用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人俾兩個仔讀唔同小學?
go

有無人俾兩個仔讀唔同小學? [複製鏈接]

2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我識嘅人當中有
原因只係機遇或緣份問題

缺點一大蘿:接送、考試、放假,乜都唔同,好麻煩
恐龍家

回覆:有無人俾兩個仔讀唔同小學?

識人有,是因應兩個仔不同性格而決定,其實細佬係可以跟呀哥一間學校的。母親是ftm 自己揸車接送,有時一日走幾轉,但她又ok, 情願揀對學校給小朋友。

IloveJJ 發表於 14-9-2 22:03
原因是什麼?有什麼優點缺點?可以分享一下嗎?
朋友三個孩子各有不同龍校,按孩子的性格選最合適的學校。其實有些學校三個孩子都適合,不過孩子的資質各有不同,適合的又不代表考到。只可以在每個孩子考到的學校中,選最適合的。壞處當然是十二年的煩爆。

我都猶疑緊分5分開兩兄弟,哥哥受教,谷得,细佬自由身,你急佢5急。

回覆:Yvonne523 的帖子

我都爭扎緊呢個問題,家姐今年小三,成績一般中,中下,唔谷得。
妹妹入左同一間,今年小一,但妹妹好受谷,都算醒,依家唸住睇佢第一次測同考成績,如佢去到全級10名我會同佢轉校

大家成日話邊間學校"適合"自己個仔女, 就幫佢選邊間咁先會好.
咁其實你真係做過D咩去衡量? 適合與唔適合個小朋友, 係咪只由作為父母的你/妳去衡量係足夠? 呢個又係咪"適合"既方式?

如果已能輕鬆學習, 那算是"適合"還是"不適合"?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:原因是什麼?有什麼優點缺點?可以分享一下

原帖由 IloveJJ 於 14-09-02 發表
原因是什麼?有什麼優點缺點?可以分享一下嗎?
我朋友兩個女分別讀唔同直資小學,其中一個理由係到考試期唔駛分身不暇,唔駛同一時間幫兩個女温書!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我女小二,已經成日講細佬日後要同佢一間小學,原因喺佢想同細佬一起返學放學,開心D,會照顧細佬喎!其實,2個讀同一間,感情是否會更好呢?!

其實我覺得睇資質好d,我細個跟家姐讀間谷校,家姐考頭十名,我就掉轉。
6年都讀得唔開心!

我寧願一齊考試喎
溫習係自己嘅事,自己溫好爸媽再問書,大嗰就咁搞掂
細嗰個初小可以要俾d時間適應,學習自己溫書

隨遇而安

回覆 IloveJJ 的帖子

我覺得每個小朋友都係獨立個體, 我會選合適的學校俾每一個仔女, 讀同一間無錯大人係會方便D, 但我唔會為了方便而夾硬將兩個小朋友放一齊。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我覺得每個小朋友都

有,我朋友一個讀DB,一個讀Ls

我到煩緊想轉細B讀LS,因佢性格太自我、反叛,讀IS太自由,想搵人管下佢,唔知會唔會有幫助,又驚轉左仲衰,好煩

我都係兩個讀不同直資, 好處係可將兩間學校的資源互相利用, 其實長假期兩間學校放的時間差不多, 考試可分開温, 壞處係父母會辛苦D

醒目開學勳章

我都猶豫緊。。。兩姊妹性格完全唔同,一個好醒一個豬頭炳,想分開讀,各取所需!但妹妹得10分,頭痕!

醒目開學勳章

wai406 發表於 14-9-3 17:37
我都係兩個讀不同直資, 好處係可將兩間學校的資源互相利用, 其實長假期兩間學校放的時間差不多, 考試可分開 ...

. 我覺得既然知道兩個小朋友性格截然不同, 學習態度上也有分別, 將他們分開兩所小學讀書, 其實反而是好事, 講到尾, 最緊要佢哋讀得開心, 才可以有自信地去學習. 而且, 各自找到適合既學校, 父母更加唔需要為他們學習上面既事去煩惱及費神.

‹ 上一主題|下一主題