用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位 如自行同分人數不足學額 會以怎樣形式 篩選學 ...
go

小一派位 如自行同分人數不足學額 會以怎樣形式 篩選學生 ? [複製鏈接]

同分人學校會公平抽籤定學位嗎 ?
會否學校看 完表格資料家庭背景 決定 要那一批學生 ?

3    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

呢個問題....官方答案係抽籤lor

TracyC 發表於 14-9-4 10:36

張表格有好多家庭背景資料咩?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

係簡介會到有聽過校長咁講,如果同分人數 > 學額時,

1) 學校自己係公開/被監察情況下抽籤,或者
2) 交番俾教局去抽籤

通常都係2),唔使學校自己煩。

回覆:小一派位 如自行同分人數不足學額 會以怎樣形式 篩選學生 ?

會係喺有教署人員在場監督下抽纖!

王國會長

原則上係各校自行抽籤或交回教育局處理.

教育局原文  "當同分申請兒童的人數超過學校自行分配學位的剩餘學額時,學校應以隨機方式決定同分申請兒童的取錄次序;學校可自行抽籤,或把申請交由教育局中央處理。"

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2015_faq_sept_tc.pdf

王國會長

tina_yauyt 發表於 14-9-4 11:31
會係喺有教署人員在場監督下抽纖!
應該唔係必須的

有机会学校自己黑箱搞掂嗎?

回覆 firsttimer 的帖子

我覺得無係呃人囉!!!!!
去比FROM時, 學校都問你邊間KG畢業啦, 如果齊抽, 問來做乜????/

回覆:小一派位 如自行同分人數不足學額 會以怎樣形式 篩選學生 ?

如果係同樣20分,父母係舊校友嗰5分同宗教嗰5分會有分別嗎?

firsttimer 發表於 14-9-9 23:39
有机会学校自己黑箱搞掂嗎?
你係永遠唔會知答案. 正如攪珠咁, 你唔會知小朋友張form排第幾, 如1-1-1, 你唔會知中甲一定乙一

laughingboy 發表於 14-9-10 02:31
如果係同樣20分,父母係舊校友嗰5分同宗教嗰5分會有分別嗎?

無分別,平等。

nkf 發表於 14-9-10 09:04
無分別,平等。

但如果父母自己讀書時係果間學校成績又差,操行又差,又缺點又大過,而家又想自己小朋友讀番自己間母校,唔知會唔會影響校方對小朋友既印象呢 ?

大件仔 發表於 14-9-10 00:48
回覆 firsttimer 的帖子

我覺得無係呃人囉!!!!!
我當年交自行表格時, 同我D朋友交表時, 都無人問過類似問題喎?

當然, 黑箱作業, 大家永遠都唔會知.... 就好似永遠無人知到底大抽獎個隨機號碼係乜, 係咪真係排得咁後咁.....

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Three years ago, my son's kindergarten classmate applied for a popular school in Net 31 with 20 marks. His parents kept sending letters with his portfolio and academic / ECA updates to the school. Not sure if this helped but he was offered a place at 自行 stage.

王國會長

se6b03 發表於 14-9-10 09:39
但如果父母自己讀書時係果間學校成績又差,操行又差,又缺點又大過,而家又想自己小朋友讀番自己間母校,唔 ...
我估學校不會起父母底吧, 但如果當年教過父母的教師還在又記得則是教師個別問題.

王國會長

hkpapa852 發表於 14-9-10 09:51
我當年交自行表格時, 同我D朋友交表時, 都無人問過類似問題喎?

當然, 黑箱作業, 大家永遠都唔會知.... 就 ...
有冇上訴機制呢?

瑩瑩老豆 發表於 14-9-10 18:12
我估學校不會起父母底吧, 但如果當年教過父母的教師還在又記得則是教師個別問題.
...
若諗到咁...咁又要評估下父母現况...小學讀書叻/乖....大左都可以學壞 ~~~

hkpapa852 發表於 14-9-10 09:51

當然, 黑箱作業, 大家永遠都唔會知.... 就 ...
所以咪有學校將抽簽交番俾教統局去處理...以示公平~~~
‹ 上一主題|下一主題