章

回覆:英華女子中學 VS 聖士提反女子中學

兩間都係同級數的好學校,你住邊?
英華最少四年內都要留在深水涉,
現在就算出地鐵後都要行一段路,所以你不如以車程先考慮

Both discipline and track record of DSE results and of YW will be better.
Yet as heard from other P6 schoolmates who attempted both schools, YW is far more competitive to enter than SSGC,
But of course, the campus and environment of SSGC is much better, at least for upcoming few years.

引用:兩間都係同級數的好學校,你住邊? 英華最

原帖由 小木偶媽咪 於 14-09-05 發表
兩間都係同級數的好學校,你住邊?
英華最少四年內都要留在深水涉,
現在就算出地鐵後都要行一段路,所以你 ...
請查清楚她們的成績,不要誤導其他家長門。  英華女多年來都較高DD,但因我囡囡較多心玩活動,選了聖士提反女因較活學,另她的其他一起入來的小學同學(家長們)有超過一半不喜歡到深水埔上學,我們全部在所有選校環節都選1聖2英。

CFSS & SSGC

引用:舊年揀呢兩間學校時,+都諗咗一陣子,+最後以

原帖由 Candy925 於 14-09-05 發表
舊年揀呢兩間學校時, 都諗咗一陣子, 最後以個女性格決定, 因為個女比較活躍外向, 所以揀咗SSGC做自行第一,  ...
完全正確,亦是這些因素囡兒和我們都選SSGC。

CFSS & SSGC

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+小木偶媽咪+於+14-09-05+發表

原帖由 sum-yan 於 14-09-06 發表
請查清楚她們的成績,不要誤導其他家長門。  英華女多年來都較高DD,但因我囡囡較多心玩活動,選了聖士提 ...
上年已做足功課,亦冇誤導其他家長,的確係同級數band 1A中學,唔明你好DD係想點去細分?
如果要講到咁仔細,怕人誤導,
那請你列出兩所學校學科,其他學術上高低去分析,唔係講只“好DD”,煩請指教

引用:哪一間中學好呢?+

原帖由 2sister 於 14-09-04 發表
哪一間中學好呢?
唔計地點,一定係英華

多謝各位家長的意見. 每年高考的成績, 不一定哪間勁, 哪間不勁. 在乎學生是否有努力. 同時每年學校收生是否收好成績的學生. 等於小一學生, 派到一間好小學, 不等於派到好中學.

elbar  Pls check PM   發表於 14-9-6 22:13

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 4159&extra=page%3D1

http://www.ywgs.edu.hk/documents/result-comparison.pdf

2012年,英華女校因重建校舍,搬遷至九龍深水埗青山道101號(即德貞女子中學前校舍),當時說過希望重建工程於2016年完成,並欲籌款$200M (2億元)。但直至2014年7月,只籌得$79.2M(目標的39.6%)。有家長指出,工程的進度似乎不太理想,至少要2018年才完成。

Candy925 發表於 14-9-5 08:41
舊年揀呢兩間學校時, 都諗咗一陣子, 最後以個女性格決定, 因為個女比較活躍外向, 所以揀咗SSGC做自行第一,  ...
點解 : 女比較活躍外向揀SSGC & 女性格文靜揀YW?  女仔已經活躍仲去讀間活動教學的學校, 不會心散? 讀不到書?真心請教, 因女女是活躍型.

謝謝回覆!

www 發表於 14-9-7 00:44
2012年,英華女校因重建校舍,搬遷至九龍深水埗青山道101號(即德貞女子中學前校舍),當時說過希望重建工 ...
益左九龍同新界學生~

回覆 Mbaby 的帖子

其實作為父母最清楚自己小朋友性格,要心散,任何環境都可以心散;至於讀唔讀到書,亦唔一定全靠外在因素;學校比到嘅係老師同教學質數,但唔會全部學生在同一環境接受同樣教育就一定有同樣嘅成績,所以我揀學校唔係只著眼讀書及成績,配合小朋友性格發展,好多時課外部份都係學習過程。

至於最重要視乎小朋友性格,其實係好簡單,如果外在環境同佢性格唔夾,佢較難適應,我相信愉快學習,個個都知上到中學一定辛苦,但最起碼小朋友心底裡喜歡環境氣氛,再認識一些性情相近嘅朋友,咁課堂課外嘅學習或問題,都容易積極地找到解決方法。

仲有,最好帶小朋友一齊去聽學校簡介會,除咗內容,學校環境,遇到嘅師生,都能夠比小朋友感受同選擇,特別係當所揀嘅學校在各方面都相近時,小朋友嘅性格同選擇就更為重要。

雖然好多人都著重學校DSE成續,但老實講,我個人嘅看法係入U率高唔等如自己小朋友就入U機會高,當學校成績去到某個水平,兩間學校相比相差嘅百分率其實真係唔太重要,重要嘅係學校整體提供到嘅教學環境,學習氣氛,校風等等,因為人係有個人差別同唔同能力嘅,唔同範疇都有高有低,成績高低都唔能夠單方面歸功或歸咎於學校。而去過兩間學校簡介會,的確感到英華較著重學業成績多於活動,而SSGC則兩樣都重視,(SSGC並非活動教學);當然,以英華呢幾年要重建校舍亦係考慮之一,學生活動範圍以現在校舍相比,SSGC一定優勝。

所以在我看來,兩間學校分別不太大,重要係適合小朋友性格,雖然六年嘅中學生涯好快就過,但我想個女過得開心,佢活躍好動,就等佢有個多姿多彩嘅中學生活啦,人生日後好多回憶,好多朋友,都係源自呢幾年。

Mbaby  謝謝Candy分亨, 獲益良多, 但SSG   發表於 14-9-12 11:17
sum-yan  fully agreed   發表於 14-9-8 10:47

我囡囡越又對手, 越讀得起勁. 她的成績是不楚的.

elbar  直資 - 聖保祿學校   發表於 14-9-10 15:43
elbar  或試自行 2.香港真光中學   發表於 14-9-10 15:43
elbar  或試自行 1. 英華女校 2.香港真   發表於 14-9-10 15:43

引用:Quote:www+發表於+14-9-7+00:44+2012年,英

原帖由 Yanamami 於 14-09-07 發表
益左九龍同新界學生~
英華女校雖然搬到深水埗,但校網仍屬港島中西區。

sum-yan  事實少了住半山報讀  發表於 14-9-8 12:03
twcho  深水埗區多了英華女校的他區位   發表於 14-9-7 14:03
Yanamami  未搬就唔會諗。  發表於 14-9-7 11:51
Yanamami  知道。但會多左九龍新界人考自行   發表於 14-9-7 11:51

我好讚同candy925, 若香港有些父母好似candy925的想法, 小朋友不會自殺的. 就因家長太著重成績, 往往令小朋友困擾.

Candy925  多謝你!  發表於 14-9-7 18:58
‹ 上一主題|下一主題