用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請教: 有冇媽媽自己在家教小朋友學英文? ...
go

請教: 有冇媽媽自己在家教小朋友學英文?

小朋友剛上k1學卷幼稚園, 暑假有俾佢學英文興趣班, 但偷看佢上堂好唔專心又唔投入. 反而有時我在家同佢講英文佢仲記得好d. 但我本身英文一般,  想請教有冇媽媽自己在家教小朋友學英文?

mechwts  已PM你  發表於 14-10-10 15:16

唔多唔少我都會在家教個仔英文,英文融入生活之中係最快最有效的學習方法,就算自己英文一般,都可以盡力,效果都可以好好,又唔係叫你教文學,唔洗怕wor.

在家可以用英文對話,閱讀繪本,玩字卡,用英文字做手工,唱英文兒歌,唔一定要上英文班,只要家長花心思就得。

用英文字做手工可參考以下link:
http://www.pinterest.com/happyhooligans/alphabet-letters/

阿早!    發表於 14-9-16 06:02

回覆:請教: 有冇媽媽自己在家教小朋友學英文

我有教小朋友中英閱讀,暫時算進展幾好,至於oral,我留返幼稚園外藉老師教。

回覆:snoopy333 的帖子

回覆 chip_dale28 的帖子

請問可以介紹你買的點讀筆係咩牌子嗎?

chip_dale28 發表於 14-9-4 19:21
有,我在家教她

我買左套點讀筆教材俾女打好英文。
我都想知咩品牌?

bonmom 發表於 14-9-4 10:09
唔多唔少我都會在家教個仔英文,英文融入生活之中係最快最有效的學習方法,就算自己英文一般,都可以盡力,效果 ...
多謝你既推介, 我都試下先。

回覆 yeeyeey2k 的帖子

同你小朋友講英文書時要唔要即時用中文講返咩意思?

snoopy333 發表於 14-9-6 01:04

我都想知

引用:回覆+yeeyeey2k+的帖子 同你小朋友講英文

原帖由 snoopy333 於 14-09-06 發表

其實小朋友睇Disney d卡通(stitch, Frozen, toy story,etc)都識好多英文,只係佢哋由聽返黎既字轉變為睇(即閱讀),好多名詞唔使解釋佢哋都估到,係少用果啲要講返俾佢知,閱讀材料我推薦Oxford Reading Tree, 完成stage 6,7時可以試睇Usborne First Reading系列,完成ORT 11後可繼續睇stage 12-16或睇Magic tree house, Gerenimo Stilton等等。

回覆:yeeyeey2k 的帖子

引用:有,我在家教她 我買左套點讀筆教材俾女打

引用:有,我在家教她 我買左套點讀筆教材俾女打

原帖由 chip_dale28 於 14-09-04 發表
有,我在家教她

我買左套點讀筆教材俾女打好英文。
可以pm我點讀筆資料嗎? Tks!!!

yeeyeey2k 發表於 14-9-6 09:25
其實小朋友睇Disney d卡通(stitch, Frozen, toy story,etc)都識好多英文,只係佢哋由聽返黎既字轉變為睇( ...
要睇小朋友幾大和孩子preferred language,如果小朋友以中文為第一語言,加上如果小朋友未儲夠英文詞彙我會用中文解釋

回覆 chip_dale28 的帖子

可以PM 點讀筆資料嗎? THX

三歲睇disney 卡通片會唔會唔明, 因為都d對話講得幾快

回覆:請教: 有冇媽媽自己在家教小朋友學英文

唔專心又唔投入就唔好哂$哂時間

網上有好多在家學習英文的教材和指引,只要search "Homeschooling English",選擇適合小朋友程度的便可,有D仲免費添

回覆:請教: 有冇媽媽自己在家教小朋友學英文?

可否介紹支點讀筆?