用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 失敗了嗎!
樓主: little_yolky
go

失敗了嗎!   [複製鏈接]

請問小朋友每次有幾多首歌要練習?我女沒有考級,不過每次練琴真係最少要花一個鍾。

scyauchris 發表於 14-9-8 11:39
請問小朋友每次有幾多首歌要練習?我女沒有考級,不過每次練琴真係最少要花一個鍾。 ...
視乎首歌既難度(3至5首),我試過由第一天既一小時到第5天既半小時,好視乎囡囡識唔識個技巧。有時老師見佢完全唔記得晒音符便要做sight reading。要預咗剛學完回來會練習較長時間,幫佢改正和揾技巧後,一旦小朋友明白就會很快。切忌當小朋友已很熟稔仍要不停的練,佢哋會唔盡力。其實最好父或母可以同佢一齊上堂(我申報,我從來冇學琴,音樂知識都係從小時讀書得來),因為小朋友的記憶太短期,若佢已經忘記點彈,就算彈幾多次都會唔記得。尤其是只靠記譜彈琴的小朋友,若不懂睇譜,單靠記憶跟本彈唔番出嚟。所以這時候只可靠父母教,小朋友不會無師自通的,所以為何有些小朋友每天努力長時間練習都不成功,有機會佢彈既都是錯(但自己以為啱)。我都試過有段時間冇跟堂,靠聽和對小朋友的信任。最後老師話完全錯晒。所以小朋友學音樂都需要家長一齊陪學先可以學得快(除非天資很聰敏又專注勤力)

moondream3003 發表於 14-9-8 09:50
初級至四級都係最多半小時, 學琴都唔會學一個鐘啦, 再高級才學 45分鐘, 炒左個老師佢啦

...
我星期六同老師再confirm多一次, 佢話每日最少30分鐘, 一個鐘最好。

Sumyeema1 發表於 14-9-6 18:03
小一就睇紅樓夢……俾我,開心死啦!
請唔好誤會, 唔係原著, 係幼兒版同漫畫版兩本。

因為近期要學唱幻覺離恨天, 所以咪狂咪紅樓夢囉。本來佢已有一本幼兒版, 後來去書店, 佢又揀一本紅樓夢漫畫版, 我話屋企有做乜買相同的, 後來番屋企睇下, 原來漫畫版內容係多啲的。

女女K3時我便沒有再跟她琴,不過我喜歡倍著她練琴。小一開始我便完全放手不理,因為我都不懂音樂及耳仔不好。平日阿女必定練scale, 手指歌2首及約4首歌仔。某些歌,老師要她自己預備及有些歌都差不多用一個月時間完成。

yfchoy    發表於 14-9-8 15:00

引用:Quote:茄子+發表於+14-9-1+20:48+我阿女都

原帖由 yfchoy 於 14-09-08 發表
同意呀!阿囡(剛升小一)的鋼琴老師都話唔使級級考,太浪費時間。阿囡學了就快兩年,玩咗一級校制音樂比賽, ...
你個鋼琴老師好好,唔知仲收唔收生?

我個都是45分鐘一堂,   我覺得考級成年都只是3首歌, 都幾悶, scale 一定要practice, 我個好差.  我K3前都有參與下佢彈琴 (但我不懂彈), 之後冇, 感覺進步慢左, 家長如有時間陪會好好多.

我們也是45mins 一堂,沒有跟一定會慢左,最少她是用自己能力去學習。老師上完課會寫手冊有乜要主意,係佢學琴不是我,如果樣樣我都要跟不如我學。佢有責任留心上課及自己睇手冊有乜要主意,唔係咪浪費老師心血。

茄子 發表於 14-9-8 16:41
你個鋼琴老師好好,唔知仲收唔收生?
老師本身已經好滿,暫時應該冇時間,我揾佢學都係攝一啲近食飯時間。佢教琴應該都有10年,專教小朋友(最細3歲,小女4歲學),佢好明白太細既小朋友要學琴係有一定難度,除非好有天份和興趣(如手指發育未健全和唔夠大,練習時係好吃力,又會因為專注力唔夠而影響上課。回想小女第一堂上課時係個身搖住嚟上,因小朋友未必記得分左右,老師要用公仔嚟教佢,學了大半年便嘗試練習比賽歌去比賽,彈到有證書攞我已好開心,因為小女完全坐唔定。所以有家長陪同提點,學既速度都會快啲)。

HaYi 發表於 14-9-8 18:47
我個都是45分鐘一堂,   我覺得考級成年都只是3首歌, 都幾悶, scale 一定要practice, 我個好差.  我K3前都有 ...

