用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果是你, 會如何決擇
go

如果是你, 會如何決擇 [複製鏈接]

我們家住九龍城, 但老公是葵涌區聖公會仁立小學畢業生, 且我們是基督徒, 故我們將會有30分

比你們, 你會自行選這校? 還是因太遠, 放棄這校, 選回本區的學校呢?

little_yolky  你係得25分, 你計錯數了。   發表於 14-9-16 14:31
   2    0    0    0

仁立係好嘢

最多唔係25分咩?!

回覆:如果是你, 會如何決擇

選仁立,開學前搬埋去附近

舊生再加宗教加適齡,先得25分, 首名(5分) 同 舊生(10分)只可揀一。
如果係我, 我會報咗先,起碼唔駛煩抽獎, 之後試叩門。

cheungkitty 發表於 14-9-3 19:18
我們家住九龍城, 但老公是葵涌區聖公會仁立小學畢業生, 且我們是基督徒, 故我們將會有30分

比你們, 你會自 ...
你其實只有25分,不過入硬;如果自行放棄,大抽獎機會只會更低,好時派咗間差好多既學校又叩唔到門,咁你OK嗎?自行入咗,最多揀校車或者搬過去;再唔係仲可以入咗之後再安心去叩門
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔得,住41咁高尚,唔去抽喇叭,死都唔眼閉,千祈咪去立仁。

多咀一提,打去仁立問係咪所有基督教都計分,定要聖公會先計,唔好計錯數呀

引用:我們家住九龍城,+但老公是葵涌區聖公會仁立

原帖由 cheungkitty 於 14-09-03 發表

25分去仁立! 到時再叩九龍城學校,一鳥在手好穩陣,而且呢隻係好鳥! 叩唔到咪搬去葵荃青區!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

cheungkitty 發表於 14-9-3 19:18

你係咪真係攞到咁多分架? 你俾唔俾到學校要求既証明文件去claim舊生分同埋宗教分先?

你諗下校網內有咩學校啱你個小朋友? 呢間學校同仁立比較,邊間啱多d? 中獎率有幾高? 返仁立要唔要搬? 搬又點,唔搬又點搞..........諗諗下有幾十個問題彈出來......

多謝大家意見, 我現在才知道, 原來我只有25分..........其實我真係唔知點選擇, 正如上面nkf 說, 想想下就一大攞問題出來

唔駛喊,有25分已經好幸運,大把人得15分,完全放棄自行階段

little_yolky  我得10分。  發表於 14-9-16 14:33
隨遇而安

cheungkitty 發表於 14-9-4 12:45
多謝大家意見, 我現在才知道, 原來我只有25分..........其實我真係唔知點選擇, 正如上面nkf 說, 想想下就一 ...

咪係囉,25分都喊,咁我地呢D乜都無點算?

多謝大家意見, 我現在才知道, 原來我只有25分..........其實我真係唔知點選擇, 正如上面nkf 說, 想想下就一 ...
仁立25分已必收, 喊乜...

你自行選左,考到私校就放棄自行加大抽獎,如果無私校back up,我覺得只抽41好危險,這是我的建議

王國會長

elvisBB 發表於 14-9-4 13:26
你自行選左,考到私校就放棄自行加大抽獎,如果無私校back up,我覺得只抽41好危險,這是我的建議

...
考到私校不等於要放棄自行加大抽獎, 考到直資才要放棄自行加大抽獎.

九龍城任何一區, 34, 35, 41, 只要抽唔到第一志願, 就算好彩唔入寶校, 派到個間都一定好唔過仁立.
話時話, 除咗41網的幾間神校, 其餘的頂多同仁立同級, 放唔放棄仁立自己諗清楚
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

我估計住41網都會想入返41網的學校,現在只有20分基本上係不能在自行取得學位,所以如果沒有back up,又唔抽25的仁立,樓主希望抽41那一間學校先?因為這邊一是天堂一是地獄

王國會長

25分應該都半隻腳入左校門了.
只是你要考慮日后交通安排, 值唔值花咁多時間返放學.

梗係25分自行仁立, 仁立唔比41d小學差 ! 出生率高時勢一校在手重要數1數2學校, 如想番41區大抽獎之後叩門好過喇 !
‹ 上一主題|下一主題