用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英国OUNDLE SCHOOL
樓主: kevin2000hk
go

英国OUNDLE SCHOOL [複製鏈接]

回覆 3b 的帖子

見之前D POST 你囝囝係玩管弦樂的, 一定無問題, 實考到!

醒目開學勳章

引用:回覆+3b+的帖子 見之前D+POST+你囝囝係玩

原帖由 demio 於 15-02-11 發表
回覆 3b 的帖子

見之前D POST 你囝囝係玩管弦樂的, 一定無問題, 實考到!
阿仔拉弦樂樂器, 5年級已考了8級,香港小朋友比外國人早開始學樂器, 相對來講好多5/6年級已考了8級, 英國學校考音樂獎學金大約要求只是5/6級或以上, 所以很多香港人都考到, 不過競爭都應該好大。 上年去Eton參觀, 見到得獎名單上都有幾個香港人, 如果考到又可以減輕父母的負擔。

你囝囝好叻

我仔對音樂

Sheep006 發表於 15-2-8 21:17
回覆 etoile 的帖子

Deleted

Thx, 你高班啲所以考咁多科,你孩子會讀A-Level定系IB呢?HK讀公校定IS?

Sheep006 發表於 15-2-12 21:50
Thx, 你高班啲所以考咁多科,你孩子會讀A-Level定系IB呢?HK讀公校定IS?
Year 7 除咗interview, 亦要考:English, maths, science and non verbal reasoning

Sheep006 發表於 15-2-12 21:50

Deleted

Sheep006    發表於 15-2-12 22:58

去到住home stay?選好guardian未?你會今年9月陪女女一起去嗎?你間學校幾號開學?

醒目開學勳章

引用:Quote:Sheep006+發表於+15-2-12+21:50+Thx,

原帖由 demio 於 15-02-12 發表
Year 7 除咗interview, 亦要考:English, maths, science and non verbal reasoning
啊!Year7已經要考埋science?! 我見其他學校Year 9都是考英文, 數學和non verbal reasoning.

3b 發表於 15-2-12 23:33
啊!Year7已經要考埋science?! 我見其他學校Year 9都是考英文, 數學和non verbal reasoning.

...
係吖,你可以上學校website download 佢地的 past papers 睇。

回覆 etoile 的帖子

Pre U 修幾科?IB 唔好咩?

PRE-U 是當今英國 最難的考試

如非必要, 不要選

因為一般學生來說

ALEVEL  有多個考試局

MATHS為例, EDEXCEL A* 是20-25%

OCR MATHS 則是10% A*

aqa maths 10% A*

CIE MATHS 10-12% A*

PRE-U MATHS 要D1 得5%, 什至更少

pre-u 放風, ums D1 大概是 95 UMS 平均以上

另外PRE-U 遲放榜

英國一線名校多數Edexcel maths

EDEXCEL MATHS 彈性, 可以18UNITS , 砌TRIPLE MATHS

其他考試局則不可能砌TRIPLE MATHS

一些學校, TRIPLE MATHS 外, 再額外再加PHY,CHEM,BIO

即6-7科,A2s

給一些享受數理的人, 走向最前線

OUNDLE 考過, 低form 的話, 30 名額爭一個學生

競爭大, science 出名. 但這學校比較不重視團結(相對)

有offer, 最後無要到

我認為oundle 都是好學校,  且是學業型的學校, 但不是我柸茶

我看過pre-u 的卷

極高水準

我舉個例, pre-u 會問你 拋體運動,projectile motion 時

當個ball拋到, 中間最高個點, 的KE時 的圖會係點

這些類型的題目, 是香港以前90年代 ALEVEL 的物理題

重現在PRE U

EDEXCEL OCR PHY 不重視數學

CIE PHY 重視數學, 但數學未去到要用微積分思考

CAMBRIDGE 繼續出CIE ALEVEL, 要再加多過PRE-U 俾精英

CIE ALEVEL  就好似細佬, CIE PRE-U 就是大佬

即是精英中互相屠殺, 最後要勝出, 我只能說相當困難重重

更重要的是, 少參巧書  致命

所以PRE-U 讀SCIENCE 是不著數

香港將PRE  U D1 當ALEVEL A*

你要5% 才D1, 人地10% 就A*

不公平侍遇

但如果IB 同PRE U 我選

我寧願PRE U, 不讀IB

Sheep006  Thx  發表於 15-2-14 22:44
brother4    發表於 15-2-14 15:59
good but not good enough

