用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 ADHD小朋友做IQ test
go

ADHD小朋友做IQ test

測試做了两小時,對過度活躍的小朋友來説是十分漫長,間中聽到小朋友在房內做到發脾氣,心理學家也有點不耐煩。其實結果有幾可信呢?

回覆:tcbobo 的帖子

上年我仔升小一前做過,結果話佢輕度智障。我仔升讀一間在本區有名主流小學,中、英、數三科都是A,所以我覺得結果不能盡信。

回覆:tcbobo 的帖子

心理學家要求一定以中文作答,我仔答英文就全部冇分!

我聽過一個評估嘅briefing
分幾個領域,每個領域又有唔同測試嘅主題試卷
佢話準唔準,取決於被評估者合唔合作
好似人地要求答123,你答one two three~ 係無分!
如果完成唔到某d領域,就出唔到full report
一個領域中,至少完成到兩張卷,如果A卷唔合作,可以用C卷補上
但如果份份都做唔到,就出唔到報告
評估人有責任响報告寫明被評估人士當時狀態,包括合唔合作,而該次評估是否可確
隨遇而安

warren.tsang 發表於 14-9-5 17:46
請問邊樹有得做?

Yahoo 搜尋 "中大韋氏智力"

e.g.
1)  http://www.nhdchk.com/professional.php
2)  http://ww2.psy.cuhk.edu.hk/chpc/cht/content/services / http://ww2.psy.cuhk.edu.hk/chpc/cht/content/services/01

Others: 協康 - 青蔥計畫
http://slp.heephong.org/cht/individual-assessment-and-training
http://slp.heephong.org/cht/files/staticpage/173/Psy%20Form%202014.pdf

tcbobo 發表於 14-9-1 22:30
測試做了两小時,對過度活躍的小朋友來説是十分漫長,間中聽到小朋友在房內做到發脾氣,心理學家也有點不耐 ...
你小朋友幾多歲?
我仔剛小一,ADHD評估中未確診,因被幼稚園老師極力叫我帶個仔去做IQ test,所以去問過資優教育學院,佢哋建議遲一年才做,因為我仔好多嘢未穩定,加上升小一又要適應,所以話一年後做可能會準D.

我仔之前係CAC做嘅評估,當時4歲半,佢都好無心機做,掛住快D完咗去玩,所以我知佢做得唔好,醫生勉強比佢達標.
但我知個仔嘅能力不只於此,細路仔唔想做,采你都傻.佢幼稚園畢業個成績表全部A,老師就係覺得佢好醒,所以叫我去做test.但我知做都未必準,所以去問咗專業意見先.

我囝剛做了, CP 有同我講下D 題目做乜,
我都覺唔會太準, 小朋友係唔同精神狀態同環境一定有不同表現.
而且要對住個陌生人個幾鐘去做,
有D 怕羞的小朋友一定唔會表現出平時既水準.
不過至在攞個參考.
有D 題目係有幅圖,問小朋友個圖有乜唔妥
(圖中有個小孩一隻腳有鞋無抹) 去睇佢既觀察力,
如果小朋友係無心機,一定求其睇下就話無

I_O_U_baby 發表於 14-10-8 14:29
我囝剛做了, CP 有同我講下D 題目做乜,
我都覺唔會太準, 小朋友係唔同精神狀態同環境一定有不同表現.
而且 ...
係lor,好難可以令佢地坐定定做好個test.

crispin 發表於 14-9-4 10:08
我聽過一個評估嘅briefing
分幾個領域,每個領域又有唔同測試嘅主題試卷
佢話準唔準,取決於被評估者合唔合 ...
如果個C P有耐性,聽到小朋友答英文,係咪應該提佢用返中文答?

himmamme 發表於 15-1-25 06:20
如果個C P有耐性,聽到小朋友答英文,係咪應該提佢用返中文答?
唔知呢,可能會掛...
隨遇而安

引用:上年我仔升小一前做過,結果話佢輕度智障。

原帖由 Yukki 於 14-09-03 發表
上年我仔升小一前做過,結果話佢輕度智障。我仔升讀一間在本區有名主流小學,中、英、數三科都是A,所以我 ...
唔係呀,可否pm我邊間,要避

回覆:viscattery 的帖子

我係協康,心理學家有心機。我囝唔講野智力中下,講野智力中。但adhd無耐性好難準

回覆:himmamme 的帖子

其實唔難, 只要評估者有耐性同唔趕收工便得