我都係45分鐘一堂。其實有時佢哋會學到有平台期。我之前都跟得好緊,但囡囡根本唔想我跟,覺得自己搞得掂,點知就有時一首歌要覆3次練習(既3星期,因為要點不達標),佢就開始知道有啲位搞唔掂就會揾我(之前咩我都同佢執好去老師覆琴,冇錯就覺得自己得)。現在雖然有時都會發我脾氣(因我教佢時佢冇耐性,試唔到就話唔得),不過佢解決到問題時又開心番晒。所以,我諗跟唔跟佢哋練習有時好睇小朋友本身肯唔肯俾你教,同埋佢既吸收程度有幾高和快。不過再繼續學落去都唔知幫唔幫到佢練習,只有揾方法令佢容易掌握(紙上談兵),始終自己比老師了解小朋友。我現在協助都只可出口術和用單手(第一年都試吓自己練,現在實在冇時間,只記樂理),到佢咗大啲就要全部自己嚟(目標係學到5級,之後佢仲有興趣就繼續學)。

回覆:MASAYA 的帖子

yes and agree

回覆:little_yolky 的帖子

六歳人仔能按時間表完成暑假日程的話,咁做家長就容易得多了!我覺得十六歲、廿六歲、丗六歳⋯都未必做到啦!

karen55407 發表於 14-9-19 11:43
六歳人仔能按時間表完成暑假日程的話,咁做家長就容易得多了!我覺得十六歲、廿六歲、丗六歳⋯都未必做到啦 ...
因為我容易咗一年, 佢剛升小一時仲未夠六歲添, 所以暑假咪有咁大落差囉。佢話唔想放假, 因為放假媽咪成日鬧佢, 但返學媽咪就話佢好乖。
開咗學又真係乖返自律返了。

因為放假媽咪成日鬧佢, 但返學媽咪就話佢好乖。

看来你的孩子比你乖, 妈妈要好好学习EQ了.

EQ线标升的每个百分点, 便是给予孩子读书进步的能量.

annie40 發表於 14-9-19 15:36
因為放假媽咪成日鬧佢, 但返學媽咪就話佢好乖。
真係好sorry, 我都覺得好慚愧, 佢明明係好乖既

彼此彼此,好孩子是父母的好榜樣。

將來食粥飯,全靠自律指數啊,記住用心欣賞和努力保護這点特質,其他枝節,放開些。

王國會長

little_yolky 發表於 14-9-1 12:25
過了兩個月的悠長暑假, 今日新學期新開始。
暑假時, 我幫囡囡訂好時間表, 叫佢依時做。主要上午看書/練琴/ ...

但為何過了兩個月的暑假, 最后一天才發覺, 有冇做練習或寫功, 平時睇下就知.

初小我覺得未係可以放晒手, 致少我囡唔得, 不過我地又冇定一個好緊時間表又或好勞氣, 平日返學只要求做好功課最好溫好書就算, 暑假只係要佢做好暑期作業, 我囡都有學琴, 可能冇要求佢幾時要考到某級, 平日只係練15分鐘, 不過佢唔會講大話, 有時叫佢做D 習作, 過后問佢做左未, 佢會照答話未做, 但我地又唔會點責備佢.

你囡講大話其一可能怕你鬧, 同埋見你暑假又時間表, 開學又時間表, 會唔會太緊張了, 又或目標太高了.

王國會長

Sumyeema1 發表於 14-9-6 18:03
小一就睇紅樓夢……俾我,開心死啦!

小一就睇紅樓夢……俾我, 唔會啦, 根本唔適合.

torunpoland  睇到第六章時點算?  發表於 14-9-23 12:37
little_yolky  兒童版同漫畫版, 好好睇的。   發表於 14-9-22 10:20

我女暑假都要提才做暑期功課,不過開左學叫好左d.  不過見佢拾書包用左半個多鐘,話吓佢!我女是答我未正式返學,正式返全日她便會認真!  

今年小二,我覺得佢比小一馬虎左好多,可能佢一早習慣左學, 手冊的字體有些我是完全看不明白的。我反而要提反佢小一時好小心自己好小心對齊功課及順次序把功課

未打好又按錯制!我女小一是把功課按手冊次序放好在功課袋,但今年小二我唔覺佢有。所以我反而提反佢之前小一的良好習慣。我今年用獎星星的方法,希望佢可以減低欠功課或功課上的careless.  Timetable 我本來想做,不過我怕做唔到,反而叫佢自己看鐘計吓用左幾來完成,比佢自己決定休息時間。
‹ 上一主題|下一主題