我分享少少OUNDLE 的經歷, 考的是YEAR 9

是去AA 做的, OUNDLE 考試卷, 我之前上網找到 定學校寄來 2份卷MOCK

YEAR 9 , 10 是同一份SCIENCE卷, 那2份卷, 有1/4 左右題目重覆出現

我再找了12-15間左右其他英國中學 的YEAR 9 MATHS, 及SCIENCE ENTRANCE EXAM 卷, 做

且每份卷做2-3次

完去考 , 我懷疑, 不少子女無操卷.去應試, 會出事的

我發覺好多學校的ENTRANCE EXAM 卷都係, 重覆出現,沒有答案

找了很多YEAR  10,11 I/ GCSE 書

這間是好學校, 我去了一間排名OUNDLE 低少少的學校

原因不方便講, 但OUNDLE 如果收, 就唔好唔要

除非有更好的學校

HIHinsurance 發表於 15-2-14 15:12
PRE-U 是當今英國 最難的考試

如非必要, 不要選
應該是香港把Pre U 的D2 當A level 的A*

請不要拿子女的前途來博

1. 你PRE U 書藉方面, 仍未齊

你有多少書official textbooks ?

你自己數

PRE U 的題目, 難好多

你已很難找書, 你局住找大學書去準備

PRE U

2. alevel 可以選4-7 科 A2

你PRE U , 選多少科?

3. 我報NON JUPAS 返醫學院, ALEVEL 可以PHY,CHEM,BIO,MATHS

再加HISTORY 或,ECON, 中大都睇五科中四科, 港大則睇3-4科

我ALEVEL 失手一科, 未致命

你PRE U 有多少科? 一失手 , 考取專業人士的機會就玩完

4. 你PRE U  早期報的學校, 都是名校

在名校 中, 爭做 頭5-10%

你ALEVEL是雜排軍,  乜人都有

那一個易考? 一定是ALEVEL

5 你PRE U , 你中間夾幾科, ALEVEL

你叫大學點俾OFFER 你? 係英國是有得咁玩

MATHS,CHEM,BIO ALEVEL, PRE U PHY  

玩殘自己

D2 是A* , 你返香港計, 你就知大獲

有很多大學NON JUPAS 仍未準備所謂的PRE U

6. 你點操PAST PAPERS ? 操那幾年?

7.
http://www.als.hku.hk/admission/intl/admissionHK2b

網站都未有PRE U

你好多人散收收, 1,2科PRE U 加ALEVEL ,你攪到自己

8. 咁少學生, 出書的人點有動力出書

你就IB 推行左咁多年, 你數下市面上,IB 書, 有多少本

想教育制度, 選歷史久的, 較有保證

我找不到任何一個理由, 要讀PRE U

搵的, 是辛苦錢, 無謂咁辛苦去到, 差錯腳, 到時麻煩. 後悔一世

9. 你有D1 是最好GRADE, D2 是第二級

ALEVEL 則以A* 是最好級數,  我舉例說

你不如去理工大學問下,NON JUPAS  理工大學收什麼PRE U 分數

佢不是不想答你, 是幾乎無數據去答你, 隨時看都不看, 放入碎紙機

10 CIE 攪了PRE U , 為何不取消ALEVEL CIE ?

因為佢想站在道德高地

CIE 的ALEVEL已經不淺, 但不少科目, 俾OCR,AQA, EDEXCEL搶

我舉例, MATHS EDEXCEL 搶了

OCR 搶了BIO, CHEM

AQA 搶了PHY

CIE的 點位有點模糊, 自己才推出所謂的PRE U

標榜迎合強的學生

CIE 推出 更難更誇張的PRE U

你最後一班強的學生,大混戰, 但學校又唔係間間全部OFFER PRE U 

最後苦了下一代

佢地由I/GCSE 升上來, 頭腦一面紅白

I/GCSE 一科有20-30% A*

你 上到去後, 一大班精英大混戰, ALEVEL已經是大困獸鬥

仲要整個 縮小版既困獸鬥

互相撕殺後的贏家,只是極極極少數

何必這樣殘忍?

