用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上學焦慮症
樓主: ming0314
go

上學焦慮症 [複製鏈接]

引用:Quote:ming0314+發表於+14-9-5+08:12+就係b

原帖由 Yanamami 於 14-09-05 發表
真喺好睇你點表達,唔喺要嚇他o咼,唔喺好似話:你唔怪,警察就黎捉你!講下d番學程序、規矩禁。輕鬆d、開 ...
冇嚇過佢

回覆:上學焦慮症

琴日情緒太失控原來係因為之前果日老師同佢地講食完飯要檢查唔可以浪費食物而阿囡一向食量少又唔多肯食肉所以佢怕比老師鬧

ming0314 發表於 14-9-5 08:54
琴日情緒太失控原來係因為之前果日老師同佢地講食完飯要檢查唔可以浪費食物而阿囡一向食量少又唔多 ...
可以自己帶飯嗎?喺重d,又可能唔夠暖,但起碼可以自己控制份量。

引用:琴日情緒太失控原來係因為之前果日老師同佢

原帖由 ming0314 於 14-09-05 發表
琴日情緒太失控原來係因為之前果日老師同佢地講食完飯要檢查唔可以浪費食物而阿囡一向食量少又唔多 ...
試下同小朋友講「哦,好少事啫,媽咪煮飯你帶咪得囉。有咩問題我哋一定解決到的,唔洗担心!你聽日想食咩呢?」甚至曾經見過有d媽咪整卡通飯盒,試下啦,其他同學見到讚佢時就咩自信心都返哂嚟㗎喇。加油呀!

引用:Quote:原帖由+kayi0556+於+14-09-04+發表可

原帖由 ming0314 於 14-09-04 發表
老師有幫手,但作用不大
老師怎樣有幫手而作用不大呢?
我囡當年也一樣,我同老師講,老師也看到她一吃飯就很緊張,最後老師不用看她的飯盒吃了多少。

yvonne (^-^), 曉晴已經小五啦!

我都覺得帶飯係一個好方法, 自己可以控制份量麻。我地學校老師唔會迫佢地食哂訂飯既飯盒, 反而帶飯果D就要盡量食哂, 因為屋企人應該知道佢地食量麻。

回覆 silvia_ng 的帖子

我個女女都係咁呀,日日都喊住返學,我都想煮俾佢帶,各位媽媽,你地有無好介紹呀,因為我要返工,唔可以拎飯俾佢,所以只可以朝早整返熱俾佢帶,但係我又怕5,6個鐘之後會唔熱同埋"叔"喎,有無邊一隻保溫飯盒係好D架?
而家我日日帶佢上校車,佢都係喊住上,我個心都痛到死呀

佢讀幼稚園個時返得晏,唔可以送佢返學,而家諗住佢讀小一返早D我可以送佢坐校車,點知由開始返全日既第二日到而家,行去校車站次次都係頭DUP係度抺緊眼淚,話學校個飯盒食唔晒同唔好食, 我真係.........

回覆:csc781106 的帖子

我都幫小朋友帶咗飯,講真是預多半小時準備,至於變味,前日阿妺漏咗起車無食,傍晚檢查無變味woo,我用tiger,我買個隻飯就坐暖個隻,而餸就另外放膠盒,食時都仲少少暖想,因為天氣仲熱,所以唔需要太熱,再問佢地意見,都仲係帶飯

引用:Quote:原帖由+kayi0556+於+14-09-04+發表可

原帖由 ming0314 於 14-09-04 發表
老師有幫手,但作用不大
想係度借位讚下一間小學。這間小學是常人眼中的三缐直資,校舍又舊又細(在白田街),老師又給人話在talk 中不懂present。但老師真係超有愛心加耐性。我個fd 個女去年小一,唔食菜的,一食就作嘔(心理影響)同喊。但老師用了一個月時間鼓勵她食,還陪她食,又叫同班同學一齊拍手鼓勵她。我真係覺得學校好warm。有時,校舍又大又靚又如何。

HaYi  嶺大 ? 有專人現cook, 讚!   發表於 14-9-17 13:44

回覆 mrsko 的帖子

可唔可以影張相俾我睇下係邊隻呀??
阿女今朝又喊,唉,我又未買飯盒,所以我話聽日整三文治俾佢帶住食先,佢先笑返少少

我真係投降勒見到佢咁,尋晚我放工返黎,佢問左我最少5次聽日食咩飯學校

佢真係好焦慮呀

借啲有關小學生既圖書,討論多些有關學校生活,怎樣習慣等,袋粒糖或小公仔在她裙袋,培他返學勇敢,寫啲鼓勵字條放在點心盒。
努力!

回覆 csc781106 的帖子

我唔識POST相,網上找到呢條LINK

http://www.boncui.com/oct1660.html

回覆 csc781106 的帖子

再講又不需急於一時買飯盒,如你所講,佢地食量細,不如整D輕量D俾佢地試下,例如壽司或三文治再加D生果,睇下佢反應係點,再決定之後點幫佢準備食物,避免個頭怕咗學校份量,轉頭佢又食唔唒你準備個D,你又辛苦,大家都唔開心

totally agreed! how long would it take for kids not to cry everyday? they would think of different reasons just to escape to go to school.

其實可以比佢帶一D佢喜歡的食物而又唔會咁快變壞的. 蛋糕,水果,栗米片,三文冶, SALAD, NUTS, RAISIN,  拾蛋, 等佢開心下先, 過一排, 等佢OK左,再叫佢試下食學校飯,  由一星期一餐..慢慢加上去到1星期4或5餐 .  但食學校飯既時候一定一定要同叫老師比少D同唔可以比壓力佢.   如果你FEEL到佢返學仍然好大壓力, 一定要每天減壓, 做一些佢喜歡的事.  如果持續無改善, 一定一定要轉校.

已經找出佢害怕原因⋯⋯比老師嚇親,佢喊老師拖佢係學校行咗一圈遊街示眾,嚇怕咗佢

ming0314 發表於 14-9-18 14:12
已經找出佢害怕原因⋯⋯比老師嚇親,佢喊老師拖佢係學校行咗一圈遊街示眾,嚇怕咗佢

...
好跩好惡個d細路要遊街示眾我唔認同但都理解老師諗乜,如果喊係罰佢遊街示眾既原因會唔會太過份?
你要了解下小朋友做左d乜老師要咁罰佢,或者中間有冇誤會
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:ming0314+發表於+14-9-18+14:12+已經

原帖由 MASAYA 於 14-09-18 發表
好跩好惡個d細路要遊街示眾我唔認同但都理解老師諗乜,如果喊係罰佢遊街示眾既原因會唔會太過份?
你要了解 ...
因為佢未適應所以喊,佢已經比老師嚇到佢唔敢出聲

引用:Quote:ming0314+發表於+14-9-18+14:12+已經

原帖由 MASAYA 於 14-09-18 發表
你要了解 ...
佢喊都只係坐埋一邊飮泣,冇炒閙

咁究竟係小朋友做錯事,老師話會罰佢or 老師平時上課的口頭說話太兇嚇親佢?

‹ 上一主題|下一主題