用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果是你, 會如何決擇
樓主: cheungkitty
go

如果是你, 會如何決擇 [複製鏈接]

引用:Quote:austism+發表於+14-9-5+14:28+會勁谷

原帖由 Ivankwok2009 於 14-09-07 發表
唔多認同?貴小朋友是否仁立學生?我倆個仔讀得不知幾開心,見大部份他們的同學笑臉可人。
壓力,見人見智 ...
不是!

所以小朋友如果想入讀心儀的小學,都要努力付出,除非天資聰敏另計。我d小朋友資質比較差,要加倍努力才可上到較有利的位置。

仁立一年只有三次考試,冇計分測驗,少默書(真係少).功課重視思考性(所以開始時才花時間).少抄寫。不谷。
不過仁立很細,實而不華,普通小學,亦不是什麼名校。只是派位地區性最好而已。

回覆:如果是你, 會如何決擇

naughtybj 發表於 14-9-9 21:28
自行(仁立)+大抽獎(九龍城)
仁立話哂25分舊生也不少, 25分還要抽嗎? (因有些字號好又老果D小學可能25分都要抽)

自行25分收左仲可以放棄去大抽奬? 即係可以11月尾知道仁立收後就唔註冊?

抽41? 既然最後抽41, 即同你依加放棄仁立冇分別! 都係用個細路命運去博! 今年人多, 大抽奬仲難過中六合彩!

是否100%必定大抽奬抽到你心儀41? 如抽唔到去左十幾既非洲點算? 到時你又同個細路傍徬徨偟

有好多學校要三條一先可以叩門, 到時你仲煩, 兩頭唔到岸

引用:Quote:naughtybj+發表於+14-9-9+21:28+自行

如果我會選仁立, 搬屋就細路(如果可行的話). 抽奬真係好講運氣. 不年實在多人!況且仁立是好多人想入的地區名小

還掂都抽, 好似用25抽的勝數大D (只屬個人意見)

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-9-5+09:30+編

我覺得首要係要確保個小朋友入到間好學校
住得遠唔遠係次要

alanwong238 發表於 14-9-14 21:45
根據校網,仁立今年升讀英中比率係59.1%
英中=/=一線中學

一線中學係參考自升中版khmama對中學的資料所分析出來的分類

如果入到英中就代表好, 咁呢間應該比仁立勁

咁入到培正, 金文泰呢D中中, 咁係咪代表唔好呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

supermaket 發表於 14-9-13 22:51
還掂都抽, 好似用25抽的勝數大D (只屬個人意見)
根據數字, 全港應該只有兩三間神校25分要抽的。老實講, 唔係咁多校友係教友嚟。

回覆:如果是你, 會如何決擇

‹ 上一主題|下一主題