唉!, 不過PRE U 點都好過IB 

選左就算, 唯有打場硬杖

一場苦戰

iloveyoga  佩服  發表於 15-2-15 20:58

IB 比 PRE U 大獲

PRE U 不用傷心

PRE U 係難

是有方法讀

但付出時間,只是超想像

即ALEVEL學生跑

你PRE U 被迫競步,去追跑緊的學生

仲要對手咁強

書藉方法, 要找多些70-90年代英國的ALEVEL 書

及大學書

才有接近PRE U 的難度

學習過程是一次很好的鍛鍊

如果真係D1, 即係同以前我們香港ALEVEL A 差不多實力

是種祝福, 實力證明

IB才大獲, PRE U 可以靠勤奮追補

IB未必可以, IB 出現制度上的失誤

PRE U 正好出現, 也許IB 會被PRE U 慢慢取代

我祝福英國讀IB 的父母及其子女

千山萬水, 去英國, 就是不想在港或其他讀IB

家長很明顯無查清楚什麼是IB

ALEVEL 是我見過最優越的考試制度

只是後期, 英國亂派ALEVEL grade 

有了A* 及UMS 制度下

可以清除之前 ALEVEL 派 GRADE的問題 

kaimiles  請問IB的制度上面出現了什麼問題   發表於 15-2-17 21:11

回覆 HIHinsurance 的帖子

哇你知好多野,勁啊請問你做咩嫁?

咁DSE呢?

Sheep006 發表於 15-2-15 21:57
回覆 HIHinsurance 的帖子

哇你知好多野,勁啊請問你做咩嫁?

一位有參加沙田廣場的示威者及潛開水網民(政治今晚不談)

最近唔係有人唱好 耀x國際學校 , 我一般來說, 不會留言

一留言, 就多口了, 我隨時又長期潛水

我只想追求簡單的教育制度, 俾這麼多錢去英國

就是逃離香港的教育制度

但英國教育制度多陷阱

AGENT 又亂塞學校俾父母

好多人亂選學校, 選錯制度

發覺時後悔莫及

無他, 有時多口, 我可能這個回覆是可見將來的最後一個

再潛水一排

Sheep006    發表於 15-2-15 22:29

Sheep006 發表於 15-2-15 22:01
咁DSE呢?

無一個高官,會俾自己仔女去考dse

dse 制度陰險

特首三個仔女, 全在英國接受教育

陳茂波仔女, 全在國際學校,之後去英國

你數得出的權貴政要, 誰考dse ?

http://big5.xinhuanet.com/gate/big5/news.xinhuanet.com/edu/2010-11/04/c_12735864.htm

dse 這不是香港人而設的制度

為內地人而設

最後中文合格率不斷下降, 令新移民慢慢容易入大學

最後香港人, 香港子女只能做粗重工作 , 低下階層

領低人工, 慢慢被奴役, 這是我對香港遠境的預測

香港人悲哀仍未來, 但只求父母俾到自己子女能做好少少的工作

最直接就是讀大學, 讀好少少的專科

在英國中學最後2-4年去到盡, 為求將來有一張求生的船票

父母用盡身家去供子女教育,但就業市場不似預期

一邊內地人來港讀碩士, 之後香港勞動市場入職

直接與本地大學競爭

近幾年的入大學率, 本地dse 生越來越難入大學

我很同情dse學生,但無法,愛莫能助

唯有靠佢地自己奮鬥

dse 仲難考過pre u 

條路我教佢點走,佢自己走

Sheep006  Thx  發表於 15-2-15 22:41
‹ 上一主題|下一主題