用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 其他學校有兩個班主任,一正一副
go

其他學校有兩個班主任,一正一副 [複製鏈接]

高記祇係得一個。重要四十幾人一班,人哋廿幾人一班都兩個班主任。
   0    0    0    0

我叩鬥叩到手軟到冇回音, 開左學成個星期喇, 睇黎都要踎係高小一年。覺得好老襯, 高小又唔係乜名校。點解會攪成咁。

回覆:其他學校有兩個班主任,一正一副

但之前高記都係大班同一個班主任架喎。。。之前無睇清楚?

mikemamama 發表於 14-9-7 12:42
我叩鬥叩到手軟到冇回音, 開左學成個星期喇, 睇黎都要踎係高小一年。覺得好老襯, 高小又唔係乜名校。點解會 ...

其實你報高主教時,究竟有冇做過research?覺得啱唔啱小朋友讀,師資又如何?係唔係名校我唔comment,但你睇番哩間學校歷史悠久,學生成績亦係B1, 其實係唔係就因為一班有4X人就會教得差呢?小朋友就會冇晒希望呢?無錯4X幾人係多咗啲,但出面好多學校今年都收到4X幾人,其他名校都一樣。今日先係正式上堂,不如你睇下小朋友讀成點,唔好覺得好似夾硬留喺高小係好難為小朋友同自己,有問題多啲同老師溝通,高小的老師是很多有愛心,對小朋友亦很有耐性。比啲信心自己,比啲信心小朋友啦~

難道入到你心中的名校你就可以忍受大班嗎?告訴你,想轉校不如早點裝備你的孩子,高記的考試一點也不容易。

高主教老師每個也好好人,好有愛心!不是我們父母講的,是身為用家我女兒講的!她十分喜歡返學,完全不想放假!

回覆:bullbull1 的帖子

我非常讚成bullbull1的説法,其實每間學校各有長短,實有好同唔同;我自己最初也很擔心高小的轉變和安排。但作為父母,我選擇放棄無限量放大某些不足之處,讓小朋友在「我地覺得未是最好的環境」中學習,也就是將來社會的縮影。我地唔係都好多人爭取一份工,在好多員工下向老闆爭取表現嗎?!
如果想考其他學校,也並無不可,但對小朋友的言論請留意,我常提自己唔好在不知不覺間影響了小朋友,共勉之。
小學只係一個好短的過程,學校只佔其一部份;小朋友到今日為止每天都開開心心返學,這也很令我放心也是我所求的。
各高小父母,大家如油努力,一起為小朋友建立樂觀積極態度,高小可以由我們推高一線呢!

回覆:bullbull1 的帖子

其實有做research又點?!開學前一星期先知個情況和資料同申請前已完全不乎,大班好、小班好,在沒有其他選擇之下,路還是要走下去的

無错,當初選高小,我都做了不少research,知道老師很関心学生,同学之間無你死我活的競爭,学業上不会太鬆或太緊,学生喜歡上学,升上高中及band one 英中人數佔大部分,家長亦一直非常支持学校。但现在学校話变就变,有無考慮過我們家長的憂慮呢!

請問, 我唔明點解學校會預算?

i mean 收生人數失預算

回覆:bzkat 的帖子

咁其實我哋一早知道高小是大班的,也知道是得一位班主任。我也預咗是大概40人一班,現在多了幾個,開頭是覺得有些意外。幸好高小的老師大多很有經驗,應該 handle 到嘅。 So far 我小朋友都返學返得很開心。

引用:咁其實我哋一早知道高小是大班的,也知道是

引用:Quote:原帖由+feiji+於+14-09-10+發表咁其

原帖由 Ballack2012 於 14-09-11 發表
一年五次考試?
三次

3 tests and 3 exams, where the weight of tests vs exams is under consultation now.
‹ 上一主題|下一主題