用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上學焦慮症
樓主: ming0314
go

上學焦慮症 [複製鏈接]

引用:咁究竟係小朋友做錯事,老師話會罰佢or+老

原帖由 littlehei2008 於 14-09-20 發表
咁究竟係小朋友做錯事,老師話會罰佢or 老師平時上課的口頭說話太兇嚇親佢?

...
小朋友返學未慣,係學校飮泣,個老師務求想佢唔好喊就嚇佢再喊要跟著佢一日

樓主, 小朋友好些嗎?  你找社工有幫到手嗎?

我囝都係日日喊, 唔關食飯事, 就算有小朋友玩都係放學好少少, 我都正在考慮....   

希望小朋友好很多了。其實媽媽可以同老師講,共同商量辦法,或者早餐吃少點,中午就餓了。還有一個就是,小朋友在學校有沒有認識的好朋友?可以約出來週末一起玩啊。熟悉了之後,在學校的日子就好過多了。

引用:樓主,+小朋友好些嗎?++你找社工有幫到手嗎?

原帖由 Bigpig_2007 於 14-09-24 發表
樓主, 小朋友好些嗎?  你找社工有幫到手嗎?

我囝都係日日喊, 唔關食飯事, 就算有小朋友玩都係放學好少少,  ...
有社工幫手,佢依家連返最愛既興趣班都喊

引用:希望小朋友好很多了。其實媽媽可以同老師講

原帖由 hongk 於 14-09-24 發表
希望小朋友好很多了。其實媽媽可以同老師講,共同商量辦法,或者早餐吃少點,中午就餓了。還有一個就是,小 ...
食飯問題已經解決了⋯⋯

回覆 ming0314 的帖子

我個小朋友已經是4年班,到現在都,只要放完長假期,轉了新環境就會咁,所以你要比時間觀察一下,若果持續很久的話沒有改善,就要睇下醫生,睇下`是否焦慮証,因7-8歲會比較容易有這証

ming0314 發表於 14-9-24 08:36
食飯問題已經解決了⋯⋯

做媽媽真辛苦啊...........為你們祈禱, 願主賜平安給你小孩.

我囝囝間唔中都會有焦慮的情況, 如怕黑, 怕老師, 怕去新地方等等.......

我捉住佢隻手仔祈禱, 話天父爸爸心平安佢, 會時時都同佢一齊陪佢......佢會好好多.

試下每日睡前, 返學前.......總之有焦慮時都同佢祈禱.

同埋比佢每日做30MINS運動, 比佢有番D正能量, (專家話每日做30MINS帶氧運動可供腦部一些物質 -- 好似係安多芬, 係可舒緩不安的情緒).

同埋比佢食些有利舒緩情緒的食物(如香蕉, 果仁......)

聽多些柔和的音樂, 幫佢舒緩一下.

我囡囡日日喊住要求反半天, 或者唔反, 話反學唔開心

我都好辛苦 :(

如小朋友返學有焦慮,請試帶小朋友去小童群益會找社工,
他們有專門幫這些CASE小朋友,是用遊戲治療方法幫小朋友~
平常多帶兒童去玩去運動(不是攞奬),無咁容易焦慮~

回覆 janetlam74 的帖子

Thanks~~

my kid finally not cried this week.  She has made some friends and one of them meet her at school gate and go inside hand in hand.

Hope my girl can also go to school happily~~

引用:my+kid+finally+not+cried+this+week.++She

原帖由 jchw 於 14-09-26 發表
my kid finally not cried this week.  She has made some friends and one of them meet her at school ga ...

希望樓主囡囡盡快適應啦

回覆:上學焦慮症

囡囡已經適應了

amychan_ok  Good~~  發表於 14-10-9 11:15
Yanamami  咪喺囉~唔好太緊張~  發表於 14-10-9 09:32
Yanamami  咪喺囉!唔好太緊張~~  發表於 14-10-9 09:31

My girl still cry :(

ming0314  你搵唔搵到佢哭既原因?   發表於 14-10-9 11:19

回覆 amychan_ok 的帖子

要媽咪陪, 常常話唔開心:(

‹ 上一主題|下一主題