用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同有咩校隊?
go

港同有咩校隊? [複製鏈接]

如上,謝謝

6    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

戲劇校隊
舞蹈校隊+種子隊
初中高級管樂團弦樂團
初高級合唱團
普通話集誦校隊
普通話才藝校隊
奧數校隊
科學青苗校隊
科學為民校隊
游泳校隊+種子隊
田徑校隊
欖球校隊
足球校隊
乒乓球校隊
花式跳繩校隊
劍擊校隊
非洲鼓隊
手鐘校隊

回覆:港同有咩校隊?

Thanks charlotte mum

thx,

回覆:manmanchubb 的帖子

應該還有choral speaking

回覆 sunlovers 的帖子

謝謝妳們的熱心

請問全是選拔嗎?
還是跟個人興趣發展可報讀?
如自行報讀的,又會否是指港同另一些課外活動,
thx

醒目開學勳章 王國長老

你問得咁詳細, 我又詳細答你 (咪嫌煩呀)

學校ELA (課外活動)分3種:

一種係ELA1, 即一般課外活動, 人人都可以報的(除非有年級限制, 例如有D關於科學, 就要大個仔D, 童軍就基本上一定要小一加入), 運動音樂興趣樣樣都有D, 星期一至六都有, 家長可自行參加

一種係ELA2, 係高年班星期5午飯後自選(有幾款揀, 必修)

一種係ELA3, 簡單講就係校隊, 即以上見到的, 通常學期尾會有選拔for下一年(無論之前係唔係跟學校學, even無學過, 你夠膽都可以選), 而有時老師亦會在單元堂留意學生表現推薦加入, 例如小一有舞蹈單元, 表現得好, 老師就推薦選拔舞蹈種籽隊, 普通話才藝隊亦係, 老師會挑選平時朗誦出色的同學加入, 樂團亦一樣, 一面從樂器班搵人, 一面公開選拔

順帶一提, 如果同學真係無興趣, 或者出面已經學緊唔想跟學校, 無問題的, 除左ELA2係上課時間一定要揀外, ELA1同ELA3基本上都係自由選擇, 學校無迫學生一體一藝

回覆:港同有咩校隊?

有冇藍球校隊?

醒目開學勳章 王國長老

引用:有冇藍球校隊? +

原帖由 mamay 於 14-09-23 發表
有冇藍球校隊?
應該無喇

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝版主詳細解答,希望阿囝有幸,有運入到,今年已考了,睇過簡介後我認為真係好合適阿囝,謝謝妳一直有分享港同資訊

回覆 Charlotte_mom 的帖子

很多謝你詳細分享,讓我們更了解港同。我相信這是一間好學校,但現在較好的小學都好難入。

醒目開學勳章 王國長老

加油啊
‹ 上一主題|下一主題