用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 開學4日, 老師打黎投訴女女講野粗佬無禮 ...
go

開學4日, 老師打黎投訴女女講野粗佬無禮

小女升小二, 今日先第4 日咋, 老師已打黎投訴佢講野粗佬無禮
事源上課時, 老師說分組計分比賽, 阿女大大聲咁<超>左一聲, 佢MISS話昨天沒有舉手大叫答案出黎已算, 今日重要講d咁粗俗野, 所以非打比我不可.

唉! 我都知我女係粗佬, 佢口不擇言, 成日講野前都唔睇下場合. 我都唔想我女咁男仔頭, 咁粗佬, 我夠想佢斯文d, 做事細心d......我已成日係佢耳邊提佢要斯文.  我唸佢係返暑期托管時學左好多呢類型野..........

點樣可以將佢調較返, 老師叫我要同佢傾下, 點傾喎我都已指出過佢咁樣係無禮貌啦! 煩死人................

MrBeast  Find the root cause  發表於 14-9-4 17:03

暑期托管。。。。。

其實功課班都有好多曳野學~~~

P2都仲可以調教既,要同老師夾下,小朋友怕老師多d。但老師要循循善誘先得囉~提她要有禮貌之餘,要令她知道呢類粗俗話喺好難聽,乜人先會講,會俾人乜印像(她想人家禁睇嗎?)要她明白講呢d話喺唔啱先會改。

回覆:開學4日, 老師打黎投訴女女講野粗佬無禮

童軍

引用:小女升小二,+今日先第4+日咋,+老師已打黎投

原帖由 kksushi 於 14-09-04 發表
小女升小二, 今日先第4 日咋, 老師已打黎投訴佢講野粗佬無禮
事源上課時, 老師說分組計分比賽,  ...
你屋企人有無講野,行為係咁?

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

任何塲合也要有家教,包括在家中。究竟她的粗魯是在那兒養成的?

成個暑假流流長,現在才知道女女學會講粗口?有無攪錯?

明年帶老公,女女一起到學校跟老師鄭重道歉,然後請教老師的意見!

是明天即刻去,不是明年,不要等,告不到假,也要安排盡快約見老師。

回覆:kksushi 的帖子

引用:有D人話搵到託管接放學、做功課一條龍就安

原帖由 ha8mo 於 14-10-24 發表
有D人話搵到託管接放學、做功課一條龍就安樂晒

我聽到真係偷笑
以前都有諗過報下活動,日營比個仔玩,聽完你咁講,唔會報啦!
言行舉止學壞咗都幾難改

wan_sosin 發表於 14-10-25 12:48
以前都有諗過報下活動,日營比個仔玩,聽完你咁講,唔會報啦!
言行舉止學壞咗都幾難改

...
唔好講托管呀、日營呀之類,凈喺搭校車已經可以學到好多古靈精怪野~

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-10-25+12:48+以

原帖由 Yanamami 於 14-10-25 發表
唔好講托管呀、日營呀之類,凈喺搭校車已經可以學到好多古靈精怪野~
...
所以我揀學校揀盡近,我仔校車只有5分鐘車程

做成個女係咁,絕對係父母嘅責任

goodgoodluck    發表於 14-10-26 10:54
goodenough  同意!  發表於 14-10-26 02:26

爸爸愛您 發表於 14-10-26 01:40
做成個女係咁,絕對係父母嘅責任

都係我心底的話。
當自己的小朋友有去暑期班的時候,其他還有很多人的小朋友也有去暑期班。當自己的小朋友有去搭校車的時候,其他還有很多人的小朋友也有去搭校車。問題是,雖同樣出現過在相同的地方,但點解別人的小朋友不會四處講粗口,而自己的小朋友就會上堂時講粗口呢,還要是對著老師講。

如果你問我,點樣才可以找到那裡的暑期班又或者是補習社是沒有小朋友講粗口的,我未必可以幫得上。但你問我怎樣可避免小朋友講粗口,那我可以答你,只有做好家教。要你的小朋友知道甚麼事可以做,甚麼事萬萬不可以做,規矩必定是凌駕於性格。唔好賴補習班,唔好怪暑期班,亦不要怨校車,更加不要以小朋友的年幼或性格作藉口而放縱他們的錯誤。教導小朋友係一個漫長的工作,又要軟硬兼施,不如就思想下自己有甚麼東西做漏了!

回覆 ha8mo 的帖子

搵食無辦法,但識吾少full time mom,都係日日比小朋友放學去補習社幾個鐘,果d真係吾明

生活環境複雜,小朋友受朋輩影響,作父母應善導,多抽時間引導,每天半小時足矣,不應以工作作籍口,一週七天,總有時間。小朋友是非難分,只有多作教導。

對於雙職父母來說,託管是幫到手的,呢個世界乜人都有,好多機會學壞,最緊要找間好的,同自己要比時間教,教識佢分辦是非的能力。

我自細識粗口,因為是爸爸胎教,佢日講夜講,但幾兄弟姐妹唔會講,全靠阿媽教我地唔好講,反而遇見講粗口的人唔會比佢地嚇倒,可輕鬆應付。