用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了
樓主: raphael2009
go

戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Destination121+於+14-09-04+

原帖由 raphael2009 於 14-09-04 發表
介蛋要睇佢有無過敏,我仔驗血報告出左唔過敏,醫生只叫佢戒gluten, 戒奶,我無特別同佢戒,想食就食

...
請問你邊度驗敏感,可pm給我嗎?

引用:Quote:原帖由+raphael2009+於+14-09-04+發

原帖由 funghon 於 14-09-04 發表
ok pm u

chibon  我都想要, 請 pm 我呀!  發表於 14-11-27 15:52
a328  please pm me as well  發表於 14-9-6 12:50

回覆:raphael2009 的帖子

戒奶容易,但戒小麥真係比較難,麵包餅全唔食得

引用:戒奶容易,但戒小麥真係比較難,麵包餅全唔

原帖由 Alam123 於 14-09-04 發表
戒奶容易,但戒小麥真係比較難,麵包餅全唔食得
萬事起頭難,我仔情況嚴重唔到我揀,因為開始大控制唔到佢,戒左我會輕鬆好多,因為佢d 情緒會穩定好多,迫住要戒,鐘意食咪買GF,DF既包餅,因為我仔返S位,d茶點都係自備

我仔的情緒也越來越難控制,現上N班一唔鐘意就坐地瞓地發脾氣。我唸住讀埋今個月算了。請問係邊處買gluten free麵包和餅乾?

Alam123 發表於 14-9-4 18:14
我仔的情緒也越來越難控制,現上N班一唔鐘意就坐地瞓地發脾氣。我唸住讀埋今個月算了。請問係邊處買gluten  ...
唔好停喎,除非老師投訴,否則應繼續返。試下戒口丫,真的有明顯效果。我兩個小朋友都戒口。較嚴重的一個,屬自傾,一直在主流幼稚園,今年上埋小學,so far so GD。情緒穩定左好多。有朋友個仔係adhd,睇住我地戒口效果好,又面對老師幾年都叫佢食藥,佢最終決定幫個仔戒口,而家亦有顯著改善。

引用:Quote:原帖由+bor_bor+於+14-09-03+發表米

原帖由 西瓜貓 於 14-09-03 發表
請問米奶有沒有奶粉裝架?因我買一盒盒米奶好重同唔近屋企
無粉狀㗎,有啲organic小食店都有得賣

引用:我仔的情緒也越來越難控制,現上N班一唔鐘

我仔的情緒也越來越難控制,現上N班一唔鐘意就坐地瞓地發脾氣。我唸住讀埋今個月算了。請問係邊處買gluten  ...
買部面包機自己整,City super,一田超市有Gluten free麵包同蛋糕粉賣

回覆:free_style 的帖子

我現在那間N 是國際英文班,阿仔唔識講嘢,所以想先以中文為主。已準備上私人S位。希望明年可上主流K1。

引用:Quote:原帖由+Alam123+於+14-09-04+發表我

原帖由 bor_bor 於 14-09-04 發表
買部面包機自己整,City super,一田超市有Gluten free麵包同蛋糕粉賣
我都好想自己整,不過太懶,一盒GF cupcake 同粉差不多價錢,所以我都未的起心肝整

引用:我現在那間N+是國際英文班,阿仔唔識講嘢,

我現在那間N 是國際英文班,阿仔唔識講嘢,所以想先以中文為主。已準備上私人S位。希望明年可上主流K1。

...
你揀得私人S,不如揀ABA,醫生話ABA training 係最快見效,我朋友仔仔返ABA 進步好大,但貴,我就用曬d $睇e生無$上ABA了,好彩仔已經上緊政府S位

請問你朋友係邊處上ABA?

引用:請問你朋友係邊處上ABA? +

原帖由 Alam123 於 14-09-05 發表
請問你朋友係邊處上ABA?
pm u

Alam123 發表於 14-9-4 22:54

...
明。仲細,努力追。認真諗諗戒口。

回覆 raphael2009 的帖子

回覆:戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了

我會盡快pm 你地,假期要湊我個麻煩仔,請見諒

thx.因為我想如果bb真係有敏感的話,
應該要盡快戒左佢。
thx very much

raphael2009  pm u la  發表於 14-9-6 22:31

Can u pls pm me the name of the doctor too? My son is ASD. THANKS.

回覆:戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了

請教如普通Bb, 但情緒比較差,脾氣比較大,沒有感統問題,但唔肯載帽,戒口會不會有幫助呢?

引用:+本帖最後由+free_style+於+14-9-3+14:13+

原帖由 free_style 於 14-09-03 發表
想請教:我最近見特價買左隻豆奶粉,成分見到有啤酒提練嘅 yeast (酵母)。咁係咪都算係有gluten 成分呢?

‹ 上一主題|下一主題