用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教...
go

真心請教...

請問各位若小朋友是B2尾至B3頭, 老師建議考直資學校.

我明其中一個原因是想學校派位好睇D, 但直資多數科目係英文教, 這類學生入讀會否有困難?

不讀直資讀官津中中, 會否更適合? 謝謝!

回覆 sengayy 的帖子

老師的建議會否是針對校風而言?

成績未如理想的同學, 去到校風好的學校無咁易學壞, 將來發力亦未可知.

若是校風不好, 學習上的問題還是其次, 學壞就大件事了.

王家爸爸  很有可能  發表於 14-9-3 17:03

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:請問各位若小朋友是B2尾至B3頭,+老師建議考

原帖由 sengayy 於 14-09-02 發表
請問各位若小朋友是B2尾至B3頭, 老師建議考直資學校.

我明其中一個原因是想學校派位好睇D, 但直資多數科 ...
我仔都係咁,但老師叫佢報校風好既B3,但我唔甘心,結果自己走去報英文直資,最後收到。坦白講我個區B3中中真係咩人都有,校風唔好,我真係死得……

lu-ka 發表於 14-9-3 07:30
我仔都係咁,但老師叫佢報校風好既B3,但我唔甘心,結果自己走去報英文直資,最後收到。坦白講我個區B3中中 ...
請問你仔讀緊邊間, 可以PM我嗎?

引用:回覆+lu-ka+的帖子 您咁樣講會好似嗰位opc

原帖由 bobo88yim 於 14-09-03 發表
回覆 lu-ka 的帖子

您咁樣講會好似嗰位opclk。比人插您。
我明既,但都我都係講自己經驗,當然B3中學都有好既,我只係唔甘心,因為學仔操行同英文都好好,唔想因為老師一句就要接受,反正都係最底個層,点解唔搏高啲,政府派位就冇得揀,特別係我B3這群,所以我會搏,已經冇得再低了,我會搏到最盡。

引用:Quote:lu-ka+發表於+14-9-3+07:30+我仔都係

原帖由 sengayy 於 14-09-03 發表
請問你仔讀緊邊間, 可以PM我嗎?
PM咗,pls check

引用:Quote:原帖由+bobo88yim+於+14-09-03+發表

原帖由 lu-ka 於 14-09-03 發表
我明既,但都我都係講自己經驗,當然B3中學都有好既,我只係唔甘心,因為學仔操行同英文都好好,唔想因為老 ...
明年出生率低,較易搏高一線!可try官津band 2,派得唔好再叩直資!

引用:Quote:原帖由+sengayy+於+14-09-03+發表請

原帖由 lu-ka 於 14-09-03 發表
PM咗,pls check
我都想知是哪間直資,請pm!來年預備下!Thx!

701003 發表於 14-9-3 17:50
明年出生率低,較易搏高一線!可try官津band 2,派得唔好再叩直資!
問題係搏到高一線時, 會唔會讀得辛苦呢?  

引用:Quote:701003+發表於+14-9-3+17:50+明年出

原帖由 sengayy 於 14-09-04 發表
視乎小朋友能力,例如band 2可try band 1c

引用:Quote:701003+發表於+14-9-3+17:50+明年出

原帖由 sengayy 於 14-09-04 發表
我仔個間,佢日日都想返學,你想想,如果你好喜歡間學校好自然唔會感到有壓力。我仔佢係小學時成日都唔想返學,但到中學,雖然開咗學1星期,佢日日都好開心咁返學。最仲要係搵一間你小朋友喜歡而家長又接受到既。

真戥你開心, 希望我都揾到一間啱我小朋友讀嘅學校.

引用:真戥你開心,+希望我都揾到一間啱我小朋友讀

原帖由 sengayy 於 14-09-05 發表
真戥你開心, 希望我都揾到一間啱我小朋友讀嘅學校.
搵一間啱既學校真係好難,校風係最緊要,未能入到B1已成定局,但搵間啱既學校係自己可以control, 阿仔又冇咩彩數,等抽獎萬一……叩門又唔夠人嚟,到時真係企咗係到會更冇幫。小學時已經miss咗機會出擊因為唔識處理,但睇得多了解多啲,今次唔會好似上次咁等運到,要主動…… 出擊。

唔好話我呀,我都係講自己諗法同經驗咋。