用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼童車過車
go

幼童車過車 [複製鏈接]

這是正常做法嗎?琴日見到某名幼的學生由A車轉B車。班小朋友仲要係對住馬路那邊上落車,雖然那條馬路車不算多,但也有潛在危險。其實那些學童家長會知道小朋友有這樣安排嗎?

Lingfung813  請問是那一名幼?  發表於 14-9-4 16:12
   0    0    0    0

引用:這是正常做法嗎?琴日見到某名幼的學生由A

原帖由 厚多士 於 14-09-04 發表
這是正常做法嗎?琴日見到某名幼的學生由A車轉B車。班小朋友仲要係對住馬路那邊上落車,雖然那條馬路車不算 ...
十幾廿年前已經係咁,唔一定名幼添

回覆:幼童車過車

我聯絡過一間校車公司都係咁做法,由大車係不同屋苑車曬學童上車,再按學校分坐幾架小校巴,雖然車公司話絶對安全,但最後我都搵第二間一程車既公司,始終上上落落,又係馬路邊

引用:我聯絡過一間校車公司都係咁做法,由大車係

原帖由 小洪寶 於 14-09-04 發表
我聯絡過一間校車公司都係咁做法,由大車係不同屋苑車曬學童上車,再按學校分坐幾架小校巴,雖然車公司話絶 ...
我覺得轉車都算,但可否揾個位置是比較安全呢?我唔明點解要揾車門對住馬路上落。那兒前面有個地盤,好多工程車出入。我見到真係覺得牙烟。

引用:Quote:原帖由+小洪寶+於+14-09-04+發表我聯

我覺得轉車都算,但可否揾個位置是比較安全呢?我唔明點解要揾車門對住馬路上落。那兒前面有個地盤,好多工 ...
其實非常危險

之前有無通知過家長架?

can you tell me which school? thanks

這是正常做法嗎?琴日見到某名幼的學生由A車轉B車。班小朋友仲要係對住馬路那邊上落車,雖然那條馬路車不算 ...
Pls. share which school! Tks.

我不想在這兒開名,如想知請pm

引用:我不想在這兒開名,如想知請pm +

原帖由 厚多士 於 14-09-05 發表
我不想在這兒開名,如想知請pm
少少唔明,點解校車落車門是會對住馬路,條路設計咁特別.......

引用:Quote:原帖由+厚多士+於+14-09-05+發表我不

原帖由 bubuG 於 14-09-05 發表
少少唔明,點解校車落車門是會對住馬路,條路設計咁特別.......
個車門在左手邊,兩條行車綫,如果在A行車線落車就會在對住馬路方向落車。如泊在B行車線則可以在對住行人路方向落車。但校巴停在A行車線落客轉車。

厚多士 發表於 14-9-5 21:38
個車門在左手邊,兩條行車綫,如果在A行車線落車就會在對住馬路方向落車。如泊在B行車線則可以在對住行人路 ...
即係校巴停係快線比小朋友上落車????? 超危險喎!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

你是否家長?有否同學校反映?或者校方唔清楚或唔知轉車位置同情況?

引用:你是否家長?有否同學校反映?或者校方唔清

原帖由 yk2 於 14-09-06 發表
你是否家長?有否同學校反映?或者校方唔清楚或唔知轉車位置同情況?

...
我不是該校家長,如果係我一定會同學校講。但我並非該校家長,如果無啦啦打去該學校講會否睬我?不如我講地區啦!咁住該區又有小朋友讀九龍塘名幼又撘校車的家長請留意。那天我去探我朋友,佢住红磡馬頭涌官立小學附近。我見小朋友由一架載不同學校的校車,落車轉到名幼的專車。

如果兩架都是街車,學校管不到

引用:Quote:原帖由+yk2+於+14-09-06+發表你是否

原帖由 厚多士 於 14-09-06 發表
我不是該校家長,如果係我一定會同學校講。但我並非該校家長,如果無啦啦打去該學校講會否睬我?不如我講地 ...
對,街車是管不到的。我識有小朋友由大角咀返九龍塘也要中途𨍭車。家長當然知道,但個risk仍比工人姐姐帶番學細。
好多由新界出九龍的校巴也是如此。

引用:Quote:原帖由+厚多士+於+14-09-06+發表我不

原帖由 Cowbit 於 14-09-06 發表
對,街車是管不到的。我識有小朋友由大角咀返九龍塘也要中途𨍭車。家長當然知道,但個risk仍比工人 ...
其實我覺得要轉車不是大問題,但一定要搵個安全的地點。如果家長知情但都願意take risk, 咁冇辦法,但如果家長唔知有這個安排,一心以為小朋友很安全,我覺得對小朋友及家長都不公平。

一個保姆帶住十幾個小朋友過馬路,聽到都驚!

回覆:厚多士 的帖子

你好!可否知是哪間學校要幼童車轉車?

引用:你好!可否知是哪間學校要幼童車轉車? +

原帖由 stcw 於 14-09-08 發表
你好!可否知是哪間學校要幼童車轉車?
是街車,不是學校

‹ 上一主題|下一主題