用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上學焦慮症
go

上學焦慮症 [複製鏈接]

小朋友啱啱升小一,每日返學、係學校都喊今日開始返全日昨晚已經不停話唔要返學,返學返好耐⋯⋯老師好惡、怕食飯食唔晒比老師鬧⋯⋯
大家有冇辦法?

1    0    0    0

可以搵老師幫忙, 我諗每間小學一年級的老師都想小朋友快d適應學校生活,
希望老師多d鼓勵下佢, 自己亦問下老師意見睇下可以點配合, 另外響屋企再多d同小朋友傾計, 安撫下佢, 要令佢覺得學校生活開心快樂

佢開始識到朋友仔未? 我囡之前小一返學第一日已經識左個朋友仔, 重好鬼friend,  每日返學都要搵佢, 同朋友仔玩會開心好多

引用:可以搵老師幫忙,+我諗每間小學一年級的老

原帖由 kayi0556 於 14-09-04 發表
可以搵老師幫忙, 我諗每間小學一年級的老師都想小朋友快d適應學校生活,
希望老師多d鼓勵下佢, 自己亦問 ...
老師有幫手,但作用不大

估計係時間識應問題 , 耐心等下 la..

回覆:ming0314 的帖子

初初會係咁, 比多d 正面小朋友

ming0314 發表於 14-9-4 09:00
小朋友啱啱升小一,每日返學、係學校都喊今日開始返全日昨晚已經不停話唔要返學,返學返好耐⋯ ...
係咁, 多啲鼓勵佢。我囡囡話舊年班同學仔上堂無端端喊又有, 上堂前呢入廁所喊完先入課室又有, 真係喊足一個月。因為我囡囡幼稚園已係返全日, 所以先無嘢。

老師好惡的嗎? 係呀, 有啲學校好麻煩, 飯盒又大又唔好食, 又要迫人食晒話唔環保。

引用:Quote:ming0314+發表於+14-9-4+09:00+小朋

原帖由 little_yolky 於 14-09-04 發表
係咁, 多啲鼓勵佢。我囡囡話舊年班同學仔上堂無端端喊又有, 上堂前呢入廁所喊完先入課室又有, 真係喊足一個 ...
阿囡琴晩都有擔心食飯問題,因為佢一向係屋企都係食得少同埋唔係好肯食肉。佢話琴日老師講咗食完飯要比佢檢查、唔可以浪費食物搞到佢好驚
我同佢講總之佢自己覺得夠飽就得,我再安撫佢一係媽咪寫手册話比老師知你食得少咁佢就唔會話你好唔好
今朝我都有打返學校同老師再交代一聲

回覆:上學焦慮症

今朝送佢搭校車佢直頭一見到架車喊住掉頭走

ming0314 發表於 14-9-4 10:11
阿囡琴晩都有擔心食飯問題,因為佢一向係屋企都係食得少同埋唔係好肯食肉。佢話琴日老師講咗食完飯要比佢檢 ...
可唔可以帶飯, 帶三文治之類(不過要辛苦你)。長期食剩又真係唔好。餐單入面無一D寫明輕量嗎? 啱啱開學, 做乜學校咁鬼嚴。

引用:Quote:ming0314+發表於+14-9-4+10:11+阿囡

原帖由 little_yolky 於 14-09-04 發表
可唔可以帶飯, 帶三文治之類(不過要辛苦你)。長期食剩又真係唔好。餐單入面無一D寫明輕量嗎? 啱啱開學, 做 ...
餐單淨係得健康素食冇輕量,不過有時都有漢堡包之類既嘢
阿囡係果種你迫佢佢就死都唔肯食果種人

聽落樓主囡囡都好唔開心喎, 真係要靠老師幫忙及你鼓勵, 你解釋返學仲有好多好處, 等佢慢慢投入....

妳將情況話比老師聽, 妳比電話老師, 等老師留意下, 有邦助的

引用:妳將情況話比老師聽,+妳比電話老師,+等老師

原帖由 donald63 於 14-09-04 發表
妳將情況話比老師聽, 妳比電話老師, 等老師留意下, 有邦助的
呢幾日都有同老師、社工互聯

回覆:上學焦慮症

是否學校太嚴?

引用:Quote:原帖由+donald63+於+14-09-04+發表妳

原帖由 ming0314 於 14-09-04 發表
呢幾日都有同老師、社工互聯
社工幫到手嗎?

回覆 ming0314 的帖子

曽經女兒也有情緒問題,不是不想返學,不是老師惡,不是同學曳,而是怕自己待人不夠好(例如向同學做鬼臉),怕犯小規矩(例如在巴士上吃糖)。
原來獨生子女的世界很狹隘,很多事情不會明白,解釋了亦無法即時理解的。

后來問老師,老師的提議是儘量去跟「同學仔」玩,放學后有playdate, 來我家或去人家的,每星期是兩三次,如是者女兒從同學家中學懂不少social skill, 亦知道規則有彈性,不再把做「好孩子」的幼稚思想來困縛自己了。

生活中孩子的行為和反應只是徵狀,問題未必是老師,也不是午飯,不用斗纏著去如何解決。

自己的育兒經歷是:問題來了,不一定要衝著問題去解決問題。而是用樂觀正面的態度,嘗試幹別的有益事,困難竟然自動消失。

雖然喺馬後炮,但應該喺暑假時就brief下小朋友,話小學既老師會同幼稚園既老師唔同。一個老師要睇一大班學生,要顧課堂秩序又要教書,喺會比較嚴(唔代表惡),唔會好似幼稚園老師禁攬攬抱抱;喺會有好多規矩,但只要乖乖的,就唔洗怕。解釋俾他知,就好似正當人家,見到警察都唔會怕一樣。

返放学時,家長識吓同班家長同学。又可以帶些小食小息時與同學分享,小朋友有了新朋友会快些融入校園。
至於老師兇,就由班主任在課堂後,去親切與小朋友傾吓計。小朋友会很快明白是守規,而不是处分責罰。,

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-9-4+21:36+編

原帖由 Yanamami 於 14-09-04 發表

雖然喺馬後炮,但應該喺暑假時就brief下小朋友,話小學既老 ...
就係brief 咗令佢想太多

ming0314 發表於 14-9-5 08:12
就係brief 咗令佢想太多
真喺好睇你點表達,唔喺要嚇他o咼,唔喺好似話:你唔怪,警察就黎捉你!講下d番學程序、規矩禁。輕鬆d、開心d,唔好講到如臨大敵禁。
‹ 上一主題|下一主題